Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tommi Vännille taiteen tekeminen eri keinoin on aina ollut tärkeää. Mies haaveili vuosia kirjailijanurasta, teki konemusiikkia ja toimii kustannustoimittajana. Puolitoista vuotta sitten Vänni alkoi tehdä stand up-keikkoja.
– Lapsena olin kova piirtelemään sokeutumiseeni asti, Vänni sanoo.
Vänni sokeutui ikävuosien 10 ja 15 välillä. Sokeus ei kuitenkaan ole olennaisimpia asioita miehen elämässä, vaikka hän sanookin sen tekevän maailmastaan kiinnostavamman. Olennaista ovat sairauden myötä koetut oivallukset, joita Vänni kuvaa valaistumiseksi.
Mutta mennään ensin alkuun. Teini-ikäinen Vänni haaveili kirjailijuudesta ja 14-vuotiaana hän aloitti kirjoittamalla fantasiatarinoita. Vänni sanoo, että hänellä on aina ollut voimakas tarve ilmaista päänsisäistä taikamaailmaansa muille. Kaikki taide onkin Vännille ensisijaisesti kommunikaation väylä. Vänni teki töitä tullakseen kirjailijaksi ja muusikoksi kymmenen vuoden ajan. Kun sairastuminen, jonka syytä ei tuolloin vielä tiedetty, pysäytti elämän ja esti kirjoittamisen, Vännin eteen tuntui nousevan musta seinä.
– Sairaus aiheutti käsioireita. En enää pystynyt kirjoittamaan. Kun en enää voinut haaveilla kirjailijuudesta, mietin, mitä seuraavaksi tekisin.
Oireiden syyksi paljastui harvinainen hermostollinen sairaus.

Kommunikaatiota yleisön kanssa
Vännille syntyi oivallus, että vaikka hän ei pystyi kirjoittamaan, hän pystyy yhä rakastamaan. Vänni sanookin, että lavalle nousemiseen liittyy tunne yleisön rakastamisesta.
– Stand up taidemuotona yhdistää ne asiat, joita olen aiemmin tehnyt. En ole kirjoittanut ja tehnyt musiikkikeikkoja turhaan, hän sanoo.
Puolitoista vuotta sitten, kolmekymmenvuotissyntymäpäivänään, Vänni nousi ensimmäistä kertaa lavalle stand up-koomikkona. Siitä tuli opettava kokemus Vännille, joka nauhoittaa kaikki keikkansa c-kasetille.
– Alussa yleisö nauroi, sen jälkeen tuli hiljaista. Esitys oli liian teatterinomainen, sanoo ensimmäisellä keikalla ainoan lavakuolemansa kokenut koomikko.
Vänni analysoi keikkansa tarkasti. Hän sanoo esiintymisten perustuvan kommunikaatiolle ja että koomikon pitää sekä kuunnella että osata reagoida yleisön tunnetiloihin.
– Koin teininä sokeutuessani, ettei kukaan ymmärrä minua. Nyt se tunne on vähäisempi, hän sanoo. – Esiintyessäni haluan ymmärtää yleisön ja omaa psykologiaani. Jos yleisö ei naura, en ole kommunikoinut tarpeeksi hyvin.
Vänni on ehtinyt puolessatoista vuodessa esiintyä viitisenkymmentä kertaa. Hän sanoo saaneensa alalla hyviä kontakteja.
– Kävin jokin aika sitten tutustumassa Hervannan elokuvateatteri Cinolaan. Siellä tuli vahva kokemus, että tänne täytyy saada oma klubi, sanoo paikkaan rakastunut Vänni.
Nyt haaveesta on tulossa totta. Sokko Irti-klubia isännöi Vänni itse ja ensimmäisellä klubilla maaliskuun alussa esiintyvät hänen lisäkseen tunnetut suomalaiskoomikot Robert Pettersson, Heikki Vilja ja Ville Saarenketo.
Klubeja järjestetään kevään aikana useampi. Luvassa on kevään aikana lisää nimekkäitä koomikoita, kuten Mikko Vaismaa, Tommi Mujunen ja Johanna Tohni.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest