Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärven kirjastolla vietettiin keskiviikkona 4.4. kirjaston 40-vuotispäivää. Tasan neljäkymmentä vuotta tuli täyteen aprillipäivänä, sillä kirjaston avajaiset olivat 1.4. 1978. Kirjasto on sijainnut koko ajan samalla paikalla, mutta sitä remontointiin ja kirjastoon rakennettiin lisäosa vuonna 2007. Silloin kirjasto oli kiinni vuoden päivät.
– Laajennus ja korjaus olivat hyvin odotettuja. Kirjasto oli tupaten täynnä kirjoja ja niitä oli hyllyjen lisäksi kärryissäkin. Lisäksi kirjaston värimaailma oli vanhanaikainen ja sinne kaivattiin lisää valoa ja avaruutta, sanoo kirjastonjohtaja Ulla Mustila.
Ulla Mustila ja kirjastonhoitajana vuodesta 1989 asti toiminut Sirkka Nieminen muistavat remontin ajat hyvin. Nieminen kertoo, että työntekijät eivät nähneet kirjaston remontin etenemistä vaan uudet tilat vasta valmiina. Kun kirjasto avattiin uudelleen, kaikki lainat oli vuoden aikana palautettu ja taas oli ahdasta.
– Normaalitilanteessa yksi kolmasosa kirjoista on lainassa, he sanovat. – Nyt niin ei ollut, vaan kaikki kirjaston aineisto oli paikalla.
Mieleen on jäänyt se, kuinka pieni työntekijäporukka oli tyhjentämässä laatikoita hyllyihin, jotka piti järjestää toistamiseen, kun kirjat eivät yllättäen mahtuneetkaan.
– Onneksi uudelleen avattu kirjasto kiinnosti ja tilanne normalisoitui hyvin nopeasti, sanoo Ulla Mustila hymyillen.
”Kaukajärven kirjasto on erityisesti lasten kirjasto”
Kirjaston henkilökunta on ollut tyytyväinen nykyisiin tiloihin. Ulla Mustila sanoo, että tiloista toki huomaa, että kyseessä on vanhanajan kirjasto, sillä esimerkiksi asiakkaille ei ole tarjolla yksityisempiä ja hiljaisempia tiloja, kun lähes koko kirjasto on yhtenäistä tilaa. Kirjastossa on yksi suuri kirjastosali ja kokoustila, joka toimii myös väestösuojana. Esimerkiksi näyttelytiloja ja lukusalia ei ole ja se aiheuttaa välillä pulmia.
– Me olemme selkeästi lasten kirjasto. Sijaitsemme koulun vieressä ja meteli on hirmuinen välillä, Ulla Mustila kertoo. – Se, ettei Kaukajärvellä ole selkeästi nuorisolle suunnattuja tiloja näkyy myös meillä, hän sanoo.
– Kaukajärvi oikein huutaa nuorisotilaa, lisää Nieminen.
Tilanne on johtanut mukaviin yhteistyökuvioihin Annalan nuorisokeskuksen, sosiaalityön, Tredun ja Messukylän seurakunnan kanssa. Toimijat järjestävät vuorotellen koululaisille tekemistä kirjaston tiloissa joka toinen tiistai. Silloin kirjastossa pelataan lautapelejä, jutellaan ja vaikkapa avustetaan läksyjen teossa. Torstaisin kirjastossa toimii vakituisesti Suomen Punaisen Ristin läksyhelppi alakouluikäisille.
Mustila mainitsee kirjaston järjestämät lukukoira-tapahtumat. Ne ovat olleet suosittuja. Niissä Kennelliiton luonnetestaamat ja kouluttamat lukukoirat saapuvat paikalle kirjastoon ja kuuntelevat mielellään, kun lapset lukevat niille. Yksi lapsi kerrallaan pääsee lukemaan koiralle ja tutkimusten mukaan siitä on hyötyä lukuvaikeuksista kärsivälle tai lukemaan opettelevalle. Koiran etu on se, että se nauttii tehtävästään, kuuntelee, ei tuomitse mutta on kuitenkin yleisönä.
Ulla Mustila sanoo, ettei tasavuosisyntymäpäivälle haluttu järjestää suuria juhlia, mutta kirjasto halusi kuitenkin muistaa asiakkaitaan Kaukajärven Marttojen järjestämällä kahvituksella. Tilaisuudessa esiintyivät Kaukajärven koulun esikoululaiset koskettavalla musiikkiesityksellään ja kirjasto oli järjestänyt ongintaa lapsille.
Ulla Mustilan terveiset asiakkaille ovat lyhyet, mutta lämpimät:
– Tervetuloa kirjastoon.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest