Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Varsinkin lapset ja lemmikit saavat kotona aikaan joskus suuriakin vahinkoja, mutta vahinko saattaa käydä kenelle tahansa. Kotivakuutus ei aina korvaa kaikkea, sillä rahallisesti pienet vahingot jäävät pienemmiksi kuin vakuutuksen omavastuu.
Hervannan Sanomat keräsi kertomuksia kotona ja pihapiirissä sattuneista vahingoista ja pyysi vakuutusyhtiötä vastaamaan, korvaisiko kotivakuutus sattuneet vahingot. Vastaajina kotivahinkojen osalta tuoteasiantuntija Hannu Partanen ja autovahinkojen osalta korvauspäällikkö Sami Reinikka Pohjola Vakuutuksesta.

Lemmikki sai aikaan vahinkoja

Asukkaan viriili uroskoira oli löytänyt reitin ulos korkealla sijaitsevasta saunan ikkunasta. Kun asukas palasi kotiin kauppareissulta, naapuri oli ottanut koiran talteen ja toimitti sen kotiin. Asukas ajatteli, että oli hyvä, ettei mitään vahinkoa päässyt tapahtumaan.
Parin kuukauden kuluttua naapuri poikkesi uudelleen ja tiedusteli, kiinnostaisiko asukkaita nähdä koiransa pennut.
Vastaus: Koira- ja kissavakuutuksen eläinvastuuvakuutuksesta korvataan eläimen pidosta toiselle aiheutunut henkilö- ja esinevahinko, josta vakuutettu on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Tässä esimerkissä ei ole henkilövahinkoa eikä sanamuodosta päätellen myöskään esinevahinkoa, sillä naapurin koira on vahingoittumaton. Mahdollisissa eläinlääkärikuluissa on kyse varallisuusvahingosta, mikä ei ole eläinvastuuvakuutuksesta korvattava vahinko.

Koira tuhosi sohvakaluston, huonekalujen vetimet, kymmeniä pareja kenkiä, eteisen muovimatto oli revitty irti, makuuhuoneen tapetit oli tuhottu, yksi puinen pöytä oli syöty ja rahapussi pureskeltu. Korjasin vahingot aina itse. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä näistä vakuutus olisi korvannut. Monesti työpäivän palkka meni miinuksen puolelle verrattuna vahinkoihin.
Vastaus: Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutus ei korvaa seuraeläimen pureskelemalla, repimällä tai raapimalla aiheuttamaa vahinkoa. (Omakoti-vakuutus ehtokohta 6.7: Vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, jonka seuraeläin on aiheuttanut pureskelemalla, repimällä tai raapimalla tai joka on aiheutunut seuraeläimen eritteistä.)

Kissa tapasi nukkua vhs-videoiden päällä, koska siinä oli lämmintä. Sen karvoja meni ajan mittaan kannen tuuletusritilästä sisään sellainen määrä, että lopulta laite meni oikosulkuun ja samalla pimeni koko talo. Vahingosta viisastuneina hankimme taloon ison lasiovisen kaapin, jonne kaikki av- ja musiikkilaitteet laitettiin kissan ulottumattomiin. Joku jätti ensimmäisenä päivänä lasioven hetkeksi auki ja kissa juoksi sitä päin. Ovi pomppasi saranoiltaan ja rikkoutui lattialle tuhannen muruiksi. Kissa viimeisteli tuhon pissaamalla säikähdyksissään jatkojohtoon, jolloin koko talo meni taas oikosulkuun.
Vastaus: Kaapin lasiovi on korvattavissa Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksen särkymis- ja menetysturvasta, jos vahinko ylittää vakuutukseen valitun omavastuun. Sen sijaan se osa vahinkoa, joka johtuu kissan virtsasta ei ole korvattava Omakoti-vakuutus ehtokohdan 6.7 perusteella (vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, jonka seuraeläin on aiheuttanut pureskelemalla, repimällä tai raapimalla tai joka on aiheutunut seuraeläimen eritteistä).

Ihmisille sattuu vahinkoja

Hajotin pienenä naapurin ikkunan, kun halusin näyttää käsilläseisontaa. Pesin koko kesän kotini ikkunoita, kun halusin korvata vanhemmille vahingosta maksetun korvauksen.
Vastaus: Vastuuvakuutuksesta korvataan esinevahinko, jonka vakuutettu yksityishenkilönä on aiheuttanut ja josta hän on voimassa olevan oikeuden mukaan vastuussa. Vastuu voimassa olevan oikeuden mukaan tarkoittaa tuottamusta eli huolimattomuutta ja vaadittavan varovaisuuden laiminlyöntiä. Tahallaan aiheutettuja vahinkoja ei korvata; poikkeuksena tästä on alle 12-vuotiaan lapsen tahallaankin aiheuttamat vahingot.
Esimerkin suppeiden tietojen perusteella arvioimme, että vahinko on aiheutettu tuottamuksella eli tilanteessa on laiminlyöty siinä edellytettyä varovaisuutta. Vahinko olisi ollut vastuuvakuutuksesta korvattava, omavastuun ollessa 150 euroa.

Olohuoneessamme oli matala lasipöytä. Pöydässä oli metallinen runko, johon oli kiinnitetty pienet tuet, joiden varassa pöydän lasi makasi. Saatoin olla hieman huonolla tuulella, kun siivosin, ja tyrkkäsin ehkä vähän huolettomasti pöytää sivummalle. Lasi pomppasi pois kiinnikkeistään ja putosi pöydän rungon välistä lattiaan. Lasi meni säpäleiksi.
Vastaus: Vahinko on Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksen särkymis- ja menetysturvasta korvattava.

Lapsi heitteli innoissaan CD-levyjäni ikkunasta ulos. Lapselle ei aiheutunut vaaraa, sillä asuimme ensimmäisessä kerroksessa, mutta CD-kokoelman kohtalo harmitti.
Vastaus: Vahinko on Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksen särkymis- ja menetysturvasta korvattava. Korvaus määräytyy ehtokohdan 6.1 mukaisesti: Jos omaisuuden arvo on iän, käytön, käyttökelpoisuuden alenemisen tai muun vastaavan seikan vuoksi alentunut yli 50 prosenttia jälleenhankinta-arvosta, korvaus määräytyy päivän arvon mukaan. Päivänarvo on omaisuuden käypä arvo ennen vahinkoa. Eli jos kyseessä on hyvinkin vanhat CD-levyt ja huomioiden vielä omavastuun vähentäminen maksettavasta korvauksesta, voi olla, että vakuutuskorvaus ei ole suuri.

Lapsi oli pieni palomiehenalku. Palomiestavaroihin kuului pieni palosammutin, johon sai laitettua vettä. Eräänä iltana lapsi oli isänsä kanssa kotona ja päätti, että telkkarissa on tulipalo. Televisio ei kestänyt näyttöön suihkittua vettä ja seurauksena osa kuvasta hävisi. Kun tulin kotiin, puolisoni kertoi, että kuva vain yks kaks hävisi. TV:n takuu oli voimassa ja menin kauppaan kertomaan, että kuva vain katosi. TV haettiin kotoa huoltoon ja meille ilmoitettiin, että saamme joko uuden TV:n tai rahat takaisin. Rahat palautettiin, ja vasta tämän jälkeen mieheni kertoi minulle, mitä oikeasti oli tapahtunut.
Vastaus: Esimerkissä hyvitys on saatu takuun perusteella eikä vakuutusta tarvita.
Jos korvauksen hakija on vahingon jälkeen antanut vilpillisesti vakuutusyhtiölle vääriä tai puutteellisia tietoja, joilla on merkitystä vakuutusyhtiön vastuun arvioimisen kannalta, vakuutussopimuslain mukaan hänen korvaustaan voidaan alentaa tai se voidaan evätä kokonaan.

Olimme vaihtamassa autoa. Uusi auto oli jo käyty katsomassa autokaupasta valmiiksi ja samalla oli sovittu, että vanha automme menee vaihdossa autokauppaan. Seuraavana päivänä olimme lähdössä johonkin ja lapsemme menivät edeltä ulos turvalliseen pihaan, jossa tosin sijaitsi autokatos, jossa automme sijaitsi. Kun pääsimme itse ulos muutaman minuutin päästä, nelivuotias poikamme halusi innoissaan näyttää jotakin. Hän oli löytänyt autokatoksesta polkupyörän oranssin huomiolipun ja piirrellyt vanhan auton pinnat joka puolelta täyteen. Auto meni vaihtoon joka tapauksessa, mutta vanha auto myytiin puoli-ilmaiseksi sukulaiselle.
Vastaus: Pohjola Vakuutus on korvannut esimerkin mukaiset vahingot ajoneuvon vapaaehtoisen vakuutuksen ilkivaltaturvasta. Ilkivaltaturvasta korvataan tahallinen vahingonteko, ja vaikka esimerkkitapauksessa niin sanottu subjektiivinen tahallisuus tekijältä puuttuukin (eli 4-vuotias lapsi ei ymmärrä tekoaan vääräksi), voidaan vahinko korvata ilkivaltaturvasta tapauksissa, joissa teko itsessään olisi aikuisen tekemänä tahallinen vahingonteko (autoa on naarmutettu ja aikuinen mieltää sen vääräksi ja lainvastaiseksi). Korvauksesta vähennetään ilkivaltaturvan omavastuu.

Lapsi oli saanut vappupallon. Se pääsi kuitenkin karkuun ja jäi kiinni pihamme vaahteraan. Lapsi otti ison kiven ja yritti saada pallon irtoamaan puusta heittämällä kiven. Kivi osui auton takaikkunaan, joka hajosi kokonaan.
Vastaus: Kysymyksessä on äkillinen autoa ulkoapäin vahingoittava syy. Se korvataan laajan kaskon törmäysturvasta tai auton lasivakuutuksesta, jos autolla sellainen on. Omavastuu vähennetään korvauksesta kummassakin turvassa. Mikäli lasiturvaa ei ole, vaan korvaus menee törmäysturvasta, korvaaminen alentaa useimmiten myös autovakuutuksen bonuksen.
Korvaus ei mene ilkivaltaturvasta, koska kivi on heitetty palloa kohti eikä vahinkoa ole kohdistettu suoraan autoon. Kysymyksessä ei olisi aikuisenkaan tekemänä tahallisena vahingontekona pidettävä tapahtuma.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest