Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Vuoreslaisessa Pilke tiedepäiväkoti Hokauksessa kävi jännittävä vieras. Tamperelainen kansanedustaja Sofia Vikman (kok) pistäytyi katsomassa, mitä päiväkodissa puuhataan.
– Eduskunnassa säädetään lakeja varhaiskasvatuksesta. Meillä on käytettävissä paljon taustatietoa, mutta sen lisäksi on hyvä nähdä ihan käytännössä, millaista arki ja ryhmäkoot päiväkodeissa ovat ja mitä siellä tehdään, Vikman kertoo.
Ensiksi Vikman tutustui tiedepäiväkodissa pihaleikkeihin. Erikoisvieraan kunniaksi pihalla puhallettiin jättikokoisia saippuakuplia. Niistä olivat lapset kovasti innoissaan.
–  On mielenkiintoista nähdä, miten tiedepainotus näkyy. Eri-ikäisille on omaan ikään sopivia asioita. Pienemmille nämä saippuakuplat ovat varmasti kiinnostavia, Sofia Vikman kiittelee.
Hän itse on aikoinaan käynyt Akonpuiston päiväkotia Tampereen keskustassa.
– Minulla on oikein hyvät muistot päiväkodista. 1980-luvulla ei ehkä ollut näin hienoja tutkimusvälineitä ja tiedepainotuksia, mutta jo silloin tuntui, että Suomessa on varmasti maailman parhaat lastentarhanopettajat, Vikman muistelee.

Hänen mukaansa varhaiskasvatusta on kehitetty viime vuosikymmeninä reippaasti.
– On paljon tutkimuksia, jotka kertovat varhaiskasvatuksen hyödyistä. Se auttaa muun muassa koulumenestyksessä ja ehkäisee syrjäytymistä.

Pilke päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että tiedepainotuksesta hyötyvät erityisesti tytöt.
– Lapset ovat viisi–kuusivuotiaiksi asti kovasti kiinnostuneet tieteestä ja matematiikasta. Jostain syystä esikouluikäisestä alkaen tyttöjen kiinnostus usein laskee. Tiedepainotus innostaa tyttöjäkin tieteen ja matematiikan pariin, Martikainen kertoo.

Myös Vikman pitää hyvänä, että tytöt olisivat enemmän kiinnostuneet matematiikasta.
– Matemaattisille aloille tarvitaan enemmän tyttöjä, Vikman sanoo.

Tiedepainotus näkyy Pilke Hokauksessa muun muassa siten, että lapset voivat tehdä erilaisia tiedekokeita. Sofia Vikman pääsi katsomaan, kun viisivuotiaat tekivät pipeteillä värikokeiluja.
– Teemme joka viikko lasten kanssa erilaisia pieniä kokeiluja, kertoo lastentarhanopettaja Freya Schienbein.

Hänen mukaansa ihan pienimpien lastenkin kanssa voi tehdä kokeita.
– Lapset jaetaan pienempiin ryhmiin kokeiden ajaksi.

Kansanedustajavierailut päiväkodeissa liittyvät Suomi 100 -juhlavuoteen. Kansanedustajia on vieraillut monissa päiväkodeissa tämän vuoden aikana Tampereella.

 

Freija Metsähalme

 

KUVA 1: Kansanedustaja Sofia Vikman (oik.) seurasi, kun lapset katselivat suuria saippuakuplia tiedepäiväkoti Hokauksen pihalla Vuoreksen Mäyränmäessä.

KUVA 2: Sofia Vikman katseli, kun lapset tekivät värikokeiluja. Lastentarhanopettaja Freya Schienbein opastaa (vas.).

 

Pin It on Pinterest