Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kanjonin koulun rehtorilla Sirkku Vartiaisella on iloinen mieli. Viime perjantaina yhdessä koulun oppilaiden kanssa suunniteltu koulun uusi aula avattiin käyttöön. Aiemmin vierasnaulakkotilana toiminut aula on nyt oppilaiden käytössä.
– Osa luokista voi tulla halutessaan aulaan työskentelemään, kun osa jää luokkaan, Vartiainen sanoo monipuolisessa käytössä olevasta tilasta.
Aulaan on rakennettu kolme pienryhmätilaa. Avaran näköisissä lasikuutioissa voi opiskella tai tehdä vaikka ryhmätöitä. Tilaan mahtuu kokonainen luokka tai osia useammista, eri-ikäiset oppilaat viihtyvät siinä samanaikaisesti. Yksi hauskimmista ideoista on magneettinen seinä, johon on kiinnitettynä kangaspalleja, jotka saadaan siitä helposti käyttöön.
Suuret säkkituolit houkuttelevat istumaan. Tilassa on myös muutama nojatuoli, joissa on mukavaa istuskella lukemassa. Eri tasoista koottu näyttämörakenne suorastaan kutsuu esiintymään. Oppilaat voivat myös istua tasoilla.
– Noin pari vuotta sitten kouluille ilmoitettiin, että kaupunki tuottaa kouluihin neljä eri tilaa. Hankkeen nimi oli ”Oma paikka osalllistaen”.

Koko koulun yhteinen tila
Koulun oppilaat ovat osallistuneet tilan suunnitteluun. Osallistamalla varmistettiin, että tilasta tulee oppilaiden oma ja heidän näköisensä. Aiemmin samassa paikassa ollut naulakkotila oli harvoin käytössä ja sille löydettiin uusi paikka koulun käytävältä.
Projekti eteni siten, että yksi luokista teki etukäteissuunnitelman, jolla rahoitusta haettiin. Kun rahoitus oli saatu, projektia tuli vetämään kaksi arkkitehtia, Sanna Peltoniemi ja Jenni Poutanen. Liikkeelle lähdettiin arkkitehtien vetämästä Work Shopista, jossa oli mukana oppilaita useammasta luokasta. Suunnitelmia tehtiin useampia, ja niiden pohjalta järjestettiin äänestys. Pilvilinna-niminen ehdotus voitti kilpailun, ja arkkitehdit muokkasivat siitä toteuttamiskelpoisen.
Syksyllä 2017 käynnistyneet rakennustyöt päättyivät tammikuussa. Lapset ovat olleet tilaan tyytyväisiä ja se näkyy paitsi käyttöasteessa, myös siinä että lapset käyttäytyvät tilassa hyvin ja haluavat pitää sen siistinä.
– Nyt tila on mielekäs paikka lapsille, Vartiainen sanoo. – Nyt se on heidän omansa!
Avajaisissa nähtiin ensiluokkalaisten esitys ja rehtorin puhe. Arkkitehditkin oli kutsuttu paikalle tilaisuuteen, ja toinen heistä pääsikin mukaan. Tilaisuudessa leikattiin juhlavasti nauha ja suunnittelussa mukana olleet saivat leikata itselleen palan nauhasta.
Nyt tilassa viihdytään. Yhteinen tila lisää yhteisöllisyyttä ja osallistuminen tilan arvostusta. Kuudesluokkalaiset opiskelevat matematiikkaa rauhallisesti ja itsenäisesti. Aulaan mahtuu myös toisluokkalaisia ädinkielenkirjoineen.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest