Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

19-vuotias Minh An Antti Pham kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Tampereen teknillisen lukion Matek-linjan käytyään. Kutsumanimenään toista nimeään Anttia käyttävä Pham puhuu äidinkielenään vietnamia ja suomi on hänen toinen kielensä. Se ei opintomenestyksessä juuri näytä Phamia haitanneen, sillä hän kirjoitti omista odotuksistaan poiketen matematiikasta ja fysiikasta laudaturin sekä englannista ja suomi toisena kielenä -kokeessa eximian.
– Olin riemuissani, kun sain tietää tuloksista, sanoo Antti hyvin yllättyneenä.
– Odotin magnoja, mutta sainkin eximioita ja laudatureita. Minulla on tapana tehdä parhaani mutta odottaa huonointa.
Phamin tulokset eivät ehkä olleet yhtä suuri yllätys hänen opettajilleen kuin hänelle itselleen. Hän sanoo aina olleensa hyvä asioissa, jotka vaativat ajattelua, tajuamista ja loogista päättelyä. Kielissä menestymisen syyksi Pham epäilee lukemisharrastustaan, sillä hän lukee vapaa-aikanaan kirjoja suomeksi, englanniksi ja japaniksi.

Unelmia ja tulevaisuudenhaaveita

Antti Pham on syntynyt Suomessa ja vietnamilaistaustaisten vanhempien lapsi. Phamin isä pakeni kaksitoistavuotiaana Vietnamista noin neljäkymmentä vuotta sitten Vietnamin epävakaata poliittista tilannetta ja vietti pakolaisleirillä viisi vuotta ennen pääsyään kiintiöpakolaisena Suomeen.
Phamin vanhemmat ovat sopeutuneet hyvin Suomeen ja työskentelevät julkisella sektorilla. He ovat poikansa menestyksestä ylpeitä ja iloisia syystäkin, sillä Pham oli esimerkiksi matematiikan kokeissa kolmen pisteen päässä täysistä pisteistä.
Pham on suunnitellut itselleen unelmatulevaisuuden. Siihen kuuluu varusmiespalvelus erityistehtävien ohjelmoijana ja opinnot yliopistossa tietojenkäsittelytieteen parissa. Haaveissa on osallistua yliopistoaikana yliopiston koodauskisoihin ja lähteä vaihto-oppilaaksi apurahan turvin Japaniin. Valmistumisen jälkeen on aika etsiä kiinnostava työpaikka.
Yliopistopaikan Pham olisi jo halutessaan itselleen varmistanut. Hän osallistui viime vuoden syys-lokakuun vaihteessa kolmen yliopiston järjestämään Datatähti-koodauskisaan, jonka aiheena on algoritmien suunnittelu ja toteutus. Jos kisassa pääsee kymmenen parhaan joukkoon, pääsee suoraan yliopistoon opiskelemaan.
Vaikka Pham ei tiennyt paljoakaan algoritmeistä ennen kilpailua, hän päätti osallistua kilpailuun hetken mielijohteesta. Hän tuli alkukisoissa viidenneksitoista ja päätti harjoitella algoritmien suunnittelemista loppukisaa varten.
– Loppukisassa sijoituin kymmenenneksi nollan pisteen erolla, sanoo Pham. – Ratkaiseva tekijä oli lopulta aika, sillä olin suorittanut tehtävän viisitoista minuuttia nopeammin kuin toinen kilpailija.
Kilpailupäivä oli Phamille muutoinkin jännittävä, sillä hän oli ensimmäistä kertaa Helsingissä yksin.
– Helsinki ei tuntunut ollenkaan sellaiselta Suomelta, johon olin tottunut. Minulla oli sellainen turistifiilis siellä, hän kuvailee.
Pham haluaa opiskella tietojenkäsittelytiedettä joko Helsingin tai Tampereen yliopistossa mutta ei tiedä vielä, kummassa. Siksi hän ei oikeastaan käyttänyt oikeuttaan päästä suoraan yliopistoon vaan päätti hakea seuraavassa yhteishaussa tavanomaiseen tapaan valitsemaansa yliopistoon.

Antin vinkit opinnoissa menestymiseen

Antti Phamin mukaan kirjoituksiin kannattaa valmistautua opettajien ohjeita kuunnellen, edellisiin ylioppilaskokeisiin tutustuen ja matemaattisissa aineissa soveltavia tehtäviä paljon tehden. Vieraissa kielissä auttaa vieraskielisen kirjallisuuden lukeminen.
– Vieraskielisiä kirjoja lukiessani en tunne opiskelevani vaan oppivani asioita, Pham sanoo.
Pham rakastaa japaninkielisten nettiromaanien lukemista.
Hän aloitti japanin opiskelun nettiromaaneista innostuneena ja opettelee viisi uutta merkkiä jokaisena vapaapäivänään. Nykyisin hän osaa lukea jo noin 1700 merkkiä, mutta opettelemista riittää yhä paljon.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Jenna Pham

Pin It on Pinterest