Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan omassa nyrkkeilyseurassa, Hervannan monitoimitalolla harjoittelevassa vuonna 2011 toimintansa aloittaneessa Boxing Team Hervannassa alkaa uusi kausi. Tällä kaudella tarjolla on myös oma ryhmä 10-16 vuotiaille junioreille. Millaisille nuorille nyrkkeilyharrastus sopii, ja mitä nyrkkeilysalilla oikein tehdään? Lisää lajista ja harjoittelusta meille kertoo seuran päävalmentaja Matti Häyrinen.
Miksi nuoren kannattaisi kokeilla nyrkkeilyharrastusta, Boxing Team Hervannan päävalmentaja Matti Häyrinen?
– Nyrkkeily on monipuolista ja mielenkiintoista, uutta opittavaa löytyy aina. Kuten urheilusta yleensä, treenin jälkeen on hyvä olo. Seurassa saa uusia kavereita ja yhdessä tekeminen on mukavaa. Onnistumisen kokemukset tuovat itsevarmuutta. Nyrkkeily kehittää hyvin monipuolisesti tasapainoa, reaktiokykyä, peruskuntoa ja keskittymiskykyä, ja tukee sen ansiosta myös monia muita lajeja. Alun perin nyrkkeily on ollut itsesuojelulaji, ja sitä meidän seurassa opetetaan edelleen. Nyrkkeily aktivoi myös hyvin tehokkaasti esimerkiksi ylävartalon lihaksistoa, joka paljon istuvilla lapsilla ja nuorilla jää helposti vähälle huomiolle, ja näin voi ennalta ehkäistä erilaisia kipuja ja vaivoja.
Juniorinyrkkeily on tarkoitettu 10-16 vuotiaille tytöille ja pojille. Mukaan voivat tulla sekä vasta-alkajat että jo aiemmin kamppailulajeja harrastaneet, harjoittelu räätälöidään oman lähtötason mukaan.
– Periaatteessa sopii melkein kaikille. Harjoituksissa treenataan sekä perus- että lihaskuntoa että nyrkkeilytekniikkaa. Harjoituksiin on mahdollista tulla myös katsomaan tai kokeilemaan kerran- pari, ennen kuin tekee päätöksen uuden harrastuksen aloittamisesta.
Jos nyt aloittaa harjoittelun ilman sen kummempaa taustaa kamppailulajeista, koska pääsee kilpailemaan? – Juniorisarjoihin voi päästä jo keväällä kilpailemaan, jos syksyllä aloittaa harjoittelun. Nuorimpien nyrkkeilijöiden kilpanyrkkeilyssä on tarkemmat säännöt kuin aikuisten nyrkkeilyssä. Pisteitä ei saa kovista lyönneistä, vaan tekniikan kehittymisestä, hyvästä liikkumisesta ja koskemattomuudesta, eli hyvästä suojaamisesta. Tekniikkaa kutsutaan ”puolustusnyrkkeilyksi”, eli tarkoitus on pitää itsensä hyvin suojattuna kehässä.
Häyrinen muistuttaa, että nyrkkeilyä voi harrastaa kuitenkin myös kuntoilumielessä ilman varsinaisia kilpailutavoitteita.
Mitä nyrkkeilyn harrastaminen junioritasolla sitten vaatii?
– Harjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa Hervannan monitoimitalon nyrkkeilysalissa. Lisäksi on mahdollista osallistua seuran muihin harjoituksiin heti, kun valmiudet kehittyvät tarpeeksi. Kilpailijat tekevät usein lisäksi myös peruskuntoharjoittelua, kuten juoksulenkkejä sekä itsenäisesti että ryhmässä. Varusteiksi sopivat sisäliikuntavaatteet, eli sisäpelikengät ja liikuntaan sopivat vaatteet, sekä vesipullo. Myös omat käsisiteet on hyvä hankkia jo aika alkuvaiheessa, niitä saa urheiluliikkeestä noin kymmenellä eurolla. Seuralta löytyy sekä hanskoja että suojia, eli niitä ei tarvitse heti hankkia omaksi. Omalta valmentajalta saa myös apua ja vinkkejä sopivien varusteiden valintaan, kertoo Häyrinen.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest