Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereella on kova innostus palstaviljelyyn. Kymmenet ihmiset jonottavat parhaillaan viljelypaikkaa monivuotisilta palsta-alueilta. Osa on jonottanut palstaa jo vuosia.
– Kysyntä on ollut todella kovaa. Erityisesti monivuotisia palstoja toivotaan, kertoo palstojen vuokrausta hoitavan Tampereen 4H-yhdistyksen vt. toiminnanjohtaja Mirja Toropainen.

Tästä syystä Hervannassa Ruskon alueelle lisätään ensi kesäksi kasvimaita noin 15 viljelypaikan verran. Tällä hetkellä Ruskossa on noin 25 yksivuotista ja 50 monivuotista viljelijää.
– Otamme käyttöön vanhoja peltoja, jotka ovat olleet usean vuoden ajan käyttämättä.

Ongelmana Ruskon alueen kasvimailla on likainen vesi. Kasvimaiden vieressä kulkee Houkanoja, joka on ainoa vedenlähde lähellä kasvimaita.
– Kaupungin ohjeiden mukaisesti emme suosittele sen käyttöä kasteluun. Olemme informoineet siitä viljelijöitä. Olen kuullut vanhoilta viljelijöiltä, että vettä kuitenkin käytetään, Toropainen kertoo.

Toropainen sanoo, että viljelijöille suositellaan tuomaan kasteluvesi kotoa.
– Olemme laittaneet varoituskylttejä viljelysten viereen.
Toropaisen mukaan on harmillista, että alueella ei ole muuta vedenlähdettä kuin Houkanoja.
– Kyllähän Houkanoja olisi se luonnollisin paikka ottaa kasteluvettä, kun se siinä pellon vieressä on.

Houkanojan vesi on likaista, koska siihen laskevat sadevedet suurelta alueelta Hervannasta ja Ruskon teollisuusalueelta.

Näiden alueiden sadevesiviemäröinti on ohjattu Houkanojaan. Esimerkiksi koirien ulosteet kaduilta kerääntyvät sadeveden mukana ojaan. Näin kertoo Tampereen kaupungin ympäristötarkastajan Salla Leppänen.
– Houkanoja on kaupunkioja. Sen riskinä ovat erityisesti suolistoperäiset bakteerit.

Uskaltaako Houkanojan vedellä kastella kasvimaata?
– Salaattia ei tule kastella Houkanojan vedellä. Niiden kasteluun tulee vesi tuoda kotoa.
Leppäsen mukaan maan alla kasvavia juureksia Houkanojan vedellä sen sijaan voi kastella, kunhan huuhtoo, kypsentää ja kuorii vihannekset kunnolla.
– Itse maaperä ei tietääkseni ole Ruskossa mitenkään likaista.

Kaikista suosituimmat viljelymaat Tampereella ovat muun muassa Tahmelassa ja Haiharassa.
– Haiharassa jonossa on 30 ihmistä. Palstat ovat monivuotisia ja vaihtuvuus on todella pientä. Myös palsta-alue on aika pieni, Toropainen kertoo.

Tahmelassa kysyntää on Toropaisen mukaan aina. Siellä jonottajia on 50.
– Monivuotisuus on palstaviljelyssä selkeä hitti. Moni haluaa jatkaa viljelyä samassa paikassa sekä kasvattaa monivuotisia kasveja.

Freija Metsähalme

Ella Nuikka, kuvat

 

FAKTA: Viljely Ruskossa
Ruskon teollisuusalueella on lähes sata viljelypalstaa Houkanojan vieressä. Osa on monivuotisia, osa yksivuotisia.
Ruskoon tulee ensi kesäksi 15 palstaa lisää. Palstat ovat 50 tai 100 neliön kokoisia. Viljelyn vuokrausta hoitaa 4H-yhdistys. Maat omistaa kaupunki.
Palstoja on eri hintaisia. Esimerkiksi monivuotinen 100 neliön palsta maksaa 25 euroa vuosi, 50 neliön ala 14 euroa vuosi.Kaikkiaan 4H-yhdistyksellä oli Tampereella 550 viljelijää viime kesänä.
Uudet viljelypalstat tulevat jakoon kesäkuun alussa. Yksivuotisten palstojen jako tapahtuu palsta-alueen jakotilaisuudessa. Monivuotisille palstoille voi ilmoittautua jonoon sähköpostilla.
Monivuotisia viljelypalstoja ei ole tällä hetkellä saatavilla, mutta yksivuotisia palstoja voi vielä saada esimerkiksi Ruskosta.
Lisätietoa: tampere.4h.fi/viljelypalstat

 

”36 vuotta olen kastellut Houkanojan vedellä”

Hervantalainen Tuija on viljellyt kasviksia Ruskon kasvimaalla jo 36 vuoden ajan. Viljely aloitettiin, kun esikoispoika oli vuoden ikäinen.
– Aina olemme kastelleet Houkonojan vedellä. Koko perhe on elossa edelleen. Ikinä en ole kuullut, että kukaan olisi saanut vatsatautia.

Tuija kertoo, että Houkanojan vettä käytetään yleisesti kasteluun. Hänen mukaansa juuri kukaan ei tuo kasteluvettä kotoaan.
– Olen kastellut sillä jopa mansikat. Ensin toki poimitaan kypsät mansikat talteen ja sitten vasta kastellaan. Sitten odotetaan viikko, kun mansikat kypsyvät. Itse olen napsinut pellolta mansikoita ja ihan huuhtomatta syönyt. Salaatti on ainoa, jonka huuhtelen kotona.

Juomaveden ja käsienpesuveden Tuija tuo kotoa. Tuija viljelee kaikkea mahdollista aina perunasta mansikoihin.
– En usko, että Houkanojanvesi on sen likaisempaa kuin esimerkiksi uimavedet. Meneehän sitäkin lasten suuhun uidessa. Ihan ymmärrettävää silti, ettei 4H-yhdistys suosittele Houkanojan veden käyttämistä. Sillä tavalla ei ainakaan joudu mihinkään vastuuseen, jos joku sairastuisi.

Välillä Houkanojan vesi on likaisempaa.
– Nyt vesi on aika kirkasta. Oikein kovalla kaatosateella ojan vesi saattaa mennä ihan sameaksi. Silloin emme ole sitä käyttäneet.
Viljeleminen on Tuijan mukaan mukava harrastus.
– Tämä on ihana paikka. Henkireikä kesäisin, kun asumme kerrostalossa.

 

KUVA: Hervantalainen Tuija on kastellut Houkanojan vedellä kasvimaitaan jo vuosikymmenien ajan. Kovalla sateella vesi on sameampaa, silloin Tuija ei sitä käytä.

KUVA2: Ruskon viljelyalueella on varoituskyltti Houkanojan vedestä.

 

Pin It on Pinterest