Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalaisen Matti Kuusniemen elokuvantekoharrastus alkoi jo varhain. Vuonna 1991 11-12-vuotias Kuusniemi kuvasi kaverinsa luona vanhemmilta lainatulla videokameralla slasher-tyylisiä elokuvia, joissa hervantalaisen kerrostalon asukkaat saivat kokea kauhun hetkiä. Vanhemmat kannustivat poikia harrastuksessa.
– Näytimme innoissamme vanhemmille tekeleitämme ja saimme niistä rakentavaa ja positiivista palautetta, Kuusniemi kertoo.
Elokuvaharrastus jatkuu yhä, vaikka elämäntilanteet ovat muuttuneet. Se on tarjonnut jatkuvasti uusia ja mielenkiintoisia haasteita. Nuoret miehet alkoivat kirjoittaa käsikirjoituksia, piirtää kuvakäsikirjoituksia ja etsiä uudenlaisia kuvauspaikkoja. Tekijäporukka laajeni, kun luokkakaverit ja muut lähitienoon varhaisteinit halusivat mukaan. 90-luvulla ryhmä sai hiukan nimeä alan harrastajien parissa, mutta vasta vuosituhannen vaihteessa Internetin käytön yleistyessä ryhmä sai ensimmäiset kotisivunsa ja elokuvat vähitellen katsottaviksi suuremmille katsojamäärille.
– Ensimmäinen digitaalivideokameramme ostettiin erittäin edullisesti bensa-aseman parkkipaikalla myyjältä, jolta emme sen enempää kyselleet kuittia tai sitä, mitä kautta kamera oli hänen käsiinsä päätynyt, Kuusniemi naurahtaa. – Reikä kameran pohjassa korjaantui teipillä ja omatunnon kolkutukset lupasin itselleni korjata tekemällä kameralla jotain todella mahtavaa. Loikkasimme siis digiaikaan kuin varkain, Kuusniemi muistelee.

Kunnianhimoa ja viihdyttävyyttä

Seuraavien vuosien aikana ryhmä innostui tekemään entistä kunnianhimoisempia projekteja. Tavoitteena oli tehdä mahdollisimman pienellä rahalla mahdollisimman hyvää jälkeä ja tavoitteena oli viihdyttävyys.
– Kokeilemalla oppii ja me kokeilimme vaikka mitä, Kuusniemi sanoo.
Projektien vaihtuessa myös tekijäporukka vaihtui. Alkuperäisistä mukana olleista muutama on pysynyt jatkuvasti mukana enemmän tai vähemmän aktiivisena. TrashVideon ydinryhmä on viime vuosina ollut kolmen henkilön tehotiimi Matti Kuusniemi, Ville Lähde ja Antti Murtonen. Myös muutamat muut, kuten Andres Pass ja Sami Saarinen, ovat olleet mukana alkuajoista lähtien ja osallistuvat edelleen tuotantoihin vaihtelevalla panoksella. Viime vuosina työn, perheiden ja vastuun lisääntyessä harrastamiselle varattu aika on entisestään vähentynyt. Siksi ryhmä on muun muassa yhdistänyt voimiaan muiden elokuvan tekoa harrastavien ryhmien kanssa.

Kuvauspaikkasuunnistus innostaa liikkeelle

Koronaviruksen aikana moni keskittyy kotona olemiseen ja ulkoiluun. TrashVideo on halunnut omalta osaltaan tarjota hervantalaisille ja lähialueiden asukkaille mielekästä tekemistä. Siksi syntyi idea kuvauspaikkasuunnistuksesta, jossa halukkaat voivat kierrellä Hervannassa katselemassa paikkoja, joissa ryhmän elokuvia on tehty. Paikat on merkitty googlemapsiin kartalle ja saapuessaan rastille voi klikata kartan lisätiedoista löytyvää linkkiä ja nähdä yhden tai useamman kohtauksen, joka on kuvattu kyseisessä paikassa.
– Jos kävelee kaikkien rastien kautta, kävelyä tulee noin kymmenen kilometriä, mutta rastit voi myös kiertää useammassa osassa ja vapaassa järjestyksessä, Kuusniemi sanoo. – Ideana on saada ihmiset kävelemään ja tarjota samalla vaihtelua ja ehkä kiinnostavaa paikalliskulttuurista infoa, hän lisää.
Kartta löytyy osoitteesta https://goo.gl/maps/3sbr3RnW1T2thNcP7

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: TrashVideo

Pin It on Pinterest