Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

K4 Centerin puheenjohtaja, päävalmentaja ja seuran puuhamies Niko Tarvainen suorastaan puhkuu intoa. Seura täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta ja juhlien lisäksi iloa tuottavat seuran uusi treenisali Pallopuiston liikekeskuksessa. Seura on aiemmin, vuosina 2009-2012, ollut samoissa tiloissa alivuokralaisina, mutta nyt seuran ollessa ainoa vuokralainen tiloista saadaan juuri omannäköiset. Seuran lajeista kamppailulajit eli kuntonyrkkeily, thainyrkkeily ja krav maga siirtyvät uusiin tiloihin ja nykyisissä tiloissa Hervannan vapaa-aikakeskuksessa keskitytään kahvakuulaharjoitteluun.
Kahvakuulaharjoittelu on se laji, josta seuran tie alkoi kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2009 mukaan tulivat kamppailulajit ja nyrkkeily vielä myöhemmin.
– Alkuvaiheessa kahvakuulaharjoittelusta ei ollut vielä paljon tarjontaa. Ihmiset tulivat salille ihmettelemään, mitä täällä tehdään, Tarvainen sanoo.
Laji koki valtavan buumin vuosina 2009- 2012, ja lajin harrastajamäärät ovat pysyneet tasaisina sen jälkeenkin. Seura on saanut runsaasti menestystä kahvakuulakisoissa vuosien varrella.

Lajit sopivat kaikenikäisille
Elokuun lopussa K4 Centeriltä julkaistaan promovideoita Youtubeen. Tarvainen sanoo, että salille saa ja voi tulla, vaikka ei olisi aivan huippukunnossa, sillä treeneissä lähtötaso määrittyy aina asiakkaan oman tason mukaisesti ja mukana pysyy kyllä.
– Harrastajat ovat tyypillisimmillään pari-kolmekymppisiä, mutta mukana on myös yli kuusikymppisiä harrastajia. Korkeammallakin iällä voi liikuntaharrastuksen aloittaa ja meillä kaikki voivat harrastaa siten kuin pystyvät. Peruskurssin oletusarvo on, että ihminen lähtee suoraan sohvalta. Haluamme olla matalan kynnyksen paikka, Tarvainen sanoo.
Oikeastaan vain rikosrekisteritausta estää harrastuksen aloittamisen, mutta tällaisia tilanteita Tarvainen ei muista montaa. Työ vaatii ihmistuntemusta ja rajoitus on olemassa siksi, että sali on turvallinen paikka harrastaa.
– Meillä harrastavat ovat tavallisia ihmisiä, joista jotkut käyvät salilla paljon ja toiset harvemmin.

Ryhmädynamiikka on tärkeä
Harrastajista on syntynyt ympärille hyvähenkinen, yhtenäinen porukka, melkein kuin perhe. Osan kanssa vietetään vapaa-aikaa yhdessä ja haastattelun yhteydessä Tarvainen kertoo olevansa lähdössä treenimatkalle harrastajaporukan kanssa Budapestiin.
Sisäänlämpiävä porukka ei kuitenkaan ole. Tarvainen toivottaa ihan kaikki tervetulleiksi paikalle katsomaan ja kyselemään. Uuden salin yli 200 neliömetrin tiloihin tulee esimerkiksi paljon hiekkasäkkejä treenaamista varten.
– Innostuin asiasta nimenomaan ulkomailla. Esimerkiksi Hollannissa säkkiharjoittelu lyöden ja potkien on todella suosittua, hän sanoo.
Omalle salille tulee vähän toistakymmentä säkkiä. Tarkoitus on luoda mukava miljöö harjoittelulle. Tarvainen sanoo, että seurassa on myös sosiaalinen näkökulma, sillä salille voi tulla treenatessaan myös tapaamaan tuttuja.
– Aika harva ihminen varmaan tykkää siitä, mitä tekee, näin paljon kuin minä. Itse asiassa työ on aivan väärä sana, sillä tämä on elämäntapa, ja on ollut sitä jo 90-luvulta lähtien, hän sanoo.
Porukka saattaakin jäädä salille pitkäksi aikaa treenien jälkeen pukuhuoneeseen ”heittämään läppää”. Osa on tuonut mukanaan myös lapsensa. Mitään varsinaista ikärajaa lajien harrastamisen aloittamiselle ei ole, sillä esimerkiksi kahvakuulaharjoittelun voi aloittaa teini-ikäisenä, nyrkkeilylajit noin kaksitoistavuotiaana ja ainoastaan krav maga vaatii noin kuudentoista vuoden iän. Rajat ovat silti häilyviä ja tapauskohtaisia ja esimerkiksi vanhemman kanssa lajit voi aloittaa hieman aikaisemmin. Myös junioritoimintaa on varsinkin uuden salin myötä harkittu aloitettavaksi.
Kymmenen vuotta seuran puuhamiehenä ei ole tehnyt rakkaudesta lajiin puuduttavaa työtä vaan pikemminkin päinvastoin: kehittämisajatuksia syntyy koko ajan.
K4 Centerin avajaiset ovat Hervannan Pallopuistossa 2.9.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest