Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kirjailija Anneli Kanto osaa kertoa tarinoita. Se kävi selväksi Keinupuiston lähitorilla järjestetyssä kirjailijatapaamisessa, joka keräsi kymmeniä kiinnostuneita enimmäkseen seniori-ikäisiä kuulemaan, kuinka historiallinen romaani syntyy. Anneli Kanto on suomalainen kirjailija, näytelmäkirjailija, toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on julkaissut kymmeniä teoksia ja lisäksi kirjoittanut näytelmiä ja draamaa televisiolle. Takanaan Kannolla on satoja kohtaamisia lukijoiden kanssa, sillä kaksi kirjailijan historiallisista romaaneista käsittelee Suomen sisällissotaa ja niiden ilmestyttyä Kantoa vietiin ympäri Suomen puhumassa aiheesta.
– Vuosina 2017 ja 2018 riehuin sisällissodan matkasaarnaajana kumpaisenakin vuonna noin sadan keikan verran, Kanto kertoo. – Sen jälkeen keikkoja on ollut harvemmin ja nyt vähempikin riittää, sanoo Kanto todeten saman tien, että pitää kyllä esiintymisistä kirjoittamistyön vastapainona.

Lastenkirjoja ja historiallisia romaaneja

Kanto sanoo tuotantonsa olevan kaksijakoista. Toisaalta häntä ovat työllistäneet suuritöiset historialliset romaanit, toisaalta lastenkirjat. Vaikka lastenkirjat eivät ole yhtään sen helpompia kirjoittaa, niiden maailmassa Kanto sanoo pääsevänsä iloisempiin ja kevyempiin maisemiin historiallisten romaanien raskaiden kirjoittamisprosessien välillä.
Helppoja teemoja Kanto ei olekaan historiallisiin teoksiinsa valinnut. Esikoisteos Piru, kreivi, noita ja näyttelijä vei lukijan elävästi 1600-luvun Auran akatemiaan, jota vastaan kohdentui syytteitä salatieteen opettamisesta tieteen sijaan. Pyöveli-teos syntyi nopeasta oivalluksesta saksalaisessa kirjakaupassa: aihetta koskevan teoksen nähtyään Kanto hoksasi, että pyöveleinä toimineetkin olivat ihmisiä unelmineen ja perheineen.
Kannon sisällissotaa käsittelevät teokset Veriruusut ja Lahtarit valottivat sisällissotaa sen eri puolilta: Veriruusut käsittelee punakaartin aseellisia naiskomppanioita, Lahtarit kertoo ilmajokelaisista pojista valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin. Varsinkin sisällissotaa käsittelevät teokset herättivät Keinupuiston lähitorin tapaamisessa paljon keskustelua.
– Olin aina ajatellut, ettei Pohjanmaalta tulevissa suvuissani ole sotatraumaa. Isoisäni oli kuitenkin valkoisten puolella Tamperetta valloittamassa ja se on sukuni trauma, voittamisen häpeä, Kanto sanoo. – Olen miettinyt, mitä tervepäisen nuoren miehen päässä tapahtuu, kun hänestä tulee kolmessa kuukaudessa kylmäverinen tappaja.
Kanto tuntee romaaniensa aihepiirit pohjia myöten ja muistaa lukemattomia yksityiskohtia. Tarinat ovat traagisia ja Kannon kieli juoksee romaaneissa kielellisestä tykityksestä lakonisen dokumentaristin kieleen ja takaisin sujuvasti.
– En edes tiedä, mikä minua historiallisten romaanien kirjoittamisessa kiehtoo. Mutta Suomen historiassa on isoja hienoja tarinoita, jotka haluan kertoa. Vain suomalainen kirjailija voi ne tarinat kertoa, hän pohtii.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest