Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Karoliina Majuria ja Mila Tannermaata yhdistää itämaisen tanssin harrastus ja opetus. Molemmat toimivat tanssinopettajina Raqs Jamila ry:ssä, joka on vuonna 2003 perustettu pirkanmaalainen itämaisen tanssin yhdistys ja tanssiryhmä. Molemmilla on pitkä tanssitausta lajin parissa, sillä Majuri on harrastanut lajia jo kymmenen vuotta, Tannermaa viisitoista.
– Äitini ehdotti ollessani kymmenvuotias, että lähtisinkö kokeilemaan itämaista tanssia hänen kanssaan, Majuri kertoo. – Minulla oli epäilyksiä, pitäisinkö lajista, mutta se kolahti heti.
Majuri päätyi lopulta opettamaan tanssia. Samoin kävi Tannermaalle, joka kokeili lajia ensimmäisen kerran parikymppisenä. Vaikka Tannermaalle tuli opiskeluaikana lajiin tauko, sen lumo veti puoleensa jo pikkutyttönä lajiin tanssiin ihastunutta naista.
– Se oli niin kaunista, pienen tytön unelma, Tannermaa sanoo.

Monipuolinen laji opettaa jatkuvasti lisää

Lajissa Majuria kiehtoo sen monipuolisuus. Pienillä liikkeillä pystyy tekemään monia erilaisia tansseja ja liikkeitä yhdistelemällä variaatioita on lukemattomia.
– Lajia ei pysty opettelemaan loppuun, vaan kokeneellekin harrastajalle löytyy lisää opeteltavaa, naiset kertovat.
Lajin harrastajat ovat pitkälti naisia, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Majurin ja Tannermaan tunneilla käy naisia eri kulttuuritaustoista ja ikäryhmistä. Laji sopii kuntotasosta, iästä ja taustasta riippumatta hyvin monelle.
– Kaikki sopivat joukkoon, Majuri ja Tannermaa korostavat. – Emme sulje lajista miehiäkään ulos, jos on innostusta lähteä kokeilemaan. Miehetkin tanssivat Lähi-Idässä omia tanssejaan ja lajilla on hyviä terveysvaikutuksia.
Molemmat ovat kärsineet aiemmin selkäkivuista. Tanssi parantaa ryhtiä ja keskivartalon hallintaa ja auttaa usein esimerkiksi istumatyötä tekevän niska-hartiovaivoista johtuviin kipuihin. Kumpikin sanoo nyt olevansa kivuton.

Täysin omana itsenään

Itämaisen tanssin tunnit alkavat lämmittelystä. Tunneilla harjoitellaan tekniikkaa eri liikkein ja yhdistellään liikkeitä koreografiaksi. Lopuksi venytellään. Itseilmaisu ja musiikki ovat tärkeitä elementtejä.
– Rakastan musiikista löytyviä aksentteja ja niiden mukana liikkumista, Majuri sanoo.
– Tärkeää on myös se, että lajia harrastetaan porukassa, mutta yksilönä, Tammermaa lisää. – Kaikki löytävät koreografiasta oman tulkintansa.
Tammermaa sanoo, että naisilla on monia eri rooleja. Päivän aikana moni ehtii olla sekä äiti, työntekijä ja vaikka mitä muuta. Tanssiessaan voi vapaasti olla oma itsensä.
– Rakastan lajiin liittyvää naisellisuutta, Tammermaa sanoo. – Jokainen avautuu tanssiessaan omalla tavallaan.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Raqs Jamila

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest