Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tamperelainen Pirkka-Melojat ry on vuosien varrella ollut hyvinkin menestyksekäs seura, sillä suomenmestaruuskisoja melotaan vuosittain ja olympiamelojiakin on seurassa ollut useita. Seura kasvattaa uusia nuoria melojia vahvalla nuoriin painottuvalla harrastustoiminnalla ja järjestää kesäisin melontakouluja, jossa uudet harrastajat saavat viikon mittaisella kurssilla perustaidot melontaan.
Seuran valmentajilla Ilpo Niemisellä ja Harri Sairialalla on molemmilla kilpamelontatausta. Harri Sairiala on toiminut Pirkka-Melojissa jo kolmenkymmenen vuoden ajan aluksi kilpamelonnan parissa parikymmentä vuotta ja sen jälkeen kilpailuja järjestäen ja valmennustiimin jäsenenä. Oma melontatausta sai Sairialassa heräämään kiinnostuksen lajin opettamiseen muille.

Perinteikäs seura

Pirkka-Melojat on jo perinteikäs seura, sillä se perustettiin vuonna 1947. Jäseniä Kaukajärven melontastadionilla kotipesäänsä pitävällä seuralla on noin parisen sataa ja yksiköillä, kaksikoilla ja neliköillä kilpaillaan useissa kilpailuissa vuosittain. Ratamelonnassa kisataan 200-, 500- ja tuhatmetrisillä radoilla.
– Pidempiäkin matkoja kilpaillaan, kertoo Sairiala. – Ne kisataan kaarrekilpailuina, jotka ovat kierroskilpailuita ja niissä matkat ovat 2500 ja 5000 metriä aikuisilla ja lyhyempiä junioreilla. Maratonkilpailuja on erikseen, niissä melotaan pääosin kymmenestä kahteenkymmeneen kilometriä.
Sairiala nauttii lajissa veden läheisyydestä. Kaukajärvi on rakas ympäristö, jossa on tullut melottua lukemattomia kilometrejä. Harrastustoiminnassa iloa tuovat mukana olevat lapset ja nuoret, jotka ovat pääosin kymmenvuotiaita tai sitä vanhempia.
– Uimataito on vaatimus harrastuksen aloittamiselle, Sairiala sanoo.
– Harrastajien turvallisuudesta toki huolehtivat harjoituksissa mukana olevat, kokeneemmat harrastajat, mutta uimataito on melojalle pelastusliiveistä ja muista mukana olevista harrastajista huolimatta tärkeä taito, kun ollaan veden kanssa tekemisissä.

Haasteet kasvavat harrastuksen edetessä

Pirkka-Melojat harjoittelee pääosin Kaukajärvellä. Moni Kaukajärvellä ja lähialueilla koulujaan käynyt on päässyt kokeilemaan melontaa koulun liikuntatunnilla Pirkka-Melojien järjestämällä tunnilla. Muita mahdollisuuksia lapselle ja nuorelle päästä kokeilemaan lajia ovat joko melontakouluun tai yhteiseen kokeilukertaan osallistuminen.
Koronavirusepidemia on tänä keväänä estänyt kokeilukertojen järjestämisen, mutta niitä järjestetään taas syksymmällä mahdollisuuksien mukaan. Sairialan mukaan varsinkin melontakouluista jää joka vuosi seuraan mukaan uusia harrastajia.
– Melontakouluja on järjestetty jo pitkään ja toivomme voivamme jatkaa niiden järjestämistä pitkään, Sairiala sanoo. – Niissä nuoret pääsevät kokeilemaan melontaa ja jatkamaan sitä pidemmälle, mikäli kiinnostuvat lajista.
Jatkavat harrastajat käyvät aluksi harjoittelemassa noin 2-3 kertaa viikossa kiinnostuksesta ja harrastajan tasosta riippuen. Lajissa kiehtoo muun muassa se, että se tarjoaa haasteita eri tasoisille harrastajille.
– Nuoret aloittavat helpolla kalustolla. Siitä sitten jatketaan tasapainon ja osaamisen kehittyessä haastavampaan kalustoon, Sairiala kertoo.
Sairiala sanoo, että melonta harrastuksena tarjoaa mielenkiintoisia haasteita alusta loppuun. Tällä hetkellä seuran menestynein meloja on Joona Mäntynen, joka kilpailee paikasta Tokion olympiakisoihin.
– Pyrimme siihen, että kaikille riittäisi oman osaamistason mukaista harjoittelua, joka haastaa riittävästi, Sairiala sanoo.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Pirkka-Melojat

Pin It on Pinterest