Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Mukanetti on yhdistys, joka tarjoaa seniorikansalaisille tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytön perusvalmiuksia järjestämällä koulutusta ja ohjausta eri opastuspisteissä. Yhtenä opastuspisteenä toimii Hervannan kirjaston Tietotori, jolla opastuksia järjestetään vapaaehtoisvoimin joka keskiviikkoaamupäivä.
Vertaisohjaajat Anni Saari ja Angelo Vaccariello tarjoavat työpanostaan Mukanetille ja sen asiakkaille joka toinen keskiviikko. Joka toinen keskiviikko paikalla ovat toiset ohjaajat. Saari teki vastaavaa työtä työuransa viimeisinä vuosina ja Tampereelle palattuaan ja eläkkeelle jäätyään tarjosi Mukanetin toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluomalle apuaan. Vaccariello on toiminut työssä tietotekniikan tukipalveluissa useammassa työpaikassa, joten ohjaaminen ja vertaistuen tarjoaminen tuntuu nyt luontevalta.
– Monet seniori-ikäisten älylaitteisiin liittyvistä pulmista ovat hyvin konkreettisia. Älypuhelimia peritään esimerkiksi omilta lapsilta, mutta niiden käyttö saattaa tuntua vaikealta, vertaisohjaajat kertovat. -Ikäihmiset on pakotettu käyttämään Internetiä esimerkiksi pankkipalveluiden siirryttyä verkkoon. Myös esimerkiksi vero- ja terveysasioita joutuu hoitamaan netissä.
Vaccariello toteaa, että Internet on monelle vieras. Myös tietokoneen asetukset tuntuvat monesta hankalilta ja koneen käyttöön saattaa liittyä pelkoja esimerkiksi koneen rikkomisesta. Se, mihin kaikkeen laitteita voi käyttää saattaa olla vieras asia.
– Moni on hankkinut esimerkiksi mökille mokkulan hoksaamatta, että älykännykän kautta voi ottaa yhteyden tietokoneella Internetiin.

Seniori-ikäinenkin oppii, jos haluaa

Aikana ennen tietokoneiden yleistymistä lapsuuden, nuoruuden ja aikuisiänkin eläneelle älylaitteiden maailma on uusi ja vieras. Vertaisohjaajat sanovat, että niitä myyvissä liikkeissä pitäisi varata enemmän aikaa laitteen käyttöönoton opastukseen. Sitä ei kuitenkaan usein tarjota, ja siihen tarpeeseen vastaamaan esimerkiksi Mukanetin palvelut ovat syntyneet.
Usein uusia asioita opeteltaessa ikäihmisellä saattaa olla pelkoja myös siihen liittyen, ettei seniori-ikäisenä enää opi. Se on vertaisohjaajien mielestä turha pelko, sillä ihminen on oppimiskykyinen koko ikänsä, kunhan opetukseen varataan riittävästi aikaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole lapsia tai lapsenlapsia lähellä opettamassa tai heitä ei haluta vaivata. Diginatiivin saattaa olla myös vaikeaa ymmärtää, kuinka tärkeää on rauhallinen opettelutahti.
– Voisi jopa sanoa, että nettimaailmaan tutustuessaan joutuu opettelemaan täysin uuden kielen, Saari sanoo.
Mukanetillä on ohjausta ympäri kaupunkia. Ohjaajan voi kutsua myös kotiin opastamaan matkakulujen hinnalla, jos opastuspisteisiin pääsy on hankalaa. Palvelu on suunnattu Mukanetin jäsenille. Mukanetti järjestää myös kursseja, joissa opetellaan yhdessä käyttämään omaa älylaitetta.
– Haluamme rohkaista ihmisiä lähtemään opettelemaan laitteiden käyttöä, sillä sen oppii kyllä, Saari ja Vaccariello sanovat.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest