Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kun Eija Assola-Virta meni muutama vuosi sitten katsastuttamaan autoa, katsastusasemalla oli likaiset penkit. Niistä syntynyt oivallus synnytti Assola-Virran yrityksen Mattomaisterin, joka pesee tekstiilejä Pirkanmaan alueella kotitalouksissa ja yrityksissä.
– Mietin, voiko katsastusaseman likaisille penkeille istua ja että näitäkin voisi pestä, hän lisää.
Assola-Virran ajatus alkoi lentää. Tuli mieleen, että omassa kodissakin olisi pestävää ja että sellaisia ihmisiä, jotka eivät pysty viemään esimerkiksi isoja mattoja tai kalusteita muualle pesuun, on varmaan paljonkin. Assola-Virta alkoi ottaa selvää tekstiilien pesuun käytettävistä koneista ja testaili muutamia painehuuhtelulaitteita, kunnes löysi käyttöönsä sopivan. Nyt yritys on toiminut jo kaksi vuotta.

Yrittäjäksi ensi kertaa
Assola-Virta ei ole toiminut aiemmin yrittäjänä, mutta sanoo, että yritystoiminnan pyörittäminen on kiehtovaa. Tällä hetkellä Assola-Virta työskentelee pääasiallisesti yksin, mutta tavoitteena on työllistää toinenkin työntekijä tulevaisuudessa. Isoihin projekteihin Assola-Virta saa tilapäisapua tälläkin hetkellä.
Mattomaisterin asiakaskunta koostuu sekä kotitalouksista että yrityksistä. Eniten asiakkaita on kotitalouksissa, mutta yritysprojektit ovat hiukan suurempi osa liikevaihtoa. Yrityspuolen asiakkaina on mm. kokous- ja juhlatilayrityksiä, päiväkoteja, toimistoja ja seurakuntia. Kotitalousasiakkaina on seniori-ikäisiä tai kiireisiä työssäkäyviä ja ruuhkavuosiaan eläviä lapsiperheitä.
– Esimerkiksi yli 80-vuotiaat seniorit ja vammaisperheet voivat saada tällaisen palvelun kotiin arvonlisäverottomana sosiaalipalveluna, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät, Assola-Virta sanoo. – Ja tämän lisäksi asiakas saa vähentää työkulut verotuksessaan vielä kotitalousvähennyksenä.
Assola-Virta kertoo, että myös kotitalousvähennys koskee asiakkaan kotona tehtyä työtä. Sitä ei aina osata huomioida palvelua harkittaessa.

Matot, kalusteet ja patjat puhtaaksi kerralla
Nimestään huolimatta Mattomaisteri ei pese ainoastaan mattoja, vaan myös esimerkiksi kalusteita, joissa on kangas- tai nahkapäällysteet, esimerkiksi sohvia, nojatuoleja, raheja tai patjoja. Puhdistettavaksi tulee myös esimerkiksi autojen verhoiluja, puutarhakalusteiden pehmusteita, isoja pehmoleluja ja kokolattiamattoja.
– Autojen verhoilut pestään asiakkaan kotipihassa yleensä kesäisin, ja silloin tulee olla poutainen sää, että verhoilu kuivuisi mahdollisimman nopeasti, Assola-Virta sanoo.
Assola-Virralla on käytössä tehokkaan näköinen kone. Mattopesua varten koneen pohjassa on harja, joka tekee todella nopeaa liikettä. Pesun aikana matto ei kastu läpi asti, joten se voidaan pestä paikallaan ja jättää kuivumaan siihen. Matot peseytyvät koneen avulla nopeasti, mutta esimerkiksi suuren kulmasohvan pesuun menee jopa kolmesta neljään tuntia aikaa. Assola-Virta kannustaa pesemään matot ja kalusteet säännöllisesti.
– Esimerkiksi seniori-ikäisten asiakkaiden asunnoissa on upeita mattoja, joista on pidetty hyvää huolta jo pitkän aikaa. Niitä halutaan käyttää kotona, vaikka mattoa ei enää pysty viemään ulos, eikä muualle pestäväksi. Silloin kotona tehty palvelu on hyvä juttu, Assola-Virta sanoo. – Tahrat kannattaa puhdistaa tekstiileistä tuoreeltaan, jolloin ne irtoavat hyvin.
Assola-Virta nauttii työssään ihmisten kohtaamisesta. – On ilo, kun voi auttaa toista työnsä kautta. Toisinaan hän työskentelee asiakkaiden kotona myös yksin. Se vaatii luottamusta.
– Luottamus täytyy ansaita. Koskaan vahinkoa ei ole tapahtunut, mutta jos tapahtuisi, ilmoittaisin asiakkaalle välittömästi. Vastuuvakuutus kattaa, jos isompaa vahinkoa sattuisi. Sekin luo luottamusta, että annan työlleni laatutakuun. Jos työ ei ole huolella tehty, palaan tekemään työn uudelleen veloituksetta, hän sanoo.
Kovin usein Assola-Virta ei ole joutunut palaamaan. Vuoreksessa sijaitsevassa kodissa, jossa tapaamme, Assola-Virta varautuu viettämään useamman tunnin. Matot ja sohva kaipaavat Assola-Virran lempeitä käsiä.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest