Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan terveysaseman julkisivu uusitaan täysin. Jokainen tiili puretaan ja vaihdetaan uuteen.
Työt alkavat toukokuussa. Valmista pitäisi olla vuoden loppuun mennessä.
– Remontti näkyy Hervannan keskustassa aika lailla. Terveysasema ja muut palvelut toimivat kuitenkin normaalisti. Järjestämme kulkureitit ja työmaa-alueet suojataan hupuin, kertoo Tampereen kaupungin rakennuttamispäällikkö Jukka Kauppinen.

Julkisivuremontti on terveysaseman perusparannuksen toinen vaihe. Sisätilaremontti valmistui viime keväänä.
Koko hankkeen kustannusarvio on noussut 4,6 miljoonasta 5,5 miljoonaan euroon.
– Kosteusvauriot ovat olleet arvioitua laajempia, siksi remontin kokonaiskustannukset ovat nousseet alkuperäisistä arvioista 900 000 eurolla, Kauppinen kertoo.

Alun perin juuri sisäilmaongelmat oli lähtökohta, miksi Hervannan terveysasemalla aloitettiin perusparannus. Tehtyjen tutkimusten myötä selvisi, että sisäilman laadun kannalta merkittävät vauriot ovat rakennuksen ulkoseinärakenteissa, siksi esimerkiksi kaikki tiilet vaihdetaan.
– Vanhoissa tiilissä ja eristeissää on mikrobeja ja niiden purku pitää tehdä haitta-ainepurkuna. Se tuo lisää kustannuksia. Rakennus muun muassa myös salaojitetaan ja piha-alue muotoillaan niin, ettei vesi pääse valumaan rakennukseen päin.

Hervannan terveysaseman rakennus on suojeltu. Sen on suunnitellut Raili ja Reima Pietilä. Julkisivun uusimiseen tarvitaan erikoisvalmisteisia tiiliä 60 000 kappaletta.
– Tiilet tehdään käsityönä. Niitä on kaikkiaan 19 erilaista tyyppiä, jotka valetaan omien muottien mukaan, Kauppinen kertoo.
Tiilet maksavat 187 000 euroa. Niiden toimitusaika on tällä hetkellä vähintään kolme kuukautta.
Kauppisen mukaan julkisivusta ovat puuttuneet tuuletuskanavat, ne aiotaan remontin yhteydessä rakentaa.
– Sisätiloissa ilmastointi on jo uusittu täysin.

Sisätilojen remontti on Kauppisen mukaan onnistunut hyvin. Hänen korviinsa ei ole kantautunut henkilökunnan oireilua sen jälkeen kun toiminta uusituissa tiloissa alkoi viime kesänä.
Henkilökunta on ollut remonttiin tyytyväinen, kertoo Hervannan terveysaseman osastonhoitaja (vara) Katja Roivas.
– Sisäilmamittauksissa ei ole ilmennyt sädesientä tai muita mikrobeja.

Roivaksen mukaan ennen remonttia muutama henkilökuntaan kuuluva oli oireillut sisäilman takia niin paljon, että oli joutunut vaihtamaan toimipistettä.
– Itsellänikin oli aiemmin oireita, mutta nyt remontin jälkeen niitä ei ole ollut, Roivas kertoo.
Roivaksen mukaan remontoiduissa tiloissa lääkäri ja hoitaja voivat työskennellä vierekkäisissä huoneissa. Se on ollut etu.
– Asiakkaille isommat tilat vaativat tottumista. He ovat valittaneet, että tutkimushuoneita voi olla vaikea löytää. Siksi lattioihin on laitettu opastelinjoja.

 

Hervannan terveysasema
Toukokuussa alkaa perusparannuksen toinen vaihe, julkisivuremontti.
Kustannusarvio on noussut 4,6 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan. Määrärahan korottaminen menee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
Julkisivuremontissa lämmöneristeet ja julkisivumuuraus sekä liittyvät pellitykset uusitaan. Perustus vedeneristetään, salaojitetaan ja piha muotoillaan siten, että vesi ei nouse eristetilaan.
Julkisivut muurataan uusiksi käsin tehdyillä tiilillä.
Pihakivet ja sisäpiha korjataan siten, että sadevesi ei valu kohti rakennusta vaan hallitusti kaivoihin ja sitä kautta sadevesiviemäriin.
Sisäpihan pulujen kakkaamisongelmaan yritetään saada helpotusta asentamalla katolle puluverkko.
Parvekkeiden vedenpoistot uusitaan. Se edellyttää parvekkeiden laajempaa purkamista ja uusimista.

 

Freija Metsähalme

 

Kuva: Sairaanhoitaja Katja Roivas ei ole enää saanut sisäilmaoireita uusituissa Hervannan terveysaseman tiloissa. Sisätilojen remontti valmistui viime kesänä. Toukokuussa alkaa seuraava suurremontti, kun terveysaseman julkisivu korjataan. Kaikkiaan 60 000 tiiltä vaihdetaan uusiin.

Pin It on Pinterest