Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Koiralle voi ajan myötä tulla hankaliakin suuvaivoja, jos koiran hampaista ei pidä huolta. Pirkkalassa sijaitseva Oiva eläinklinikka on erikoistunut koirien hammashoitoon, ja eläinlääkäri Unna Määttäsellä on paljon kokemusta koirien hammasongelmista ja -hoidosta.
– Hampaiden kotihoito on tärkeää ongelmien estämiseksi, Määttänen sanoo.
– Päivittäinen harjaaminen on tehokkainta ja myös pureskeluaktiivisuudesta on hyötyä, esimerkiksi puruluiden käytöstä. Tietyistä erikoisruokavalioista on myös tutkittua tehoa, hän lisää.
Saatavilla on myös kemiallisia plakinpoistajia tahnana, geelinä tai nesteenä. Kaikki Määttäsen mainitsemat asiat estävät plakin kertymistä koiran hampaistoon ja estävät siten suun alueen tulehduksia ja ehkäisevät tulevia ongelmia. Plakin ja hammaskiven poiston tarve vaihtelevat yksilökohtaisesti ja riippuvat myös kotihoidon onnistumisesta.
– Koiran pieni koko, korkea ikä sekä makean syöttäminen lisäävät todennäköisyyttä suun tulehduksille, Määttänen kertoo.
– Plakki aiheuttaa ientulehdusta, joka voi edetä hampaita leukaluuhun kiinnittäviin kudoksiin niin sanotuksi kiinnityskudostulehdukseksi eli parodondiitiksi. Kiinnityskudostulehdus ei ole palautuva muutos, toisin kuin ientulehdus. Tulehduksen ylitettyä tietyn rajan pitää hammas poistaa, hän lisää.
Kääpiökoirille suositellaan vähintään vuosittaisia hammashoitoja vastaanotolla. Silloin koiralle tehdään hammastarkistus, röntgenkuvaus sekä hampaiden puhdistus ja kiillotus.
– Lyhytkuonoisuus aiheuttaa usein hampaiden virheasentoja tai ahtautta altistaen siten kiinnityskudostulehduksille. Koirilla voi olla purentavirheitä ja niille voi tulla myös hammasmurtumia, hammasydintulehduksia, harvinaisena kariesta tai puhkeamattomiin hampaisiin liittyviä kystamuutoksia, Määttänen sanoo.

Koiran hampaat hoidetaan nukutuksessa

Koiran hampaat hoidetaan nukutuksessa. Pääsääntöisesti plakki ja hammaskivi poistetaan ennen toimenpidettä. Hampaita voidaan poistaa sekä joissain tilanteissa suojata kiillesidosmuovilla, juurihoitaa sekä lyhentää ja pulpa-amputoida.
Koirilla voi olla synnynnäisiä purentavirheitä sekä kiillevaurioita tai huonolaatuinen kiille. Tarkkaa tietoa esimerkiksi karieksen tai kiinnityskudostulehdusten aiheuttajista koirilla ei ole.
– Kolme eläinlääkäriä hoitaa meillä hampaita päivittäin; valtaosa potilaistamme on hammaspotilaita. Itse olen suorittanut pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkärin tutkinnon, erikoisalana pieneläinten suu- ja hammassairaudet. Lisäksi olen jatkokouluttautunut koti- ja ulkomaisilla kursseilla sekä osallistunut hammaseläinlääkäreiden kongresseihin, Määttänen kertoo.
Koiran hammashoidon kulut syntyvät käytetystä ajasta, tarvittavasta laitteistosta, materiaaleista, anestesialääkkeistä, tilatarpeesta, ammattitaidosta, anestesiavalvonnasta ja henkilökuntakuluista. Hinta voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta yli tuhannen euron kuluihin.
– Pahanhajuinen hengitys, suun hankaaminen, pureskeluhaluttomuus, vaisuus, äreys ja tassujen nuoleminen ovat yleisiä oireita hammasongelmista. Eläimet näyttävät suuperäistä kipua huonosti. Usein vaivan olemassaolon huomaa vasta kun se on hoidettu pois, kun eläimet muuttuvat pirteämmiksi, leikkivät enemmän ja ovat hyväntuulisempia. Hammasongelmat johtavat harvoin syömättömyyteen, Määttänen toteaa.
– Yleisohjeena koiran hampaat olisi hyvä tarkistaa vuosittain.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest