Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Helsinkiläissyntyinen Juha Itkonen valittiin 18.helmikuuta Messukylän seurakunnan kirkkoherraksi. Hän aloitti työssään kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Itkonen näkee tärkeimpinä kehittämiskohteina panostamisen kristilliseen kasvatustyöhön, vapaaehtoistyöhön ja alueelliseen ja yhteisölliseen jumalanpalveluselämään, mitkä tälläkin hetkellä ovat Messukylän seurakunnan painopisteinä.
Tampereen seurakuntayhtymään kuuluvan Messukylän seurakunnan luotsina Itkonen näkee omina kehitystarpeinaan yhtymähallinnon ja seurakunnan oman hallinnon yhdistämisen mielekkäällä tavalla.
– Minun tulee myös kehittää omaa osaamistani delegoivassa johtamisessa, Itkonen pohtii. – Messukylän seurakunta on sen verran suuri, etten voi pitää kaikkia lankoja omissa käsissäni, hän lisää.
Itkonen on asunut elämänsä ensimmäiset 30 vuotta Helsingissä. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa toimittajana, myymälävartijana, kerrossiivoojana, tehdastyöntekijänä shampootehtaalla, myyjänä, leikinohjaajana ja toimistotyöntekijänä. Oma uskonnollinen vakaumus alkoi syntyä ja varhain, ja sai vahvistusta, kun Itkonen jäi seurakunnan toimintaan mukaan jo vuonna 1986 järjestetyn rippileirinsä jälkeen.
– Niiden kokemusten pohjalta lähdin opiskelemaan teologiaa ja seurakuntaharjoittelu Pitäjänmäen seurakunnassa innosti tähtäämään papin virkaan. Työskentelin opiskeluaikana myös lehdessä urheilutoimittajana, joten valmistuessani vuonna 1999 teologian maisteriksi urheilutoimittajan ura oli myös vielä täysin mahdollinen tulevaisuudennäkymä, Itkonen kertoo. – Valitsin kuitenkin pappisuran ja minut vihittiin seurakuntapastoriksi Mäntän seurakuntaan vuonna 2000.
Oma henkilökohtainen usko on Itkoselle hyvin tärkeä.
– Olen aina uskonut Jumalaan ja rippikoulu oli kuin olisin palannut kotiin. Mielestäni usko on kuin aurinko, jonka valossa elämän muut asiat näyttävät siltä, mitä ne todellisuudessa ovat. Ja kuten aurinko antaa voimaa luonnolle elää ja kasvaa, samoin Jumala ihmiselle. Totuudellisuus ja rakkaudellisuus ovat ohjaavia periaatteita omassa ajattelussani. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden lähde ja toisten ihmisten rakkaudellinen kohtaaminen Jeesuksen esimerkin mukaisesti on polku Jumalan tarkoittamaan aitoon elämään.
Mäntän seurakuntaan valituksi tuleminen merkitsi muuttoa pois pääkaupunkiseudulta ja samalla luopumista tärkeästä rokkibändissä soittamisesta. Laulaminen oli tärkeä harrastus, vaikka bändissä tuli myös soitettua kitaraa, bassoa ja koskettimia satunnaisesti. Myöhemmin Itkonen on laulanut myös gospel-kuorossa.

Lapsen kuolema kosketti

Toimittuaan seurakuntapastorina Mäntässä vuoden ajan Itkonen työskenteli Oriveden seurakunnassa ensin nuorisopappina ja myöhemmin diakoniapappina. Vuonna 2010 Itkonen aloitti väitöskirjan tekemisen ja väitteli tohtoriksi vuonna 2018. Väitöskirjan aihe liittyi pastoraaliteologiaan ja tutkimuksen nimi on ”Kun vauvaonni vaihtuu kuoleman suruun- Narratiivinen tutkimus kohtukuolemasta, lapsen kuoleman aiheuttamasta surusta ja selviytymisprosessista sekä kirkon tuesta.”
Itkosella on aiheesta omakohtaista kokemusta. Hän on toiminut aktiivisesti Käpy-Lapsikuolemaperheet ry:n hallituksessa ja muussa toiminnassa.
– Kahden tytön kuolema raskausaikana oli raskas tie, mutta sen tien kulkeminen on antanut eväitä kohdata surevia ihmisiä papin työssä ja opettanut luottamaan kuoleman voittavaan rakkauteen silloinkin, kun elämä romahtaa.
Tällä hetkellä Itkonen asuu Orivedellä. Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi teini-ikäistä poikaa ja collie. Hän harrastaa liikuntaa ja lukemista.
– Olin intensiivinen lätkävanhempi siihen asti, kun koronarajoitukset tulivat maaliskuussa voimaan. Maaliskuussa toinen pojistani pelasi B2-junnujen Mestis-ottelussa Hakametsässä Tapparaa vastaan, enkä silloin tiennyt, että tämä ottelu jäisi kauden ja näillä näkymin myös pojan kiekkoharrastuksen viimeiseksi. Toinen pojista pelaa futista, mutta siihen ei mene niin paljoa aikaa, koska harjoitukset ovat Orivedellä. Saa nähdä tuleeko tilalle jotain muuta vai täyttyykö kaikki vapautunut aika kirkkoherran tehtävillä, Itkonen naurahtaa.
Itkosen mukaan seurakunnan tulisi olla yhteisö, joka rohkaisee uskomaan, toivomaan ja rakastamaan.
– Erityisesti vaikeina aikoina – joko koko yhteiskunnassa niin kuin nyt korona-aikana tai yksittäisen perheen kriisissä – seurakunta on taho, josta saa apua. Juuri tämä on rohkaisun ydin – joku toinenkin välittää ja tekee kaikkensa, että tilanne tulisi paremmaksi, hän sanoo. – Tuntui todella hyvältä tulla valituksi tähän työhön, varsinkin kun hakijoiden joukossa oli muita erinomaisia ja päteviä hakijoita. Messukylän seurakunta on suuri perinteinen seurakunta ja innolla olen tarttumaan tähän haasteeseen. Toimiva seurakunta on sellainen, joka elää evankeliumista ja rohkaisee jäseniään ja työntekijöitään uskomaan, toivomaan ja rakastamaan. Hyvä johtajuus on kuuntelevaa ja menetelmätavoiltaan oikeudenmukaista johtamista. Näitä periaatteita yritän noudattaa tulevassa työssäni, Itkonen pohtii.
Itkonen kehottaa toiminnasta kiinnostuneita tulemaan rohkeasti mukaan seurakunnan toimintaan.
– Meillä on valtava määrä osaavia työntekijöitä, joiden kanssa voit jakaa iloja, suruja, arkea ja juhlaa. Seurakunta ei kuitenkaan koostu vain työntekijöistä, vaan jäsenistään. Yhdessä voimme saada aikaan jotain erityisen hyvää Messukylän seurakunnan alueella asuvien ihmisten hyväksi, hän summaa.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: kuvituskuva

Pin It on Pinterest