Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Iloinen puheensorina kuuluu jo ovea avatessa. Fysios Hervannan toimipisteessä fysioterapeutti Heli Koivuniemi on saanut asiakkaakseen tänään tutun, pitkäaikaisen asiakkaan, sillä Pasi Holmström on käynyt Helin luona jo viisi vuotta. Miehellä on muutenkin pitkä kokemus alan palveluista, sillä hän on käyttänyt niitä säännöllisesti vuodesta 1984 alkaen.
– Aina ei jaksaisi fysioterapiaa, kun siellä käy joka viikko, Holmström toteaa. – Samanlainen huumorintaju Helin kanssa auttaa jaksamaan.
Kaksikko on lupautunut kertomaan kinesioteippauksesta asiantuntijan ja asiakkaan näkökulmasta. Heli Koivuniemellä käy sekä KELA-kuntoutuksessa olevia pitkäaikaisia asiakkaita sekä lyhyempiaikaisella hoitojaksolla käyviä tuki- ja liikuntaelinasiakkaita. Kinesioteippaus on vain yksi keino osaavan fysioterapeutin työkalupakissa, mutta vaikka se keksittiin jo 1970-luvun lopulla Japanissa, se on herättänyt viime vuosina mielenkiintoa esimerkiksi Suomessa aiempaa enemmän.
Fysioterapeutin hoidoilla ei ole mitään vakiokaavaa ja ne vaihtelevat myös asiakaskohtaisesti eri käyntikerroilla. Tällä kertaa Pasi Holmström tekee ensiksi lihaskuntoharjoituksia, jonka jälkeen Heli hoitaa hänen kipeää hartiaansa ultraääni9lämpöhoidolla, jossa ääniaallot saavat solut värähtelemään.
– Se lisää aineenvaihduntaa, selittää Koivuniemi. – Pasilla tehdään tällaista hoitoa usein silloin, kun käytetään kinessioteippiä.

Teippi ohjaa kehoa oikeaan liikesuuntaan
Pasi Holmström kertoo, ettei teippausta hänenkään kohdallaan tehdä joka kerta, mutta useamman kerran vuodessa kuitenkin. Heli Koivuniemi kertoo, että teippauksia tehdään viikoittain, mutta ei ihan päivittäin.
– Kun hartia on kipeimmillään, teippaus auttaa, Holmström sanoo.
Kinesioteippi vahvistaa asentotuntoa, eli toisin sanoen ohjaa kehoa liikkumaan oikealla tavalla ohjaamalla liikettä oikeaan liikesuuntaan. Se antaa kipeälle lihakselle mahdollisuuden levätä, kun asennot ovat oikeita.
Teippaus on trendinä pitänyt pintansa toisin kuin jotkut muut alalla nousseet trendit. Pasi Holmström kertoo esimerkkinä ostaneensa kalliin laitteen, joka jäikin sitten hetken päästä kaapin pohjalle turhana. Teippauksen hinta-laatusuhde on edullinen ja se on hoitomuotona yksinkertainen, mutta tehokas.
Jotkut opettelevat teippaamaan itse, mutta kinesioteippaukseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja ammattilainenkin oppii koko ajan uutta. Esimerkiksi Pasin hartiaan Heli on kokeillut välillä uusia tapoja teipata se.
– Mä en kyllä osaisi itse tehdä, vaikka olen käynyt täällä jo pitkään, Pasi Holmström sanoo. – Kyllä tämä osaamista vaatii.
– Jos aikoo kuitenkin opetella itse teipin käytön, kannattaa käydä ainakin aluksi fysioterapeutilla hakemassa ohjeet, sanoo Heli.
Teippauksesta on apua kivun hoidossa ja turvotuksen hoidossa. Turvotusta laskevaa hoitoa antaa lymfaterapeutti, joka on erikoistunut siihen. Heli hoitaa teippauksella asiakkaiden kiputiloja. Heli rullaa kauniin vaaleanpunaista teippiä auki ja ohjaa Pasia oikeaan asentoon. Kiinnityskohta on saatava ihoon siten, ettei siinä ole yhtään venytystä. Kesikohtaa venytetään tarpeen mukaan ja teipin toinen pää kiinnitetään taas ilman venytystä.
– Noin, valmis, sanoo Heli ja Pasi saa pukea paidan päälle.
Hetkeä myöhemmin näen Pasin edelläni Hervannan keskustassa. Meno on reipasta, hartia taitaa tuntua jo paremmalta.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest