Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Maija Lähteinen työskentelee jalkojenhoitajana Messukylässä omassa yrityksessään Vintage Varpaat. Lähteinen valmistui vuonna 2000 lähihoitajaksi suunhoidon suuntautumisvaihtoehdosta. Suunhoidon työt olisivat kuitenkin vaatineet työskentelyä eteläisemmässä Suomessa, joten Lähteinen päätti opiskella vielä toisenkin lähihoitajan suuntautumisvaihtoehdon vuonna 2005 valmistuen sairaanhoidon ja huolenpidon suuntautumisvaihtoehdosta lisäksi. Lähteinen opiskeli vielä jalkojenhoitajan ammattitutkinnon vuonna 2018 TAKK:ssa.
– Ikäihmiset ovat sydäntäni lähellä, Lähteinen sanoo. – Opiskelujen myötä työhön löytyi vahvoja osaamisalueita. Minulla ne olivat suu ja jalat, sillä niistä näkee ihmisen voinnista paljon. Moni ikäihminen ei esimerkiksi muistisairauden takia osaa sanoittaa oloaan. Silloin täytyy osata lukea ihmistä kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi syömättömyys voi johtua kipeästä kohdasta suussa, jolloin syömisestä tulee ikävä kokemus.
Vanhuksilla on Lähteisen mukaan paljon jalkojen ongelmia, esimerkiksi iän tuomia sydän- ja verisuonisairauksien tuottamia ongelmia.
– Jalat ovat kauimpana sydämestä ja ajan myötä verisuonet rappeutuvat ja kalkkeutuvat, jolloin jalkoihin voi tulla esimerkiksi tukoksia. Liikkumisen vähentyminen heikentää lihasten kuntoa ja lisää turvotuksia jalkojen kunnon heikentyessä. Pahimmillaan jalkaongelmat heikentävät ihmisen vastustuskykyä ja kokonaisvointia, Lähteinen sanoo.

Ikääntyminen vaikuttaa mahdollisuuksiin hoitaa jalkojen kuntoa

Opiskelu alalle oli Lähteisen omien kiinnostuksenkohteiden mukaista ja siksi mukavaa.
– TAKK:ssa oli mukavaa opiskella, sillä opettajien tuella sai koko opiskeluajan tehdä oikeaa työtä ja sai oikeaa työkokemusta, Lähteinen toteaa.
Oman yrityksen Tampereen Messukylään Lähteinen perusti valmistuttuaan.
– Perustin valmistuessani toiminimen ja yrityksen toiminta lähti siitä pikkuhiljaa liikkeelle, hän sanoo. – Toiminimi viittaa kauniisti vanhoihin, paljon kokeneisiin varpaisiin.
Lähteinen ehti ennen koronavirusepidemiaa vakauttaa yrityksensä toiminnan.
– Työtä riitti yrityksessä käyvinä asiakkaina, kotikäynteinä ja laitos- ja hoitokotikäynteinä. Koronan myötä tuli kuitenkin raju tyhjiö, kun laitoksiin ja hoitokoteihin ei voinut enää mennä, Lähteinen sanoo.
– Onneksi oli vakituisia kotikäyntiasiakkaita, joiden myötä kesä meni ihan mukavasti.
Koronan aiheuttamaa tyhjäkäyntiä kesti maaliskuulta toukokuulle. Silloin ihmiset uskalsivat jälleen tilata Lähteisen kotikäynneille. Myös laitos- ja hoitokotikäynnit ovat taas säännöllisiä.
– Vanhusten jalkojenhoidossa ei kannata säästää, sanoo Lähteinen. – Sen turvin ikäihminen voi pärjätä kotihoidossakin pidemmälle kuin ilman sitä. Jalkojenhoitajalta voi saada neuvoja muuhunkin kuin vaivaan, jonka vuoksi hakeutui hoitoon, sillä jalkojen kunnosta voi peilata esimerkiksi sydämen toimintaa tai diabeteksen etenemistä, Lähteinen lisää.
Ikäihmisellä käynti jalkojenhoitajalla voi olla siksikin tärkeä, että ikä ja terveydentila saattavat vaikuttaa omaan kykyyn huolehtia jaloistaan.
– Esimerkiksi näkö saattaa heikentyä tai selkävaivat, polvien ja lonkkien kulumat, lihasvoima tai kehon jäykistyminen vaikuttavat siihen, että omia jalkojaan on vaikeampi hoitaa. Silloin on helpompi antaa jalkojenhoitajan hoitaa jalat, Lähteinen vinkkaa.
Palveluja on tällä hetkellä suhteellisen turvallista käyttää. Esimerkiksi Lähteinen hoitaa asiakkaitaan yksin ja yritys sijaitsee paikassa, johon on helppo tulla turvallisesti esimerkiksi omalla autolla. Lähteinen käyttää hoitokontakteissa kasvomaskia ja tarjoaa sellaisen myös asiakkaalle hänen niin halutessaan.
– Desinfioin kaikki kosketuspinnat ja välineet jokaisen asiakkaan jälkeen. Hygienia on aina ollut tärkeä asia hoitotyössä, Lähteinen toteaa.
Lähteisen yritys tarjoaa ikäihmisille myös pienimuotoista kotiapua. Jos asiakas kaipaa apua esimerkiksi suihkuapua, ulkoiluseuraa, tukea lääkärikäynnille tai muuta apua, Lähteisen yrityksestä tarjotaan sitä mielellään.
– Minulle voi soittaa ja kysyä lisää, Lähteinen sanoo.

Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest