Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nekalassa sijaitsevalle koirien omalla kuntosalille saapuvat koirat tulevat ovesta iloisen näköisinä ja innokkaina. Jo muutaman kerran jälkeen koirat tietävät, että koirakuntosalilla tehdään mukavia asioita ja ainakin haastattelupäivänä hoidossa käyneet 7-vuotias shipperke Huugo ja 1-vuotias länsigöötänmaanpystykorva Sigge touhottavat innokkaasti jo ovella. Hoito siis tekee hyvää ja on myös koiran mielestä usein mukavaa.
Emmi Aholan omistama Huugo on käynyt eläinfysioterapeutti Kirsi Piispasen hellässä huomassa jo noin kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä Huugo käy hoidossa noin kuukauden tai kahden välein, mutta aluksi jalkavaivojen alkaessa hoitokertoja oli tiiviimmin. Kolme vuotta sitten Emmi Ahola huomasi, että Huugo nosteli takajalkojaan ja jätti askelia väliin. Eläinlääkäri ei löytänyt koiran käytökselle erityistä syytä, mutta suositteli fysioterapiaa.
– Huugo tykkää erityisesti jumpasta ja treenistä. Kun on hoitopäivä, se jotenkin aavistaa sen ja innostuu tänne tulosta, Ahola kertoo.
Huugo on fysioterapian aikana tehnyt harjoituksia tasapainotyynyllä ja pähkinäpallolla, joka on nimensä mukaisesti pähkinän muotoinen ihmisten jumppapallon tyyppinen väline. Koira tasapainoilee sen päällä ja sille tehdään venytyksiä rangan eri osiin.
– Pähkinäpallo on erittäin hyvä väline, Ahola sanoo. – Ostimme täältä kotiinkin sellaisen.
Aktiiviselle koiralle fysioterapia on tehnyt hyvää. Se ylläpitää koiran kuntoa ja liikkuvuutta.

Harjoittelu vahvistaa lihaksia ja lisää liikkuvuutta

Koiran fysioterapiaan voi sisältyä erilaisia asioita, kuten hierontaa ja manuaalista käsittelyä, ohjausta ja neuvontaa, harjoituksia ja vaikkapa treeniä vesikävelymatolla. Fysioterapeuttinen harjoittelu vahvistaa lihaksia ja lisää liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota.
– Iso osa asiakkaista tulee eläinlääkärin lähetteellä, mutta se ei ole välttämätön, Kirsi Piispanen kertoo.
Piispasen yritys Koirakuntosali on toiminut jo yli kaksikymmentä vuotta. Nekalassa se on sijainnut jo kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana Piispasen osaavissa käsissä apua on saanut lukematon määrä koiria.
– Hoidolla pyritään varmistamaan, että koira kuntoutuisi hyvin esimerkiksi leikkauksen jälkeen tai muista vaivoistaan, Piispanen sanoo. – Se parantaa koiran elämänlaatua.
Fysioterapia voi olla myös ennaltaehkäisevää. Koiralle voi tulla ikääntyessään esimerkiksi nivelongelmia, jotka vaativat hoitoa. Vesiallasharjoittelu on nivelrikkoiselle koiralle, jolle liikkuminen kuivalla maalla on jo vaikeaa, hyvä kuntoutuksen ja voimaharjoittelun tuki, sillä vesi pehmentää liikkeitä ja veden vastus tekee harjoittelusta tehokasta. Jos vesi yltää altaassa vatsalinjaan, se kannattaa jo 60 prosenttia koiran painosta.

Koiran kunnon paraneminen ilahduttaa

Länsigötänmaanpystykorva Sigge joutui polvileikkaukseen jo alle yksivuotiaana noin 1,5 kuukautta sitten. Sitä ei eloisan ja reippaan koiran menosta ihan heti uskoisi, sillä koira kulkee jo reippaasti.
– Terveen näköisellä iloisen oloisella koiralla voi olla oireita ja kipua. Koira tosin näyttää kipunsa usein olemalla vaisu ja vetäytyvä. Muutokset normaaliin käytökseen voivat kertoa kivusta, Piispanen sanoo.
Siggen omistaja Matti Itänen kertoo, että koiran kunto on fysioterapian aloittamisen jälkeen kasvanut kohisten ja Sigge jaksaakin jo kävellä varsin pitkiäkin lenkkejä. Kirsi Piispaselle koirien voinnin paranemisesta kuuleminen on parasta, mitä hänelle voi sanoa. Sigge hyppää pähkinäpallon yli jo varsin keveän näköisesti ja saa Piispasen kädestä odotetun herkun. Sigge ojentaa kiitokseksi tassun ja näyttää ihan kuin se virnistäisi.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest