Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kotosalla on ainutlaatuinen, turvallinen ja itsenäinen asumismuoto ikääntyville. Kotien tilaratkaisut on suunniteltu viihtyisän elämisen ehdoilla ja arkea turvaavat omat, tutut palveluohjaajat. Yhdessä huomiseen Oy:n toimitusjohtaja Tuija Kanto-Hannula ja palveluohjaaja Piritta Charalambous korostavat asumisessa yhteisöllisyyttä.
– Kotosalla-asumisessa turvan luo yhteisö, me-henki, kertoo Tuija Kanto-Hannula.
Kanto-Hannula sanoo, että Suomessa elää vahvana palvelutalo-ideologia. Kotosalla-yhteisöissä mukavasti yhdessä tekemisestä muodostuu yhteisö, mutta sitä ei kuitenkaan mielletä palveluksi.
– Palveluohjaaja on laajennettu lähiomainen, jolla on vaitiolovelvollisuus. Yhteisö ei synny, jos kukaan ei luotsaa sitä, hän sanoo. – Palveluohjaajan rooli on joskus isompi kuin asiakas tai edes palveluohjaaja itse huomaakaan.
Piritta Charalamboulos sanoo, että työtä tehdään vahvasti persoonalla ja sydämellä. Asiakkaat tulevat työssä tutuiksi. Esimerkiksi leikkauksesta kuntoutuvalle asiakkaalle järjestetään kuntoutus, apuvälineitä ja joskus jopa pohditaan sitä, miten saada ruokaa jääkaappiin. Yhdessä otetaan yhteys kotihoitoon ja tuetaan sosiaalipalveluiden järjestämisessä.

Palveluohjaaja auttaa arjen asioissa
Asumisessa palveluohjaajat tarjoavat tukea arjen asumisasioihin ja järjestävät yhteisöllistä toimintaa, kuten kerhoja ja retkiä. Niihin osallistuminen on asiakkaille mukavaa toimintaa, mutta kenenkään ei ole pakko olla toiminnassa mukana. Jotkut asukkaista tarvitsevat apua myös esimerkiksi lääkäri- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämiseen tai remonttipalveluihin.
Talossa on asiakkaille tarjolla kaksi kuntosalia ja fysioterapeutin palvelut, kampaamo-ja kauneusalan palvelua ja mm. ompelimo. Arkiapu on lisäpalvelu, joka tukee asiakkaan arkea.
– Jotenkin kun päästäisiin siitä, että puhutaan palveluista, sillä kyseessä ovat yksinkertaisesti asiat, jotka tukevat hyvää ja itsenäistä asumista, Kanto-Hannula pohtii.
Toimintaa järjestetään asukkaiden toiveiden mukaisesti ja heidän ehdoillaan. Retkiin ja kerhoihin tulee asukkailta itseltään paljon ehdotuksia. Yhteinen toiminta luo yhteisön ja tukee sitä.
– Kotosalla on vähän niin kuin kyläyhteisö. Se kantaa, kun yhteiskunnan rakenteet pirstaloituvat ja menevät kauemmaksi, Kanto-Hannulla sanoo. – Tällä kenenkään ei tarvitse olla yksin.
Asukkaat käyvät kiertämässä talvisäillä liki kilometrin pituista lenkkiä sisätiloissa. Matkan varrella on levähdyspaikkoja, joissa voi pysähtyä juttelemaan muiden kanssa. Yhteiset saunat, tv-tila, kerhotilat ja kesäisin terassit ovat myös paikkoja, joissa voi tutustua muihin asukkaisiin. Piritta Charalambous sanoo nauttivansa työssään työn monipuolisuudesta ja ihmisläheisyydestä. Se on jatkuva inspiraation lähde. Joku tulee sisään ja kyselee verenpainemittausta. Uusi viikko mukavassa työssä on alkanut.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest