Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärven Marttojen puheenjohtaja Maria Pitkäranta on vielä melko tuore martta itsekin. Marian marttataival sai alkunsa vuonna 2012 vähän ennen hänen jäämistään eläkkeelle.
– Hain silloin itselleni jotakin, mihin sitoutua, hiippakuntasihteerinä toiminut Pitkäranta sanoo. – Ystävä pyysi minut mukaan marttoihin.
Sen sijaan Pitkärannan luotsaaman Kaukajärven Marttojen taival on ollut jo pitkä. Siinä, missä Pitkäranta on toiminut puheenjohtajana muutaman vuoden ajan, Kaukajärven Martat on ollut toiminnassa jo 50 vuoden ajan. Kuluneista 50 vuodesta on tänä vuonna julkaistu myös antologia, joka kertaa värikkäästi Kaukajärven Marttojen vaiheita.
Martat järjestivät viime viikonloppuna 50-vuotisjuhlat Kaukajärven seurakuntatalolla. Avoimessa juhlassa oli noin sata osallistujaa ja Pitkärannan itsensä lisäksi tilaisuudessa puhui Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen.
– Hän toi esiin asioita Martta-toiminnasta. Hän sanoi, että Martoilla on velvollisuus vaikuttaa asioihin kotipaikkakunnalla ja korosti perheen ja kodin merkitystä, Pitkäranta sanoo.
Omassa puheessaan Pitkäranta puhui siitä, että Martoissa saa olla oma itsensä, eikä siellä luokitella ihmisiä koulutuksen tai vakaumuksen mukaan.
– Sanoinkin aloittaessani puheenjohtajana, että marttatoiminta on harrastus, eikä se velvoita mitenkään. Siellä saa käydä oman jaksamisen ja innon mukaan, hän toteaa. – Perhe on aina etusijalla.

Harrastus tuo vastapainoa elämään
Pitkärannalle harrastaminen tuo vastapainoa elämään. Hän vinkkaa, että esimerkiksi eläkkeelle jäätäessä ja vapaa-ajan lisääntyessä voisi alkaa harrastaa vaikkapa marttatoimintaa.
– Kun jää eläkkeelle, ei jää tyhjiöön. Monet käyvät Martoissa ystävien vuoksi, Pitkäranta sanoo.
Pitkäranta korostaakin, että vaikka martat yhdistetään puuhakkuuteen ja jatkuvaan tekemiseen, marttoihin saa tulla myös sellainen, joka haluaa vain tutustua muihin ihmisiin ja saada ystäviä. Martta-toiminnassa ei ole pakko osata ja tehdä jotakin.
– Yhä tärkeämpänä on noussut se, että on aikaa olla ja jutella. Aina ei tarvitse olla tehokas ja työtätekevä, hän sanoo. – On tärkeää kohdata ihmisiä ja jutella.
Viisaus on peräisin Kaukajärven Marttojen kunniajäseneksi 50-vuotisjuhlissa nimetyltä 87-vuotiaalta Terttu Mäenpäältä. Mäenpää sai tilaisuudessa huomionosoituksena kunniakirjan ja lahjoja, sillä hän on yhdistyksen perustajajäsen
– Toisaalta yhdistyksen nuorin jäsen on viisikymmentä vuotta nuorempi, Pitkäranta sanoo. – Marttoihin mahtuvat kaikki.

Vanhaa ja uutta
Kaukajärven Martat on perustettu aikaan, jolloin Pitkäranta sanoo vietetyn ”kantavan peruskiven vuotta -68 maailmassa”, Kaukajärven kaupunginosa oli nuori ja vasta rakenteilla ja sinne muutti paljon nuoria perheitä.
– Martat toimivat kahteen suuntaan. Toisaalta halutaan säilyttää vanhoja perinteitä, toisaalta myös katsoa kohti tulevaa ja elää nykyajassa, Pitkäranta sanoo. – Emme saa juuttua vanhaan. Nytkin on tulossa vegaani-ilta, joka on nykyajan trendi ruuassa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest