Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kanjonin koulun uusi rehtori on tuore pirkanmaalainen. Kesäkuussa Kangasalle muuttanut Taru Vento on syntynyt Ylivieskassa ja asunut pääkaupunkiseudulla lähes koko aikuisikänsä eli kolmisenkymmentä vuotta. Tie opettajan uralle on johtanut erilaisten sattumienkin kautta.
– Jotenkin ne polut menivät niin, että päädyin työskentelemään kotitalousopettajana Vantaalla, vaikka minulla ei tuolloin kotitalousteknikkona ollut opettamiseen vielä virallista pätevyyttä, Vento sanoo.
Kaksivuotisen kotitalousopettajan sijaisuuden aikana kollega ehdotti, että Vento hakeutuisi opiskelemaan Helsingin yliopistoon kotitalousopettajaksi. Urapolku jatkui opiskellen ja ravintola-alan töitä tehden. Gradua valmistellessaan Vento hakeutui takaisin alan töihin ja pääsi valmistumisen jälkeen vakivirkaan vantaalaiselle Hakunilan koululle, jossa työskenteli kymmenisen vuotta.

Uuden rakentaja, mutta maltillinen uudistaja
Hakunilan koulun ilmoitustaululla oli ilmoitus, joka kiinnosti Ventoa. Suunnitelmissa oli uusi Kartanokosken yhtenäiskoulu, jonne etsittiin suunnitteluopettajia olemaan mukana koulun ensi hetkistä asti. Kun Vento tarttui tilaisuuteen, koulu oli olemassa vasta suunnittelupöydällä ja rakennustyöt olivat vasta käynnistymässä. Koulun valmistuessa syksyllä 2006 Vento alkoi työskennellä siellä kotitalousopettajana ja apulaisrehtorina.
Nyt Vento istuu toista päivää Kanjonin koulun rehtorin pöydän takana. Siinä, missä Kartanokosken koulussa sen struktuureita ja historiaa alettiin rakentaa alusta asti, uudessa työpaikassa on valmiina rakenteita ja perinteitä, joita Vento pitää arvossaan.
Vento sanoo olevansa maltillinen uudistaja, joka kunnioittaa jo olemassa olevan koulun tapoja ja perinteitä.
– Muutokset on mietittävä aina tarkkaan. Mitään ei lähdetä muuttamaan pelkästään muuttamisen ilosta, hän pohtii.

Hyvä johtajuus on keskustelevaa ja jaettua
Vento sanoo olevansa jaetun johtajuuden kannalla. Pesti on tuore, mutta hän on saanut uudessa koulussaan vaikutelman hyvästä kouluhengestä ja henkilökunnasta, joka osaa asiansa. Työtä tehdäänkin paitsi opettajakunnan myös muun henkilökunnan tuella keskustellen ja tavoitteena on työpaikka, johon kaikilla on hyvä tulla.
– En halua tehdä asioita yksin vaan yhdessä. Ympärillä ja työn tukena on johtoryhmä ja ammattitaitoinen henkilökunta. Uskon, että saamme rakennettua hyvän lukuvuoden ja sillä ajatuksella lähdemme liikkeelle, hän sanoo. – Tottakai rehtori on kuitenkin viime kädessä se henkilö, joka päätökset tekee ja myös vastaa päätöksistään.
Hervannasta ensimmäinen mielikuva on ollut autosta astuessa se, että alueella on vehreää ja rauhallista.
– Hervanta ei vielä ole tuttu, mutta luulenpa, että se vähitellen tulee tutuksi, Vento sanoo.
Hervannassa Vento pitää luonnon lisäksi siitä, että koulu on monikulttuurinen. Se on ehdottomasti voimavara ja tukee kulttuurikasvatusta. Mutta mitä uutta Vento haluaa Kanjonin kouluun tuoda?
– Varmasti on pieniä asioita, joista minulla on ammattitaidon myötä kokemusta, että ne olisi hyvä hoitaa ehkä jollakin toisella tavalla, hän sanoo. – Mutta haluan keskustella ja kuulostella sitä, millainen toimintakulttuuri tässä koulussa on. Hyvä yhteishenki on minulle tärkeä asia, sillä se, että meillä aikuisilla on mukava olla työpaikalla heijastuu suoraan lapsiin ja heidän oppimisympäristöönsä. Haluan, että kaikki täällä työskentelevät voisivat sanoa, että heillä on kiva työpaikka.
Vento asettuu rohkeasti kuvattavaksi koulun pihassa leikkitelineisiin ja kiveen nojaten. Heittäytymiskykyäkin löytyy, sillä vapaa-ajalla Vento uskaltautuu puolison moottoripyörän kyytiin. Voimavaroja työhön löytyy paitsi kotielämästä myös matkustelusta Suomessa ja ulkomailla sekä kuntosaliharjoittelusta. Kotona työpäivien jälkeen odottaa chihuahua Minni ja puoliso. Puoliso on asunut Pirkanmaalla jo pitkään, joten uusi työpaikka merkitsee myös uutta elämänvaihetta, kun päästään elämään yhteistä elämää.
– Oli mukavaa päästä muuttamaan tänne Pirkanmaalle ja töihin tähän kouluun, Vento sanoo. – Minulle on välittynyt sellainen mielikuva, että tämä on mukava koulu, jossa on kiva henkilökunta.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest