Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannassa on tällä hetkellä neljä polttoaineenjakelupistettä. Ne kaikki sijaitsevat Pohjois-Hervannassa lähellä toisiaan. Insinöörinkadulla sijaitsevat Hervannan Neste ja Teboilin kylmäasema. Tieteenkadulla ovat Shell Helmisimpukka ja Hervannan Wanhan Bensiksen pihassa bensaa saa Nesteen kylmäasemalta.

Kaikki bensa-asemat sijaitsevat korttelissa, jonka Tampereen kaupunki aikoo kaavoittaa uudelleen. Kortteliin halutaan muun muassa kerrostaloja ratikkareitin varrelle.

Kaupunki järjesti alueen kehittämisestä ideakilpailun, joka ratkesi pari viikkoa sitten. Voittajaehdotuksen mukaan alueelle voisi tulla noin 1 000 asuntoa. Keinutaan-nimisen ehdotuksen ovat suunnitelleet Hartela Länsi-Suomi Oy, BST-Arkkitehdit Oy ja Sito Oy.

– Suunnitelmassa on ideoitu elämyksellistä kaupunkirakennetta, joka koostuu erilaisista pihoista, aukioista, puistoista ja niitä rajaavista rakennuksista.
Rakennusten korkeudet vaihtelevat 4 ja 8 kerroksen välillä. Maamerkkinä toimiva tornirakennus on noin 20-kerroksinen, kertoo BST:n arkkitehti Ida Väänänen.

Väänäsen mukaan kilpailussa ideoitiin suunnittelualueen maankäyttö kaupungin määrittelemien tavoitteiden mukaisesti.
– Bensa-asemien sijainnista ja määrästä ei ollut tarkempaa tavoitetta, vaan ne tulevat tarkentumaan jatkosuunnittelun aikana. Kilpailuehdotuksessa alueelle on sijoitettu yksi bensa-asema, Väänänen kertoo.

Hervantalainen Marko Salonen ei ole innoissaan suunnitelmista, että Pohjois-Hervanta rakennetaan täyteen kerrostaloja. Salonen oli tankkaamassa autoaan viime keskiviikkona Teboilin kylmäasemalla Insinöörinkadulla
– Missä täällä sitten saa polttoainetta, jos kaikki täytetään kerrostaloilla? Yksi bensa-asema ei riitä. Silloin ei ole kuin yksi toimija. Hinnat nousevat väistämättä, Salonen miettii.
Samaa tuumii autoaan tankkaamassa ollut Pauli Riikonen.
– Yksi asema ei riitä. Idea on ihan älytön, että rakennetaan koko alue täyteen kerrostaloja. Peruspalveluja, kuten huoltoasemia ei saa vaarantaa. Eivät kaikki ihmiset kulje ratikalla.

Korttelit, joissa bensa-asemat ja kehitettävät maa-alueet sijaitsevat, ovat Tampereen kaupungin omistamia.
– Nyt syksyllä aloitetaan asemakaavamuutosprosessi ideakilpailun voittajaehdotusten pohjalta, kertoo Tampereen kaupungin maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi.

Toukoniemen mukaan nopeimmillaankin prosessissa menee vuosia. Aikaisintaan asemakaavamuutos voisi olla lainvoimainen vuonna 2019. Aikaisintaan vuoden sisällä siitä päästäisiin purkamaan bensa-asemia.
– Huoltamotoimijat ovat tietoisia suunnitelmista. He tietävät olevansa vuokratontilla, jonka vuokrasopimus voidaan irtisanoa.

Toukoniemen mukaan Pohjois-Hervantaa halutaan kehittää kaupungin strategian mukaisesti.
– Tarvitaan uusia asumispaikkoja ja palveluja. Tällä hetkellä alue ei ole parhaassa mahdollisessa käytössä. Siinä on hyvä sijainti kaikkien palvelujen ja tulevan ratikan vieressä.
– Polttoaineenjakelua mietitään varmasti asemakaavaprosessissa.

Hervannassa on myös yksi rakentamaton tontti polttoaineenjakelulle.
– Polttoaineen jakelua varten kaavoitettu tontti sijaitsee Etelä-Hervannassa Ruskontien ja Ahvenisjärventien risteyksen koillispuolella, kertoo Tampereen kaupungin asemakaavapäällikkö Elina Karppinen.
Karppisen mukaan tontin kaavoittamisesta on jo sen verran aikaa, että ennen kuin tontille voidaan rakentaa, täytyy esimerkiksi liito-oravatilanne arvioida.
– Joka tapauksessa Hervannassa on tulevaisuudessakin polttoaineenjakelupisteitä, Karppinen sanoo.

Freija Metsähalme

 

KUVA: Marko Salonen oli tankkaamassa autoaan Teboilin kylmäasemalla Hervannassa. Hän ei innostu suunnitelmista rakentaa kerrostaloja bensa-asemien päälle.

 

Lue myös juttu: Kattoterasseja ja yhteisiä kuraeteisiä: Hervantaan on ideoitu hulppeita kerrostaloja

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest