Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Suomi ei ollut oikeastaan tuttu Philadelphiassa asuneelle Josh Hurstille. Mies oli käynyt Ruotsissa pariin otteeseen ja unelma Euroopassa matkustelusta oli syttynyt jo jonkin aikaa sitten, mutta Suomi ei ollut tullut tutuksi ennen kuin työtarjous au pairina työskentelystä tuli Suomesta.
Mutta mennään alkuun. Miten 27-vuotiaasta Hurstista tuli lopulta hervantalainen, joka rakastaa Suolijärven maisemia ja saunaa?
– Philadelphiassa tapasin siellä au paireina työskennelleitä suomalaisia ja ruotsalaisia, Hurst sanoo. – He ehdottivat, että rahoittaisin Euroopassa oleskeluni työskentelemällä au pairina.
Tuumasta toimeen. Kaksi vuotta sitten Hurst laittoi ilmoituksen nettipalstalle ja sai Suomesta au pairin töitä. Kahden vuoden aikana tutuiksi ovat tulleet niin Espoo, Praha kuin Tamperekin, mutta koti on nyt Hervannassa. Tampere on yhdistelmä tuttua ja vierasta, sillä työläiskaupunki Tampere muistuttaa Philadelphiaa, joka vaikuttaa suurta kokoaan pienemmältä. Myös urheiluhulluus on tullut jo Philadelphiassa tutuksi.
– Kaipaan Philadelphiasta joitakin pieniä asioita ja paikkoja, kuten joitakin ravintoloita. Suomessa elämäntyyli on kuitenkin erilainen, jotenkin vähemmän työkeskeinen ja yhteisöllisempi. Suomessa ollaan kiinnostuneempia yhteisön hyvinvoinnista, vertailee Hurst. – Olen saanut täältä todella hyviä ystäviä, ikään kuin perheen.

Kulttuurishokkeja ja suomalaistumista

Hurstilla on seitsemän sisarusta ja armeijaperhetausta. Siksi perhe muutti usein ja sisarukset ovatkin asettuneet asumaan ympäri maailmaa.
– Vanhempani ovat jo tottuneet siihen, että olen pitkän matkan päässä, hän sanoo. – Soittelemme ja viestittelemme paljon, hän sanoo.
Suomessa Hurst sai ensimmäistä kertaa kokea pohjoismaista kulttuuria syvemmin, sillä aiemmat ruotsinmatkat olivat olleet lyhyitä. Mukaan mahtui luonnollisesti myös muutamia kulttuurishokkeja, kuten small talkin puuttuminen suomalaisesta kulttuurista. Mieleen on jäänyt se, kuinka ensimmäisellä kauppareissulla tuli jututettua kaupan kassaa ja kuinka kummastunut vastaanotto oli.
– Opin nopeasti, että Suomessa on outoa jutella koko ajan, Hurst sanoo ja nauraa.
Suomalaisuudesta on tarttunut jo monta asiaa. Kalakeitto on noussut suosikkiruoaksi ja saunassa Hurst voisi istua koko ajan. Viime kesänä Hurst vietti pitkiä aikoja Suolijärven luonnosta nautiskellen ja Suolijärven rannalla saunoen.
– Sieltä minut löytää aina, hän sanoo. – Rakastan Suomea ja Hervannassa luonnon läheisyyttä. Elämä on rauhallisempaa täällä, hän lisää.
Hurstin mukaan Suomessa elämä keskittyy vähemmän työhön ja enemmän onnellisuuden tunteen tavoittelemiseen. Tunne yhteisöstä on tärkeä. Ympärille löytyneet ihmiset ovat ne, jotka ovat saaneet ja saavat Josh Hurstin jäämään Suomeen. Työkseen Hurst on itsensä työllistävä kirjoittaja ja onneksi työtä voi tehdä mistä käsin tahansa.
– Olen aina ollut kirjoittaja, Hurst sanoo. – Suomessa en voinut tehdä markkinointialan työtä, koska kielitaitoni ei vielä siihen riitä. Keskityn kehittymään kirjoittajana ja minulla on unelma romaanin kirjoittamisesta, hän pohtii.
Hurst sanoo ymmärtävänsä suomea jo hyvin, vastaaminen on vielä vaikeampaa. Hän tekee sosiaalisen median palveluihin, kuten TikTokiin suosituiksi nousseita videoita Suomessa asumisesta. Niissä voi kuulla Hurstin puhuvan suomeakin muun muassa liikennemerkkejä ääneen lukien.
– Videoiden teko alkoi hassuttelusta, mutta ystävä ehdotti, että tekisin videoita Suomessa asumisesta. Videot ovat saaneet yhteensä useita miljoonia katselukertoja, Hurst sanoo.
Elämä Suomessa tuntuu nyt hyvältä.
– Jos minulla ei olisi näitä ystäviä ja yhteyksiä, en varmaan olisi jäänyt Suomeen. Uusien asioiden kokeminen tuntuu hyvältä, Hurst sanoo. – Hervanta tuntuu kivalta ja rauhalliselta paikalta.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest