Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärven päiväkodilla on keskiviikkoisena aamupäivänä paljon touhua ja tohinaa. Kaukajärven marttojen puheenjohtaja Paula Salo sekä yhdistyksen jäsenet Anuliisa Holappa, Katariina Nokelainen ja Helena Raivio ovat saapuneet päiväkodille tekemään lahjoitusta. Paketin sisältämät roolivaatteet sekä nuken- ja barbinvaatteet ovat valmistaneet Katariina Nokelainen ja Paula Salo omin käsin muiden marttojen avustuksella.
– Kaukajärven martat ovat jo viime keväästä asti halunneet tehdä jotakin mukavaa päiväkodille. Päiväkodilta pyydettiin listaa, mitä haluaisimme, kertoo lahjoituksen hyvillä mielin vastaanottanut päiväkodin vastuuopettaja Tuula Paavola.
Vastaanottotoimikuntana toimineita lapsia jännittää, mitä mukavaa lahjoituskasseissa on. Ensin kuitenkin esiinnytään. Paavola saattelee lapset lauluun kertomalla, että martoilla on monia taitoja ja että laulukin kertoo jostakusta, joka on hyvin taitava. Lapset laulavat Pikku-Matin autosta reippaasti, vaikka lahjoituspussien sisältö kiinnostaisi jo kovin.

”Minä olen prinsessa”

Martat kertovat, että yhdistys auttaa mielellään muita, esimerkiksi kaukajärveläisiä perheitä pyydettäessä. Lisäksi järjestetään myyjäisiä tai vaikkapa kokkikursseja ja säännöllistä yhteistä toimintaa. Moni ei tiedäkään, että myös lapset voivat liittyä marttajärjestöön pikkumartoiksi. Yksi ryhmän lapsista onkin jo jäsen.
Sitten päästään tutustumaan itse asiaan. Toiveissa on ollut saada päiväkodille roolileikkivaatteita, kestäviä nukenvaatteita ja barbinvaatteita, jotka teollisesti valmistettuina eivät tahdo kestää varhaiskasvatus-ikäisten käyttöä, kun leikkijöitä on paljon. Martat ottavat pussista ensimmäisenä Ryhmä Hau -aiheisen liivin ja jo se herättää lapsissa innostusta. Aarteita on kuitenkin paljastettavana vielä monta pussillista.
– Tässä olisi tällainen prinsessamekko, martat esittelevät.
Kasseista löytyy myös ritarin viittoja, kruunuja, kaulakoru, hameita ja liivejä palomies-, poliisi- ja rakennusmiesleikkeihin. Yllättävästi vauvanuken ruokalappu herättää lapsissa ihastuneen reaktion.
– Ompelimme asuja muutaman kokonaisen työpäivän, Nokelainen ja Salo kertovat. – Suurin osa roolivaatekankaista on kierrätyskankaita, joten kestävä kehitys on otettu niiden tekemisessä huomioon.
Työmäärä on ollut suuri, mutta saatuun reaktioon ja lasten iloon nähden pieni.
– Ei meillä noin hienoja roolivaatteita ole tainnut ollakaan, sanoo Tuula Paavola.
Lapset laulavat martoille vielä kiitoksen ennen kuin roolivaatteita päästään kokeilemaan ylle.
– Mä olen prinsessa, sanoo pieni tyttö ja huokaisee ihastuksesta.
Tuula Paavola sanoo, että päiväkodissa ollaan todella kiitollisia lahjoituksesta.
– Tämä on valtavan iso satsaus meidän päiväkotiin, Paavola sanoo. – Näin kauniita ja hyvin valmistettuja vaatteita.
Lahjoitettujen asujen määrä yllätti Paavolan.
– Leikki on tärkein toimintamuoto varhaiskasvatuksessa. Siinä oppii ristiriitojen ratkaisua, ongelmanratkaisua, luovuutta ja yhdessä toimimista.
Lapset ovat jo aloittaneet leikin, tietysti uudet rooliasut yllään. Leikin lumo vie mennessään.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest