Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Monet koirat pitävät uimisesta, vaikka joukossa on toki niitäkin, jotka eivät kastumisesta pidä. Niille karvakuonoille, jotka haluavat uida, on Tampereella olemassa yksi virallinen uittopaikka Santalahdentien puistossa sijaitsevan koirapuiston kohdalla Näsijärven rannassa. Rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Tampereen kaupungilta kertoo, että koirien tuominen yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikaan torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle on kielletty järjestyslain mukaan. Koiraystävää ei saa siis uittaa yleisellä uimarannalla. Muuten koiran uittaminen on mahdollista yleisellä alueella, kunhan huomioidaan muun muassa vesilinnut ja ranta-alueella pesivät muut linnut ja eläimet sekä muut alueella liikkuvat liikkujat ja käyttäjät. Koirien ulosteista tulee huolehtia, eikä koirien jätöksiä saa jäädä ympäristöön hoidetulle alueelle taajamassa.

Pitääkö koiran olla uidessa kiinni?

Järjestyslain mukaan koiran tulee olla taajamassa kytkettynä. Laissa todetaan, että koira voi olla vapaana esimerkiksi koirien harjoittelupaikassa ja koirapuistoissa, mutta näissäkin paikoissa sen tulee olla omistajansa tai haltijansa hallinnassa.
– Uskon, että omistajat tuntevat koiransa ja osaavat arvioida, onko koiraa syytä pitää kiinni tai pysyykö se muuten hallinnassa uidessaan, sanoo Kylmäkoski. – Uidessa hihna itsessään saattaa aiheuttaa koiralle turvallisuusriskin ja silloin se on parempi poistaa.
Tällä hetkellä lähivuosien investointiohjelmassa ei ole luvassa uusia virallisia koirien uimapaikkoja.

Koiran terveys kannattaa huomioida

Koiran terveys kannattaa huomioida myös uintiasioissa. Hervannan Eläinlääkäreiden Jussi Laitisen mukaan kannattaa muistaa, että kesällä on punkkiaika ja apteekeista saa reseptivapaita punkkilääkkeitä. Niitä käyttäessä kannattaa huomioida parin päivän varoaika, ennen kuin uittaa koiraa.
– Se on luonnolle ystävällisempää, sillä punkkilääkkeiden lääkeaine tappaa myös vedessä olevia pieneliöitä, Laitinen kertoo.
Kun koira on käynyt uimassa ja varsinkin jos vesi on likaista, koiran turkki kannattaa huuhdella hyvin. Huuhtelun jälkeen tarvitaan myös perusteellinen kuivaus, sillä likaisesta vedestä saattaa seurata ihotulehdus, joka alkaa helposti koiran iholla olevasta pienestä naarmusta tai haavaumasta. Hot spot on koirilla melko yleinen, akuutti pinnallinen ihotulehdus, joka saattaa tuntua koirasta hyvin kivuliaalta.
– Uimisessa kannattaa huomioida myös koiran kunto. Vanhoja, sydänvikaisia koiria kannattaa uittaa rannan suuntaisesti ja maltillisesti, ettei koira lähde uimaan liian kauas. Varsinkin, jos koira on innostunut esimerkiksi pallon heittelystä, tämä kannattaa huomioida eikä heittää palloa liian kauas, jotta koira ei rasitu liikaa, Laitinen sanoo.
Teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest