Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ammattilaisen käyttö pihasuunnittelussa auttaa unelmien pihan saavuttamisessa, sillä ammattilainen osaa suunnitella pihasta toimivuudeltaan oikeanlaisen asiakkaan toiveiden mukaisesti ja osaa esimerkiksi sijoitella kasvit oikeisiin paikkoihin. Terhi Mäkiselkä on työskennellyt Viherpalvelu Greenerissä vihertyönjohtajana vuodesta 2017 alkaen. Yritys tekee laajasti ja monipuolisesti viheralan töitä, kuten pihasuunnittelua, pihojen rakentamista ja niiden kunnossa pitoa Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.
– Pihojen helppohoitoisuus on selvästi asiakkaille nykyisin tärkeä asia, sanoo Mäkiselkä. – Harva haluaa viettää kaiken vapaa-aikansa pihaa hoitaen.
Helppohoitoisuutta pihaan tuovat esimerkiksi kivetykset, siirtonurmen asentaminen ja helppohoitoiset maanpeitehavut, jotka peittävät laajoja alueita. Havukasveja ei tarvitse leikata samoin kuin lehtipensaita ja ne ovat näyttäviä ympäri vuoden.
– Kasvien monivuotisuus helpottaa pihan hoitoa, Mäkiselkä sanoo. – Yksivuotisia kasveja istutetaan pääasiassa amppeleihin ja ruukkuihin. Niillä saa vaihdettua pihan väritystä vaikka joka vuosi.

Piha avaimet käteen -periaatteella
Koko pihaa ei tarvitse uusia kerralla. Ammattilaisen voi tilata uusimaan pihasta vain jonkin yksittäisen kohteen tai huoltamaan jo valmista pihaa, jos sille ei tunnu olevan aikaa. Mäkiselkä pitää tärkeänä, että asiakkaalle lasketaan projektin aluksi kokonaistarjous, jotta asiakas tietää jo projektin alkaessa kokonaishinnan eikä yllätyksiä tule.
– Kotikäynnistä edetään siten, että asiakas saa kirjallisen tarjouksen viikon sisällä tapaamisesta tai sopimuksen mukaan, Mäkiselkä kertoo.
Pihan voi saada niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella. Viherpalvelu Greenerillä on yhteistyökumppaneita, joiden kanssa yhteistyössä asiakkaalle voidaan toteuttaa vaikkapa pihakalusteet, leikkivälineet, puunkaatotyöt, maansiirtotyöt, terassin rakentaminen tai muu rakennustyö.
– Voimme tarjota monipuolisempia palveluita yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Verkostoituminen on alalla tärkeää, sanoo Mäkiselkä. – Se, että halutaan kokonaan valmis piha, on nykyisin melko yleistä.
Pienen pihan saa valmiiksi jo viikossa tai kahdessa. Jos piha on suuri tai siihen rakennetaan paljon, piharakentaminen voi kestää hiukan pidempään. Yhtä unelmakohdetta vihertyönjohtajalla ei ole, vaan työn vaihtelevuus on myös sen suola. Suurin sesonki alalla on kesä-heinäkuussa. Rakentamisen lisäksi teemme myös pihan hoitotöitä. Apuna kitkemisessä meillä on ekologinen kuumavesilaite, jolla torjutaan rikkaruohoja myrkyttömästi.
– Minulla on laaja tausta puutarhatyön parissa. Tämä on mukavaa työtä, kun pääsee toteuttamaan asiakkaiden toiveita. Nautin kovasti työstäni, Mäkiselkä sanoo.
Mäkiselkä on koulutukseltaan puutarhuri ja hortonomi. Omassa pihassa hän on pyrkinyt helppohoitoisuuteen, mutta pihasta näkyy kyllä, että siellä asuu puutarhuri. Kauneus ja selkeys ovat omallakin pihalla viihtyisyyttä lisääviä asioita.
Teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest