Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Keskiviikkona 5. joulukuuta vietettiin Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää. Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:n Verkko kutsui vapaaehtoistoiminnassaan mukana olevia viettämään sitä yhdessä kakkukahvien merkeissä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Virnes kertoo, että vapaaehtoisille järjestetään kuukausittain mahdollisuus tavata toisiaan kuukausikokoontumisessa, jonka tarkoituksena on ajankohtaisen tiedon ja kokemusten vaihto sekä ryhmäytyminen. Tapaamiset antavat vapaaehtoisille mahdollisuuden myös keskustella vapaaehtoistyöstään, sillä siitä ei puhuta ulkopuolisten kanssa. Lisäksi järjestetään paljon muuta toimintaa vapaaehtoisille esim. koulutuksia, harrastusryhmiä ja retkiä.
Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:n perustehtävä ja toiminnan päämäärä on toteuttaa ja kehittää sosiaalityön muotoja ihmisten eriarvoisuuden vähentämiseksi. Verkon vapaaehtoiset Aimo Luumi ja Tellervo Hakala kertovat saavansa toiminnasta paljon myös itselleen.
– Vaimoni oli mukana Verkossa ja sai minutkin takertumaan Verkkoon, vitsailee Aimo Luumi, joka on ollut mukana Verkon toiminnassa vuodesta 2000 asti.
Oma vapaaehtoistyö on myös kannatellut. Luumin puoliso menehtyi tänä vuonna ja toiminnassa mukana oleminen on tuonut mielekästä tekemistä elämään ja saanut pysymään liikkeellä.

Vapaaehtoinen muistelee ja tuo uusia asioita

Tellervo Hakala lähti mukaan vapaaehtoiseksi oltuaan jo vuosia eläkkeellä naapurin innostettua mukaan toimintaan. Hän oli tietoinen YSTIn ja Verkon toiminnasta alusta asti, sillä toiminnan aktiivisessa käynnistämisessä mukana ollut sosiaalityöntekijä Jukka Vinnurva oli tuttu jo työvuosilta.
– Minulle tuli tunne, että tarvittaisiinko minuakin, Hakala sanoo.
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Virnes kertookin, että on tyypillistä, että vapaaehtoistoimintaan tullaan mukaan jonkun toisen innostamana. Toiminnassa on mukana esimerkiksi pariskuntia, joista toinen on ensin aktivoitunut ja toinen innostunut hänen vanavedessään.
Sekä Hakala että Luumi toimivat vapaaehtoisina muutaman tunnin noin kerran viikossa. Tellervo Hakala sanoo, että on tärkeää tehdä vapaaehtoistyötä itselleen sopiva määrä, jotta siinä säilyy aito ote ja ihmiseltä ihmiselle -asenne.
Vapaaehtoisena toimiessaan Hakala ja Luumi ovat esimerkiksi olleet toiselle ihmiselle seurana, käyneet asiakkaiden kanssa kaupassa ja lääkärissä, ulkoilemassa ja jutelleet ja muistelleet yhdessä asiakkaiden kanssa.
– Vapaaehtoinen voi tuoda asiakkaan elämään uusia asioita. Esimerkiksi muistisairaalle se on tärkeää, Hakala kertoo.

Sisältöä omaankin elämään

Verkko kohdentaa palvelunsa Hervannan alueen ikäihmisiin ja vammaisiin henkilöihin. Usein vuosia vapaaehtoistyössä toiminut ihminen saattaa kuitenkin olla jo iäkkäämpi kuin asiakas. Luumi ja Hakala kertovatkin, että usein toiminta on myös vertaisverkkotoimintaa samanikäisten kesken, josta saa itse irti paljon. Auttaminen tasa-arvoistaa maailmaa niille, jotka tarvitsevat tilanteensa vuoksi apua.
– Joskus tulee mietittyä, kumpi on kumpi, Terttu Hakala nauraa.
– Tätä tekemällä pysyy järjissään, sanoo Aimo Luumi. – Ei jää kotiin makailemaan.
Vapaaehtoistoimintaa koordinoiva Tiina Virnes kertoo, että vapaaehtoiset ovat toiminnan mahdollistava voimavara. Elintärkeästä resurssista halutaan myös pitää huolta. Se, millaista koulutusta ja virkistystä halutaan järjestää, keskustellaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa.
Kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä Virneksellä ei ole enää murhetta rahoituksen järjestämisestä ja toiminnan jatkuvuudesta ensi vuodelle. Sekä kaupungin että STEAn rahoitukset jatkuvat, tosin riittämättöminä. Virnes on huomannut, että vapaaehtoisten joukossa toimintaa pidetään oikeasti tärkeänä.
– Me saimme tänä vuonna kolmetoista uutta vapaaehtoista, hän sanoo. – Olen ylpeä meidän yhdistyksestä ja voisin sanoa, että kokeneet vapaaehtoiset opettivat minut. He tekevät työtä hyvästä sydämestään, Virnes jatkaa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest