Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan kirjaston toisessa kerroksessa lukusalin yhteydessä sijaitsee kirjaston Hervanta-huone, joka sisältää kirjaston Hervanta-kokoelman. Kokoelma on vapaasti käytettävissä kaikille.
– Idea Hervanta-kokoelmasta on ollut olemassa kirjaston alusta lähtien ja sitä on alettu keräämään heti, kun Hervantaan avattiin kirjasto vuonna 1975. Kirjasto sijaitsi tuolloin Ahvenisjärven koululla, kertoo aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen. – Mitään kaupunginosaa on tuskin dokumentoitu alusta lähtien niin hyvin kuin Hervantaa, hän lisää.
Hervannan kirjastossa aiemmin kirjastonjohtajana toiminut Liisa Hakanen on tehnyt perusteellista työtä kokoelman kartuttamiseksi jo sen alkuvuosina. Hyvin aloitettua työtä jatketaan Hervannan kirjastossa jatkuvasti.
– Hervannan kirjaston suunnittelivat samat arkkitehdit kuin Metson, Raili ja Reima Pietilä. Hervannassa tehtiin siksi monia asioita samalla tavalla kuin Metsossa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Meillä oli alkuun esimerkiksi joka osastolla oma johtaja. Myös esimerkiksi pianohuone, kokonainen musiikkiosasto ja Metson Pirkanmaa-kokoelmaa vastaava Hervanta-kokoelma ovat merkkejä tästä, Pohjalainen toteaa.
Jos Hervannan kirjasto avattaisiin nyt, se nähtäisiin ehkä eri tavalla: se olisi vahvemmin pelkkä aluekirjasto. Vuonna 1989 nykyisiin tiloihinsa siirtyneen kirjaston tiloissa on kuitenkin jatkettu mielihyvin jo aloitetun Hervanta-kokoelman ylläpitämistä.

Hervannan Sanomia, lehtileikkeitä ja kirjallisuutta
Kokoelmasta löytyy muun muassa Hervannan Sanomien vuosikerrat alusta lähtien. Ne kokoelmaan on lahjoittanut Hervannan Tiedotusyhdistys. Kiinnostavia lehtiarkistoja voisi jäädä tutkimaan tuntikausiksi.
– Ainakin parin kuukauden välein meille tulee joku tutkimaan Hervannan Sanomien arkistoa, sanoo Marjut Pohjalainen.
Kokoelma kokonaisuudessaan on kiinnostanut esimerkiksi tutkijoita. Esimerkiksi kirjastorakennuksesta itsestään on haettu tietoa. Kokoelmassa on Hervantaa koskevaa tietoaineistoa, kuten lehtileikkeitä digitalisaatiota edeltävältä ajalta. Niitä ei enää kerätä, sillä digitaalinen aineisto on kaikkien saatavilla helposti verkossa.
– Se ei ole enää relevanttia, sanoo Marjut Pohjalainen.
Kokoelmaan kuuluu esimerkiksi karttoja, esitteitä ja pienkustanteita, joiden saatavuus olisi muutoin heikko. Myös Hervantaa koskevaa tietokirjallisuutta ja hervantalaisten kirjailijoiden kaunokirjallisuutta kerätään, mutta esimerkiksi kaunokirjallisuus on suoraan hyllyissä lainattavissa varustettuna Hervanta-kokoelma -tunnisteella.
– Otamme mielellään vastaan aineistoa hervantalaisilta kirjailijoilta ja Hervantaan liittyviä aineistoja, Pohjalainen sanoo.
Kokoelma ei sisällä Hervannassa sijaitsevan Teknillisen yliopiston tutkimuksia koska niitä olisi Pohjalaisen mukaan niin paljon. Kokoelmaan ei myöskään oteta tietokirjallisuutta, jonka tekijä on hervantalainen, mutta jonka kirjan asiasisältö ei liity suoraan Hervantaan. Kirjasto on saanut lahjoituksina muun muassa Hervanta-aiheisia valokuvakokoelmia esimerkiksi Eila Sihvosen omaisilta.
– Otimme ne mielellään vastaan, mutta sillä varauksella, ettei meillä ole ammattitaitoa valokuvien säilytykseen niin, että ne säilyisivät loputtomiin, Pohjalainen sanoo.
Lähes kaikki aineisto on Pohjalaisen mukaan luetteloitu. Joka ikistä pientä esitettä ei kuitenkaan ole tarpeen luetteloida.
– Esimerkiksi valokuvien luettelointi olisi hirveä työ, Pohjalainen sanoo.

Kokoelma on avoin kaikille
Kokoelmassa on tallella Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailun tekstit alusta asti. Pohjalainen näyttää mappia, jossa on ensimmäiset Hervannan kirjoituskilpailun tekstit teemalla ”Kun olet Hervannassa, missä olet” vuodelta 1991. Seuraavan mapin otsikkona on kilpailun seuraava aihe, Kirje eduskuntaan.
Kokoelmahuoneen seinillä on näytteenomaisesti taidetta ja julisteita Hervannasta. Muistitaulua koristaa Artturi Majavan suunnittelema Hervannan vaakuna.
– Kokoelma on tosiaan avoin kaikille ja käytettävissä aina pyydettäessä, Pohjalainen sanoo.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest