Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tamperelaisnuori Raisa Räisänen katosi Tampereella lokakuun 16. päivä vuonna 1999. Tapaus on jäänyt selvittämättömäksi ja on yhä avoin. Tämän vuoden lokakuussa yhdestä Suomen tunnetuimista selvittämättä jääneestä katoamisesta tulee kuluneeksi jo 21 vuotta. Toissa viikonloppuna Räisäsestä etsittiin merkkejä Hervantajärveltä yleisövihjeen mukaisesti vapaaehtoisvoimin. Uudet etsinnät perustuvat koiraharrastajan havaintoihin.
Aamulehti kertoi viime vuoden marraskuussa koiraharrastajan havainnoista, jotka hän oli tehnyt katoamispäivän jälkeisenä aamulla varhain. Koiraharrastaja oli kuullut kovaa moottorin ääntä Hervantajärven lähellä sijaitsevalta metsätieltä. Auto oli ohittanut koiranulkoiluttajan kovalla vauhdilla. Kuljettaja oli ollut riskinoloinen ja vaaleahiuksinen. Koiranulkoiluttajan koirat olivat ilmaisseet järven rannassa jotain ja reagoineet oudosti veteen, mutta mitään erikoista ei ollut näkynyt. Tuolloin koiranulkoiluttaja ei vielä tiennyt mitään Räisäsen katoamisesta, koska etsinnät käynnistyivät vasta myöhemmin.
Havainto tuli miehen mieleen vasta 20 vuoden kuluttua Räisäsen katoamisesta poliisin julkistettua uusia kuvia tapaukseen mahdollisesti liittyvistä autoista.

Etsintää suoritettiin vapaaehtoisvoimin- myös poliisi tutkii Hervantajärven

Toissaviikonloppuna etsintöjä Hervantajärvellä suoritti Pääkaupunkiseudun etsintä ry, jollla on kokemusta lukuisien kadonneiden ihmisten etsinnästä. Mukana oli myös ihmisiä eikosfoorumi Hejacista. Merkkejä Räisäsestä etsittiin droonin, viistokaikuluotaimen, ruumiskoiran ja metallinpaljastimen avulla. Vaikka tapauksesta on kulunut aikaa jo liki 21 vuotta, on järvestä mahdollista löytää esimerkiksi Räisäsen koruja, kello tai jopa luita.
Toissaviikonloppuna etsintöjä suoritettiin väärässä paikassa, joten etsintöjä jatketaan vielä tarkennetussa sijainnissa. Räisästä on aiemmin etsitty Tammerkoskesta, Näsijärvestä, Pyhäjärvestä ja ojista ruumiskoirien avulla ja naaraamalla. Myös poliisi tutkii Hervantajärven arviolta lokakuussa.

Noin 400 ihmistä kadoksissa Suomessa

Kateisiin jääminen on Suomessa äärimmäisen harvinaista. Suurin osa kadonneista löytyy elossa tunneissa tai päivissä katoamisen jälkeen. Esimerkiksi kesäkuussa Hervannassa etsittiin kadonnutta 12-vuotiasta tyttöä, joka löytyi seuraavana päivänä itse poliisille ilmoittautumalla. Keskusrikospoliisin rekisterin mukaan viime vuonna kadonneeksi ilmoitettiin 1 067 henkilöä, sitä edeltävänä vuonna noin 700. Keskusrikospoliisin mukaan voimassa olevia katoamisilmoituksia on noin 400.
Tyypillisin katoaja tilastojen mukaan Suomessa on nuori mieshenkilö ja eniten lyhytaikaisia katoamisia tapahtuu kesällä, kun yöllä tarkenee olla ulkona ja matkustaminen lisääntyy. Sosiaalisen median, pankkikorttien ja kännyköiden aikana vapaaehtoinen katoaminen on vaikeaa. Toisaalta kynnys tehdä katoamisilmoitus on poliisin mukaan laskenut, sillä ihmiset ovat tottuneet siihen, että toiset ihmiset ovat aina tavoitettavissa.
Arviolta noin joka kymmenes kadonneista on joutunut henkirikoksen tai muun rikoksen uhriksi. Tunnistamattomia vainajia Suomessa on vain vähän. Vuosittain muutama kymmenen katoamistapausta jää kokonaan pimentoon.
Raisa Räisäsen etsinnöistä uutisoivat aiemmin Yle ja Aamulehti.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Arkistokuva

Pin It on Pinterest