Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Muuttovoittoinen Tampere on jo pitkään kiinnostanut suomalaisia asuinpaikkana. Hervannan alue on haluttu muun muassa luonnon läheisyyden ja palveluiden vuoksi ja ratikan rakentuminen nostaa sen profiilia entisestään. Hervannan eteläpuolelle rakentuva Makkarajärven alue yhdistää nämä fasiliteetit hyvin, sillä Hervantajärven rannat ja toisaalta Hervannan palvelut ovat kaikki lähietäisyydellä.
Peab-konserni on yksi alueelle uusia kohteita rakentavista rakennusyhtiöistä. Yhtiö rakentaa Makkarajärven alueelle tässä vaiheessa kolme uutta kerrostalokohdetta: omistusasuntoja As Oy Kaislaan, ara-rahoitteista vuokra-asumista As Oy Tampereen Hilpiin ja lisäksi todennäköisesti omistusasuntoja As Oy Tampereen Saraan. Kaikki kolme kohdetta ovat saaneet nimen, joka on paitsi suomalainen naisen nimi, myös heinäkasvi. Kohteet rakennetaan samalle tontille ja niiden yhteyteen tulee puistomainen oleskelualue.

Alustavat työt ovat käynnissä, rakentaminen alkaa ensi vuonna

Alustavat rakennustyöt ovat jo käynnissä tontilla, johon nousee ensiksi vuokrakohde Hilpi. Tänä vuonna rakentamistyöt eivät vielä ala, mutta tontilla tehdään jo louhintatöitä. Hilpin rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2021 ja viimeisenä rakennettava Sara on valmis arviolta vuoden 2022 syksyllä.
Tampereen Ratikan Makkarajärven päätepysäkin lähellä sijaitsevat kohteet ovat kiinnostaneet mahdollisia tulevia asukkaita jo nyt.
– As Oy Tampereen Kaislan varausaste on jo erinomainen, kertoo projektipäällikkö Jukka Heineman.
Luonnonläheisyyden, ratikan tuomien hyvien liikenneyhteyksien, viihtyisän yhteisen oleskelualueen ja täysin uusien asuntojen lisäksi asumismukavuutta alueella tulee lisäämään As Oy Tampereen Saran alakertaan tuleva pävittäistavarakauppa.

Hyvä asuminen on energiaa säästävää ja yksilöllisiä toiveita

Millaisia asioita modernilta uudiskohteelta sitten halutaan? Heineman kertoo, että sellaisia ovat sekä asumismukavuuteen että -kustannuksiin liittyvät seikat. Koko Peabin henkilökunta on käynyt kosteudenhallintakoulutuksen, sillä oikein rakennettu talo on hyvä asua. A-energialuokan talot lämpenevät nykyaikaisesti maalämmöllä ja taloissa on tuloilman viilennys, joka vähentää asuntojen kosteutta ja lisää asumismukavuutta lämpimällä ilmalla.
Asuntokohtaista saunaa ei enää jokaiseen asuntoon toivota. Taloissa on talosauna, ja suuremmissa asunnoissa on saunaoptio, joten oman asuntonsa tarpeeksi aikaisessa vaiheessa varanneet asukkaat voivat saunan halutessaan saada. Niissä asunnoissa, joihin saunaa ei rakenneta, on sen sijaan tilava vaatekomero.

Yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä

Heineman sanoo, että Peabin rakennustyömailla työskentelevät tiiviit rakennusporukat, joita hän kuvaa yrityksen henkeen orientoituneiksi. Se tarkoittaa esimerkiksi tarkkaa laadunvalvontaa. Peab-konserni onkin yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä, joka työllistää Pohjoismaissa 17 000 henkilöä ja jonka liikevaihto on 5,3 miljardia euroa. Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä.
– Peab on pyrkinyt haastamaan alaa. Esimerkiksi sen, että koko henkilöstö käy kosteudenhallintakoulutuksen haluaisimme saada standardiksi koko alalle kaikkialla Suomessa. Pyrimme ajamaan vastuullisuutta koko alalle, Heineman sanoo.
Alan oppilaitoksissa tehtävä yhteistyö on osa Peabin toiminta-ajatusta. Oppilaitostyötä on tehty jo pitkään korkeakouluissa ja nyt sitä yritetään voimakkaasti ajaa myös osaksi ammattioppilaitosten arkea.
– Alaa pyritään tekemään kiinnostavaksi vaihtoehdoksi nuorille opiskelijoille, sanoo Heineman.
Kiinnostava ala onkin. Se, millaisia asuntoja asiakkaat oikeasti toivovat, kiinnostaa Heinemania oikeasti.
– Kannustaisin ihmisiä soittamaan rakennusliikkeisiin ja kertomaan mitä he toivovat, jo siinä vaiheessa, kun oman asunnon ostoa harkitaan. Silloin toivomuksia voidaan ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, hän sanoo.
Suomessa on pitkään ollut vallalla täysvalkoinen sisustustrendi sekä itse sisustuksessa että pintamateriaaleissa. As Oy Kaislassa ja sen sisartaloissa tätäkin on haluttu haastaa, sillä vaikka täysvalkoinen onnistuu yhä, tarjolla on myös vaihtoehtoja ja kylpyhuoneeseen saa halutessaan vaikkapa luonnonkivien väristä laattaa.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Peab

Pin It on Pinterest