Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Terhi Kesti

Hervannan vapaa-aikakeskuksessa toimii käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä. Näpsä on Pirkanmaalla toimiva seutukunnallinen oppilaitos, jota ylläpitää vuonna 1912 perustettu Taito Pirkanmaa ry. Näpsä järjestää käsityön taiteen perusopetusta 11 kunnassa 20 opetuspisteessä yli tuhannelle lapselle nuorelle ja aikuiselle. Näpsällä on oma opetussuunnitelma. Tampereella Näpsä-ryhmiä on yli 40. Kuusi niistä toimii Hervannassa ja kaksi Vuoreksessa Vuoreksen koululla.
Satu Poutiainen toimii Hervannassa vastaavana opettajana. Hän opettaa myös Vuoreksen kahta ryhmää. Poutiainen on tekstiilialan artenomi ja opettaja. Käsitöissä Poutiainen pitää uusien ideoiden luomisesta, oman tiedon soveltamisesta ja luovuudesta. Aina voi syntyä uusia ideoita ja välillä pää voi raksuttaa yölläkin. Uusia ideoita käsitöiden tekemiseen syntyy vain pitämällä silmät auki. Opettaessa pääsee seuraamaan opetettavien, lasten ja aikuisten kehitystä.
Hervannan nuorimmat näpsäläiset ovat ensimmäisellä luokalla ja vanhimmat kahdeksannella luokalla. Käsityökoulua on arkipäivisin iltapäivällä ja illalla. Nuorimmilla on kaksi ja vanhemmilla kolme oppituntia viikossa. Kesällä järjestetään kesäleirejä lapsille ja nuorille. Opetuksen on tarkoitus vahvistaa oppilaan muotoilun, käsityön ja teknologian taitoja. Tavoite on, että oppilas saa iloa tekemisestä ja oivaltaa uusia asioita.
Hervannassa Näpsä on ollut jo vuodesta 1992. Mukana Hervannan Näpsää perustamassa oli Anna-Kaisa Arjola-Lehtonen, joka oli ennen sitäkin ollut alalla pitkään. Hervannan toimipisteessä hän viihtyi 20 vuotta ennen siirtymistään Tammelan toimipisteeseen. Käsitöiden ja muotoilun opettaminen on mukavaa ja palkitsevaa.
– Käsitöissä parasta on uuden oivaltaminen, keksiminen ja oppiminen, sanoo Arjola-Lehtonen.
Hervannan taitokeskuksessa on käsityökoulun lisäksi kutomo ja omatoiminen keramiikkapaja. Keskuksessa järjestetään myös erilaisia kursseja.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest