Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Joogaopettaja Mari Salmista, 34, oli kiinnostanut jooga jo kauan ennen kuin hän tutustui lajiin paremmin. Hän keskittyi kuitenkin pitkään fitnessurheiluun. Kun Salminen pääsi ensimmäisen kerran kunnolla kokeilemaan joogaa vuonna 2014, laji vei heti mukanaan.
– Ajatus joogaopettajuudesta kutkutteli nopeasti, mutta annoin asioiden hautua, Salminen kertoo.
Nyt hervantalainen Salminen on 3-vuotiaan tyttären äiti, joka työskentelee omassa yrityksessään. Hän opiskeli vuonna 2018 joogaopettajaksi ja kouluttautuu ensi syksynä Grounding Yin -joogahoitajaksi. Hän on työskennellyt jo vuodesta 2017 täysipäiväisesti joogan parissa yrittäjänä ja opettajana palkkatyössä. Viime vuoden maaliskuusta lähtien Salminen on tarjonnut palveluitaan Vuoreksessa sijaitsevasta yrityksestään.
Tänä kesänä Salminen ohjaa joogaa Suolijärvellä ja periaatteena on tarjota joogaa kaikille.
– Olen kehittänyt aivan uudenlaisen, yksilöllisemmän ja samalla yhteisöllisemmän tavan joogata, Salminen sanoo. – Minulle on tärkeää olla läsnä jokaiselle oppilaalle ihan joka kerta. Minulle tunneilla käyvä henkilö on aina oppilas, ei asiakas, joka on tärkeää nähdä ihmisenä ja yksilönä.
Salmiselle on tärkeää tarjota joogaa kaikille, myös niille, keillä ei ole varaa käydä joogakoulujen tunneilla. Harrastus on usein yllättävän kallis, joten Salminen on halunnut tarjota toiminnassaan mahdollisuuden harjoitella joogaa ilman isoja maksuja. Siksi Salminen pitää esimerkiksi puistojoogaa, jollaiseen on matala kynnys.

Ohjenuora, lohtu ja voima

Salminen ohjaa eri joogamuotoja: klassista ja lempeää hathajoogaa, yin-syvävenytyksiä sekä voimakkaan fyysistä astangajoogaa.
– Jooga on hyödyllistä keholle, sillä se voimistaa ja notkistaa kehoa, parantaa ryhtiä sekä rentouttaa ja rauhoittaa. Sen lempeä tunnelma sallii suorittamattomuuden ja hyväksyy meidät virheinemme.
Minulle jooga on toiminut ohjenuorana, lohtuna ja voimana haastavissakin elämäntilanteissa, Salminen sanoo.
Salminen halvaantui kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän kokee joogan auttaneen kuntoutuksessa.
– Harjoittelin sairaalasängyssä mielikuvien avulla, hän sanoo.
Joogaopetus ulkona on tuntunut Salmisesta hyvältä. Tarkoitus on jatkaa puistojoogaa syksyllä metsäjoogatunteina ja kävelymeditaationa.
– Ulkona on ihanaa joogata lämpimillä keleillä, kun luonnon äänet, tuulahdukset ja tuoksut sekä epätasainen alusta ovat mukana. Sisätunneilla taas saa hyvin rauhallisen tunnelman kynttilöiden ja musiikin kera, hän sanoo.
Unelman toteuttaminen on tehnyt Salmisesta onnellisen. Se, että saa tehdä työkseen rakastamaansa asiaa, tuntuu hyvältä.
– Minulle jooga on ennen kaikkea tapa kuunnella sisäistä intuitiotani, Salminen sanoo. – Jooga vie parhaimmillaan fyysisten rajojen yli, jolloin hyväksyvä itsensä kuuntelu on mahdollista.

Teksti: Satu Lepistö
Kuvat: Mari Salminen

Pin It on Pinterest