Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Suomen parhaimmaksi kuvailtu betoniskeittipuisto valmistui vuoden 2014 lopuilla Kaukajärven kupeeseen Iso-Viluselle, osoitteeseen Vilusen puistokatu 24. Kevään ja kesän myötä ramppi on täyttynyt innokkaista skeittailijoista.
Varsinaista skeittipaikan avajaistapahtumaa vietettiin viime viikonloppuna yleisölle avoimen Manseraman merkeissä. Päätapahtuma oli lauantaina 22.8., jolloin kilpailtiin pooliskeittauksen Suomen mestaruudesta. Avajaissanat tilaisuudessa lausui apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.
Manserama-skeittitapahtuman järjesti Pirkanmaan Kaarikoirat ry.

Perjantai-iltapäivästä paikalle alkoi kerääntyä harrastajia harjoittelemaan.
– Monipuolinen ja kooltaan hyvin kävijämäärään suhteutettu paikka, kiittelevät Jussi Korhonen ja Jarno Melartin Iso-Vilusta.
Miehet ovat paljasjalkaisia tamperelaisia, joiden oma skeittiharrastus on alkanut jo 1980–90-lukujen taitteessa.
– Silloin kyseessä oli nimenomaan nuorten laji. Nykyisin harrastajia on myös meissä nelikymppisissä, eli keski-ikä on noussut selvästi.
Kaakkois-Tampere on ennenkin vetänyt skeittiharrastajia puoleensa.
– Kaukajärvelle tuli Tampereen ensimmäinen skeittausta varten tehty ramppi. Se oli koulun lähellä, miehet muistelevat.

Iso-Vilunen soveltuu paitsi skeittailijoille, myös skuuttaajille eli potkulautaulijoille sekä bmx-pyöräilijöille ja rullaluistelijoille.
– Skeittauksen ympärille on syntynyt oma universuminsa. Lautailu on tullut lainelaudoista kuivalle maalle, ja nyt lautoja varten tehtyjä rakenteita pystyy hyödyntämään muillakin välineillä.
Iso-Vilusella voi skeittailla pitkälle syksyyn hyvän valaistuksen ansiosta.
Skeittialue on noin 1300 neliömetrin laajuinen, ja toimintoja on kaiken tasoisille ja ikäisille skeittailijoille. Skeittirata on yhtenäinen betoninen rakennelma, joka koostuu kaarevista muodoista ja altaista eli ”pooleista”. Isoin, noin kolme metriä syvä allas soveltuu edistyneille harrastajille.
Poolin ympäriltä löytyy myös katumaisia rakenteita vasta-alkajille.
– Katuskeittaus on kuitenkin ihan omanlainen juttunsa, Korhonen toteaa.

Skeittiharrastus mielletään paitsi nuorten myös erityisesti poikien harrastukseksi. Pääosin se pitää edelleen paikkansa.
– Tällä vuosikymmenellä tyttöjäkin on tullut paljon lajin pariin ja eiköhän suunta ole jatkossakin se, että harrastavian tyttöjen ja naisten määrä kasvaa, Korhonen arvelee.

Skeittiharrastajat ja Pirkanmaan Kaarikoirat ry -skeittiyhdistys ovat olleet mukana paikan suunnittelussa alusta alkaen kertomassa suunnittelijalle toiveitaan. Skeittipaikan suunnitteli maisema-arkkitehti ja alan harrastaja Janne Saario. Asiantuntemusta ja osaamista tarvittiin myös paikan rakentamisessa, myös viimeistely tehtiin huolella.
Skeittiparkin pääurakoitsija oli Tampereen Puutarhacenter, ja rakennustöissä oli mukana suomalainen alan yritys Concrete Proof sekä huippuosaajia Kanadasta ja Ruotsista.
– Tampereen kaupungilta Iso-Vilusen skeittipaikka on ollut valtavan suuri voimanponnistus sekä ajallisesti että rahallisesti. Toivon, että paikka palvelee hyvin skeittailijoita pitkälle tulevaisuuteen, kaupunginpuutarhuri Timo Koski toteaa.
Skeittipaikan kustannukset olivat yli puoli miljoonaa euroa.
– Kaarevien muotojen ansiosta Iso-Vilunen mahdollistaa vauhdikkaan ja ilmavan skeittailun. Iso-Vilunen on Suomen ensimmäinen kansainvälisen kokoluokan skeittipaikka, kuvailee Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja Teemu Grönlund.

Skeittipaikan ja bmx-radan viereen ei saa pysäköidä autoja. Parkkialue sijaitsee Iso-Vilusen eteläosassa Vilusen puistokadun ja Santaharjuntien välisessä kulmauksessa. Iso-Viluselle pääsee myös kävely- ja pyöräteitä, muun muassa Kangasalantieltä, Vilusentieltä ja Vilusen puistokadulta.
Tänä kesänä Iso-Viluselle on istutettu puita sekä sijoitettu penkkejä ja roska-asioita. Tulevina vuosina paikka kohenee entisestään, kun näköala- ja kuntoilupaikat sekä pulkkamäki saadaan tehtyä. Harjualuetta on entisöity pensasistutuksilla, ja sinne rakennettu käytäväverkostoa.

SkeittiNettiin

Pin It on Pinterest