Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kuinka tietokone ajattelee? Miten lapsia ja nuoria voisi innostaa sähkötekniikan pariin? Sähkötekniikan luentoja pidetään joskus tylsinä, pohti apulaisprofessori Veikko Sariola Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Hän oli tutustunut englantilaisen luennoitsija Sir Humpry Davyn 150 vuotta sitten pitämiin esittäviin sähkökemian luentoihin, jotka saivat hänen ajallaan suurta suosiota.
Sariola pohti, että kiinnostavista aiheista saisi mielenkiintoisempiakin esityksiä kuin tylsän Powerpoint-luennon ja alkoi miettiä, millainen luento voisi olla. Hän tutki Davyn avustajan ja seuraajan Michael Faradayn vuonna 1827 aloittamia joululuentojen perinnettä. Faradayn perinne nuorisolle suunnatuista kemian luennoista on jatkunut englantilaisessa Royal Institutionissa nykypäivään asti.
Joululuennot toimivat esikuvana, kun pohdinnan seurauksena syntyi avoin tiedeteatteri yhteistyössä Lumaten, TTY:n ja Suomen Kulttuurirahaston kanssa. Ensiesitys oli TTY:llä peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnatuilla STart-festivaaleilla.
Esityksestä on tehty helposti lähestyttävä. Aluksi Sariola kyselee katsojilta, kuka on käyttänyt herätyskelloa aamulla ja käyttikö sellaisena kännykkää. Entä karttaa? Sariola toteaa, että käytämme paljon tekniikkaa päivittäin.
Esityksessä rakennetaan yksinkertainen tietokone ja valotetaan sen toimintaperiaatetta käytännön esimerkein. Bitit, ykköset ja nollat, tulevat tutuksi käytännön esimerkkien kautta. Esitys avaa tietokoneen toimintaa yksinkertaisella tavalla lamppuja sytyttämällä ja sammuttamalla. Vapaaehtoiset yleisön joukosta pääsevät osallistumaan esitykseen ja lapselle luodaan onnistumisen kokemus.
Joitakin esiintyjistä selvästi vähän jännittää, mutta kaikki menee hienosti. Esityksen rekvisiitta on suunniteltu hyvin ja se kasvaa esityksen aikana. Visuaalinen ilme on miellyttävä ja tekniikkaa tuntemattomankin on helppo seurata esitystä. Se soveltuukin hyvin monen ikäiselle eikä aikuinenkaan tylsisty esitystä seuratessaan.

Kiinnostava esitys voi olla portti harrastuneisuuteen
– Parhaimmillaan kiinnostavan esityksen näkeminen voi johtaa sähkötekniikan harrastuneisuuteen, sanoo Sariola. – Se on tässä tavoitteena.
Hän sanoo, että esityksessä on etsitty parasta mahdollista visualisointia hankalalle aiheelle. Työryhmä on pyöritellyt eri aiheita ja päätynyt siihen, että tietokoneen ajattelu olisi mahdollisesti kiinnostava aihe monille, sillä sen tekniikka on useimmille jokapäiväistä arkea esimerkiksi älykännyköiden myötä. STart-festivaalin esitys oli näytöksen koeajo ja varsinaiset esitykset rantautuvat TTY:lle huhtikuussa. Näytökset ovat ilmaisia ja niihin on vapaa pääsy, joten kynnys on asetettu mahdollisimman matalaksi osallistumiseen.
Esitykselle saattaa olla jatkoakin tulossa ja ideoita pyöritellään.
Myös itse esiintyjää jännitti jonkin verran ainakin se, toimivatko kaikki laitteet. Esityksen jälkeen oli helpottunut olo, kun kaikki toimi moitteettomasti.
– Hengissä ollaan ja loppuun päästiin, sanoo Sariola.
Sariola toteaa, että viihteellinen esitys voi olla se, joka innostaa jotakuta kokeilemaan itse. Henkilökohtaisella tasolla oli kiinnostava haaste se, pystyykö asiasta puhumaan viihdyttävästi ja kiinnostavasti.
Kyllä hän pystyy. Esitys yhdistää hyvin teorian konkreettisiin esimerkkeihin ja on viihdyttävä. Sariola sanoo esityksen olevan teatterin asuun puettu luento, mutta myös teatterin elementit esityksessä ovat vahvasti visuaalisuudessaan läsnä.
Lue lisää esityksestä ja aikataulusta tiedeteatterin Internet-sivuilta http://www.tiedeteatteri.fi

Pin It on Pinterest