Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Etelä-Hervannnan koululaiset ovat tänä keväänä perustaneet iltapäiväkerhossa neljä yritystä. Kyse on Nuori Yrittäjyys ry:n alaisesta Pikkuyrittäjät-konseptista.

Yhteensä 13 koululaista neljänneltä ja viidenneltä luokalta Etelä-Hervannan koulusta osallistui touhuun. Yrittäjyyttä harjoiteltiin kymmenen viikkoa ja se huipentui Koskikeskuksessa pidettyyn tapahtumaan, jossa oppilaat myivät yritystensä tuotteita.
– Yhden yrityksen nimi oli Vauhtipatukka. Se myi itsetehtyjä terveellisiä välipalapatukoita. THK-niminen yritys myi itsetehtyjä muffinsseja, donitseja ja kaurakeksejä. Kaikkien korut & kortit -yritys myi koruja ja kortteja, kertoo Pikkuyrittäjien ohjaaja Saana Tyni, joka on itsekin yrittäjä Koti Puhtaaksi Oy:ssä.

Tyni kertoo, että iltapäiväkerhossa opeteltiin yrittäjyyttä ihan alusta asti.
– Ensin etsittiin tiimi ja mietittiin yritysidea. Yritykselle piti keksiä myös nimi ja suunnitella logo.

Tynin mukaan koululaisten kanssa käytiin läpi, mitä raha on ja miksi esimerkiksi veroja pitää maksaa. Koululaiset harjoittelivat myös myyntipuheita ja suunnittelivat markkinointia ja mainontaa.
– Teimme kannattavuuslaskelmia ja suunnittelimme hinnastot.

Tyni kertoo, että kaikki pikkuyrittäjät olivat ottaneet velkaa tuotteiden valmistusta varten. Suurin osa lapsista oli saanut rahaa lainaan vanhemmiltaan.
– Lapset ovat valtavan nokkelia. Sitä oli ilo seurata. Siitä sai itsekin virtaa, Tyni kertoo.

Tynin mukaan Nuori Yrittäjyys ry haluaa hankkeella tarjota yrittäjyyskasvatusta ja madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi.
– Lähdin mielelläni mukaan vetäjäksi, kun kuulin tästä konseptista.

Koskikeskuksessa järjestetyssä lopputapahtumassa maaliskuun puolivälissä kävi kova kuhina, kun lapset myivät tuotteitaan.
– Tienestiä tuli suurin piirtein 20–70 euroa per yritys, Tyni kertoo.

Koululaiset saivat tienaamansa rahat itselleen. Veroja niistä ei tarvinnut maksaa.
– Kuittivelvoite sen sijaan oli. Jokaisesta ostoksesta kirjoitettiin kuitti, Tyni sanoo.

 

Freija Metsähalme

Kuva: Etelä-Hervannan koulun oppilaat perustivat neljä yritystä Koskikeskukseen. Yritykset myivät muun muassa leivonnaisia ja koruja. Kuva: Saana Tyni

Pin It on Pinterest