Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Haiharassa nykyisin sijaitseva Runebergin mökki rakennettiin alkuaan Ylisen tilalle. Mökki sai nimensä kansallisrunoilijasta, joka asui vaimonsa Fredrikan kanssa mökissä kesän 1834. Haiharan alueella sijainneen nukkemuseon perustamisen jälkeen rakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen osaksi taidekeskusta. Nykyisin mökissä toimii kesäisin ja joulun alla Tampereen taideteollisen yhdistyksen INTERI ry:n taidemyyntinäyttely. Mökissä järjestetään INTERI ry:n jäsenten taidenäyttelyjä sekä pienimuotoisia taidekursseja.

60 vuotta yhdistystoimintaa

Runebergin mökki hiljenee syksyksi 8.syyskuuta. INTERI ry:n vapaaehtoiset pyörittävät taidemyyntinäyttelyä vielä tämän viikon ja mökin toisessa huoneessa on vielä nähtävillä Margit Hakasen naivistinen keramiikkanäyttely ”Tarua vai totta”. Näyttelyssä on esillä Hakasen keramiikkalintuja ja niiden ohessa viihdyttävät Hakasen puolison kirjoittamat kuvitteellisia lintulajeja kuvaavat tekstit. Tänä vuonna vietetään INTERI ry:n juhlavuotta, sillä 25.elokuuta 1959 perustettu yhdistys täyttää tänä vuonna peräti kuusikymmentä vuotta.
– Vuonna 1959 Tampere oli erittäin teollinen paikka, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Karjala. – Täällä työskenteli suuri joukko teollisia muotoilijoita ja taiteilijoita, joilla oli tarve kokea yhteisöllisyyttä. He perustivat INTERI ry:n.
Karjala kertoo, että yhdistyksen tunnetuin jäsen on ollut suomalainen taidemaalari, taidegraafikko ja kuvanveistäjä Kimmo Kaivanto. Sittemmin yhdistys on muuttanut muotoaan pirkanmaalaisten käsityöläisten ja taiteilijoiden yhdistykseksi rakenteellisen muutoksen myötä, sillä Tampere ei ole enää yhtä teollinen kaupunki kuin aiemmin.

Yhdistys juhlii loppuvuodesta

Sitä, miten yhdistys aikoo juhlistaa 60-vuotista taivaltaan, Karjala ei vielä osaa sanoa. Yhdistyksen kesäkausi alkaa olla ohi, mutta juhlat järjestetään loppuvuodesta ja Runebergin mökkikin herää eloon taas joulun alla. Kesän aikana on järjestetty viisi erilaista näyttelyä. Sen ovat mahdollistaneet yhdistyksen jäsenet tekemällä vapaaehtoistyötä.
– Yhdistyksen toiminta kiinnosti minua, sillä se mahdollistaa jäsenilleen näyttelyiden pitämisen, Karjala sanoo.
Karjala on vaimoineen syntyperäinen tamperelainen ja paluumuuttaja. Työura vei Karjalan pois Tampereelta yli neljäksi vuosikymmeneksi, mutta kolme vuotta sitten palannut pariskunta sanoo viihtyvänsä Tampereella jälleen erinomaisen hyvin. Lasitaidetta tekevä Karjala sanoo, että yhdistystoimintaan on nykyisin vaikea saada uusia jäseniä mukaan ja että käsityöläisammattien arvostusta ja niihin liittyviä taitoja olisi hyvä vaalia. Jäseniä INTERI:ssä on tällä hetkellä noin viitisenkymmentä.
– Käsitöiden tekeminen on aina kiinnostanut minua, Karjala sanoo. – Olen aina ihaillut suomalaisia lasintekijöitä ja keräillyt lasia.

Perinnetaitoja ja uuden oppimista

Kesän viimeistä näyttelyä Runebergin mökissä pitävä Margit Hakanen tekee lasia ja keramiikkaa. Haiharassa on esillä pääasiassa keramiikkatöitä.
– Olen alun perin tarvinnut keramiikkaa lasitöiden tueksi, mutta ne veivät mukanaan, Hakanen sanoo.
Taiteilijan inspiraatio syntyy Kustavin saaristossa, jossa hän viettää puolisoineen pitkiä aikoja. Sieltä löytyy materiaaleja teoksiin. Meri, saaret ja luonto ovat Hakaselle loppumaton inspiraation lähde, josta ammentaa.
– Nyt alan seuraavaksi opetella maalaamista, Hakanen sanoo. – Koskaan ei ole myöhäistä oppia uusia asioita!

Teksti ja kuvat: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest