Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärven seurakuntatalolle etsitään parhaillaan korvaavia tiloja. Seurakuntayhtymä järjesti viime viikolla keskustelutilaisuuden, jossa aiheena oli Kaukajärven seurakuntatalon purkamissuunnitelmat. Seurakuntayhtymä on luopumassa tiloista ja tilalle aiotaan rakentaa kaksi kerrostaloa.
– Olemme keskustelleet sekä Keskon että Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa, josko heillä olisi seurakuntatoimintaan sopivia vuokratiloja, kertoo Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo.

Päätalon mukaan ideaalein paikka uusille tiloille olisi Juvankadun ja Keskisenkadun risteyksen tienoo tai Keskisenkadun katutason tilat. Keskolle on parhaillaan valmistumassa uudet liiketilat Kaukajärven tulevaan liikekeskukseen. Pirkanmaan Osuuskauppa taas laajentaa kiinteistöään tien toisella puolella.
– Uudessa liikekeskuksessa eikä Keskolla ole meille sopivia tiloja vapaana. Osuuskaupan tilanteeseen palaamme kesän jälkeen, Päätalo kertoo.

Etsinnässä on Päätalon mukaan noin 200 neliön tilat. Tällä hetkellä Kaukajärven seurakuntatalossa on tilaa 900 neliötä.
– Selvitämme myös Keskisenkadun muita vaihtoehtoja, jotka sijaitsevat katutasossa. Mihinkään kellariin emme ole lähdössä.

Kaukajärven seurakuntatalon purkamisaikeet ovat herättäneet voimakkaita tunteita seurakuntalaisissa. Keskustelutilaisuuteen osallistui yli sata henkilöä. Moni toivoi, että päätös seurakuntatalon purkamisesta perutaan ja asia otetaan uudelleen käsittelyyn.
– Olen todella surullinen, että tällainen täysin käyttökelpoinen rakennus puretaan. Kipu on melkoinen. Olen todella turhautunut, kommentoi eläkkeellä oleva lähiöpastori Aaro Eerola.

Eerola toimi Kaukajärvellä lähiöpastorina yli 30 vuoden ajan.
– Kilometrin säteellä seurakuntatalosta asuu 15 000 ihmistä. Rakennus on tärkeä. Kerrostaloja mahtuu muuallekin, kommentoi Kaukajärviseuran puheenjohtaja Pia Vastamäki.
– Alueella ei ole vastaavia tiloja. Haluan, että seurakuntatalo säilytetään, kaukajärveläinen Johanna Mäntynen sanoo.
– Rakennus kannattaa säilyttää ja vaikka valaista. Tällä alueella ei ole paljon arvokkaita rakennuksia, yli 50 vuotta Kaukajärvellä asunut Marjatta Hyvärinen sanoo.

Purkuhankkeessa on jo tehty sitova esisopimus rakennusliikkeen ja seurakuntien välillä, kertoo Tampereen yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Leevi Häikiö.
–  Jos sopimus halutaan purkaa, maksettavaksi tulee sopimussakko. Se on noin 300 000 euroa, Häikiö sanoo.

Tilaisuudessa hän arveli, että summa olisi noin 250 000 euroa, mutta tarkastettuaan asian virallisista asiakirjoista, sakko olikin 300 000 euroa.

Moni seurakuntalainen korosti tilaisuudessa, että esisopimus on kaavaehtoinen. Kaavaehtoisuus tarkoittaa, että mikäli parhaillaan vireillä oleva asemakaavamuutos ei menisi läpi, silloin esisopimus raukeaa.
– Kaupunki päättää kaavoituksesta. Siinä prosessissa voi mennä parikin vuotta. Seurakunnat tai rakennusliike eivät voi määrätä lopputulosta.

Erään tilaisuuteen osallistuneen seurakuntalaisen mukaan asiassa järjestetään syksyllä osallistumis- ja arviointisuunnitelma.
– Kaavoituksessa on tietty proseduuri. Siihen kuuluvat muun muassa naapureiden kuulemistilaisuudet ja valtuuston käsittely.

Moni seurakuntalainen kritisoi puutteellista tiedottamista Kaukajärven seurakuntatalon purkamisasiassa.
– Tuntuu, että tässä on ollut sanelumeininkiä. Miten saadaan nyt alueen asukkaat mukaan asiaan, sanoo seurakuntaneuvoston jäsen Riitta Niemistö.

Viestintäjohtaja myöntää viestinnän puutteet.
– Viestintä on selkeä kehityskohde. Meillä ei ennen ole ollut näin massiivista hanketta kuin seurakuntatalon purkaminen. Siksi järjestimme nyt tällaisen keskustelutilaisuuden, kertoo Tampereen ev.lut seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Sami Kallioinen.

 

FAKTA: Tästä on kyse
Kaukajärven seurakuntatalo puretaan, jos asemakaavamuutos menee läpi. Rakennuksen tilalle halutaan rakentaa kaksi kerrostaloa.
Seurakuntayhtymän mukaan Kaukajärven seurakuntatalo on liian suuri. Vuonna 1973 rakennettu talo ei seurakuntayhtymän mukaan vastaa enää käyttötarkoitustaan ja vaatisi isoja saneerauksia. Kaukajärven seurakuntatalossa on noin 900 neliötä.
Suunnitelmissa on hankkia uudet, pienemmät tilat Kaukajärveltä. Pyrkimyksenä on, ettei toiminta keskeydy Kaukajärvellä.
Messukylän kirkon yhteyteen aiotaan rakennetaan kokoontumistilat, joita myös kaukajärveläiset voivat hyödyntää.

 

Freija Metsähalme

 

KUVA: Kaukajärven seurakuntatalon suuressa salissa järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa käsiteltii suunnitelmia purkaa rakennus. Tiedottaja Anna-Mari Martikainen ojentaa mikkiä kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalolle.

 

KUVA2: Marjatta Hyvärinen(vas.) ja Aaro Eerola ovat harmissaan aikeista purkaa Kaukajärven seurakuntatalo.

 

KUVA3: Johanna Mäntynen(vas.) ja Johanna Ojansivu puolustavat taloa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest