Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Juhani Penttilä on vuokrannut Ruskossa sijaitsevaa puutarhapalstaa jo 39 vuoden ajan. Yhdessä puoliso Tuijan kanssa palstalla viljellään muun muassa erilaisia marjoja, perunoita, porkkanoita, lanttuja, avomaankurkkuja ja yrttejä. Harrastus on tärkeä osa elämää kesäisin. Viimeisenä kahtena vuotena Penttilöitä on harmittanut palstoilla esiintynyt ilkivalta.
– Ennen ei ollut jotakin satunnaista perunavarkautta tai marjapensaan tyhjentämistä lukuun ottamatta minkäänlaista systemaattista varastelua, sanoo Penttilä. – Kahtena viime vuotena on ollut ilkivaltaa, hän harmittelee.
Palstoilla on muun muassa poltettu varastokoppi joulun 2018 aikoihin. Toinen koppi on työnnetty aluetta halkovaan Houkanojaan. Tänä syksynä alueella on käyty ainakin kahdesti.
– Työkaluja on kadonnut ja työkalulaatikoita murrettu, Penttilä harmittelee. – Yhden työkalulaatikon kansi oli rikottu ja tavaroita levitelty.
Mitään varsinaista ryöstösaalista murtomiesten on turha puutarhapalstoilta odottaa. Siksi tehty ilkivalta hämmästyttää.

Paikkaan liittyy tärkeitä muistoja

Penttilällä on paljon mukavia muistoja vuosien varrelta Ruskossa sijaitsevalta palstalta. Palstoja vuokraa Tampereen Teiskon 4 H-yhdistys, ja Penttilällä on ollut vuosien varrella alueella palsta useammassa kohtaa. Nyt viljeltävää palstaa pariskunta on viljellyt jo parikymmentä vuotta. Itse puutarhapalstalla tekemisen lisäksi paikassa houkuttaa sosiaalinen yhteisö, jossa mukana olijoista on löytynyt paljon mukavia tuttavia, joiden kanssa vaihdetaan talvellakin tavattaessa kuulumiset. Monelle palstaviljely on kesämökin korvike.
– Palstalla vietetään paljon aikaa kesäisin. Nyt eläkkeellä ollessa on aikaa harrastaa tätäkin enemmän, sanoo Penttilä. – Tämä on oma sosiaalinen ympäristönsä ja harrastuksen parissa moni viihtyy vuosiakin.
Ilkivalta harmittaa, koska sen jälkiä siivotaan pitkään. Penttilä puuhastelee korjaustöissä myös muiden palstoilla autellen.
– Eihän se mukavaa ole, että tällaista tapahtuu, Penttilä toteaa ja lähettää ilkivallantekijöille terveiset. – Pitäisi vähän ajatella, mitä tekee.
Murtojen jälkeen vajojen ja laatikoiden lukituksia on vahvistettu. Penttilä muistuttaa, että harrastajien on hyvä käydä vilkaisemassa palstoja myös talvisaikaan, vaikka itse viljely alkaa vasta toukokuussa. Penttilä käy itse palstoilla usein ja hyvällä tuurilla vandaalit jäävät vielä joskus kiinni.
– Kyllähän sitä kesää aina odottaa, sanoo kokenut viljelijä. – Mutta jos ilkivalta yleistyy, niin eivät ihmiset harrastustaan jaksa jatkaa. Harmittava juttu.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest