Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärvelle avattiin kesällä uusi ravintola, kalaruokaa tarjoileva Kalax. Sen yrittäjänä toimii Jussi Laakso, joka työskentelee ravintolassa äitinsä Tuula Laakson kanssa.
Ravintola sijaitsi aiemmin 25 vuotta Kaupissa ja muutto Kaukajärvelle tuli ajankohtaiseksi, kun aiempi toimitila päätettiin purkaa. Kaukajärven asuinalueen kasvanut koko yllätti Tuula Laakson, sillä hän ei ollut käynyt Kaukajärvellä vuosikymmeniin. Myös se, kuinka moni vakiasiakkaista on löytänyt uuden toimipisteen, on ollut ilahduttava yllätys.

Pitkäjänteistä työtä kala-alan hyväksi

Tuula Laakso muistaa ensikosketuksensa kalaruokiin. Hän oli kuusivuotias, kun sai perata kotona joulusillin. Mätipussin sisältö valmistettiin ruuaksi ja laitettiin leivän päälle. Suolainen, mutta herkullinen maku muistuu mieleen vielä vuosikymmenten päästäkin. Pian nuori Laakso perkasi isän ja veljien onkikalatkin.
Parikymppisenä nuorena naisena Laakso tutustui tulevaan puolisoonsa. Tämä oli vihannestukkuri ja pian tukun valikoimaan tuli vihannesten rinnalle kotimainen silakka. Vuonna 1969 Laakso alkoi auttaa puolisoaan hänen savustamollaan.
– Lähdin jalostamaan kaloja, Laakso sanoo ja kertoo maistaneensa kaikkia kaloja raakoina, jotta löytäisi niille oikeat mausteet.
Elettiin 60-luvun loppua. Kala oli köyhien ruuan maineessa eikä sen terveellisyyttä tiedostettu lainkaan. Kala ei ollut mukana ruokaympyrässä eikä sitä arvostettu tarpeeksi.
– Kun olin ollut neljä tai viisi vuotta mukana savustamolla, innostuin pitämään kalakursseja ja kävin kouluissa opastamassa kalan käyttöä, Laakso sanoo.
Laakso kertoo markkinoineensa kalaa ruokana tuolloin myös kuntasektorille.
– Minulle sanottiin, että ei tarvita. Totesin, että minulla on neljäkymmentä työntekijää, jotka kaikki maksavat veronsa kaupungille, sanoo asiansa tunteva puuhanainen. – En lähde riitelemään, mutta tiedän totuuden.
Kalakin saatiin lopulta ruokaympyrän osaksi. Laakson työllä oli siinä osansa.

Puhdasta, kotimaista kalaa

Kaupista Kaukajärvelle siirtynyt kalaravintola jatkaa kalaruoan syömisen asialla. Kun kala on esillä buffet-muodossa, siihen on helppo tarttua. Kaukajärvelle siirtyminen tuntui hyvältä idealta. Alueella on paljon asukkaita ja muita palveluita, joten se toimii myös työssäkäyntialueena.
– Tuntui kuin olisi palannut kotiin. Ei tarvitse jännittää mitään ja asukkaiden kesken tuntuu olevan hyvä ilmapiiri, Laakso sanoo.
Kalaravintolan suhteen Laaksolla ja hänen pojallaan on selkeät suunnitelmat. Tarjolla pidetään puhdasta, kotimaista kalaa mahdollisuuksien mukaan: aina se ei ole hinnan tai saatavuuden vuoksi mahdollista.
– Suomessa syötävästä kalasta peräti 80 prosenttia on ulkomaista, Laakso ihmettelee. – Me olemme tuhansien järvien maa. Suomen kalavedet tulee puhdistaa, sillä puhtaissa vesissä kalakanta lisääntyy.
Tärkeinä Laaksot pitävät myös ruoan maistuvuutta ja selkeää esillepanoa. Asiakkaan tulee tietää, mitä hän ravintolasta ostaa. Tarjolla on noin kymmentä kylmää kalalajia ja kahta paistettua sekä uunilohta ja salaattia.
– Kalan syöminen on kokonaisterveyden kannalta olennaista, sillä siitä saa vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja ja valkuaista, tietää Laakso. – Syön itse joka päivä kalaa ja olen liki 75-vuotias.
Lääkäri on jo ehdottanut Laaksolle, että hän jäisi eläkkeelle. Tähän Laakso on vastannut, että hänhän on. Työ kalaravintolassa ei tunnu työltä, vaan mieluisalta tekemiseltä.
– Pienet ja keskisuuret yritykset ovat Suomen selkäranka, Laakso toteaa.
Vuonna 1985 Tuula Laakso kutsuttiin ensimmäisenä kalakauppiaana La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseursin jäseneksi. Käädyt myönnettiin Tuula Laaksolle hänen toiminnastaan.
– Ruokailuhetken tulee olla ihmiselle rauhoittumisen hetki, sanoo Laakso. -Ruoasta tulee voida nauttia.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Johanna Nordlund

Pin It on Pinterest