Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Homeongelmat asunnoissa tiedostetaan jo varsin hyvin ja oireiden ilmaantuessa osataan jo epäillä, että asunnossa voi olla kosteusvaurioita. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että myös autossa voi olla hometta. Lempäälän Realparkissa toimivan Ilefixin Ilkka Raulamo tuntee autoja koskevat homeongelmat hyvin.
– Kun kylmä ja kostea syksy saapuu, moni ihmettelee, kun on jatkuvasti kipeänä. Yksi syy tähän voi olla autossa ja kosteassa auton verhoilussa, Raulamo sanoo.
Auton home- ja bakteeriongelmat johtuvat suurimmaksi osaksi siitä, että autoon mennään sisään märillä vaatteilla ja kengillä. Silloin auton lattia kastuu, eikä se pääse kuivumaan missään vaiheessa. Kun auto laitetaan kylmänä käyntiin ja lämmitetään lämmityslaitteella lämpimäksi, lämpötilojen vaihtelussa syntyy kondensiovettä, joka jättää auton kosteaksi.
– Siinä kosteudessa on homeen helppo alkaa kasvaa, Raulamo kertoo. – Myös auton raitisilmasuodatin on usein homepesä, sillä se on aina kostea märällä kelillä ja siitä home pääsee auton sisälle ilmastointiputkia pitkin hengitysilmaan.

Miten homeongelman voi tunnistaa?

Auto tulisi kuivata määrätyin väliajoin, etteivät bakteerit ja home pääse kasvamaan siellä. Jos autossa on paha haju, ongelma on luultavasti jo olemassa.
– Jos auto haisee pistävältä, autossa on jo hometta, Raulamo toteaa ja kuvailee hajua ”kissanpissan hajuksi”. – Silloin auton täydellinen sisäpesu on ainoa lääke, jolla autosta saa kaiken lian, kosteuden ja homekasvustot pois.
Viimeisenä auton sisäpesun ja kuivaamisen jälkeen tehdään otsonointi otsonointilaitteella. Laite poistaa loput autoon jääneet homekasvustot ja bakteerit.
Ilkka Raulamo on auton homeenpoistossa kokenut kettu, sillä hän on aloittanut työskentelyn autoalalla jo vuonna 1989. Ilefixin, jossa hän tekee säännöllisesti myös homeenpoistoa, hän on perustanut vuonna 2007.
– Toimenkuvaamme kuuluvat kaikki ajoneuvojen pesuun, puhdistukseen ja fiksaukseen kuuluvat työt, Raulamo sanoo.
– Jos autoon on jo tullut homekasvustoa, sitä ei kannata itse lähteä pesemään ja pöyhimään. Kun hometta alkaa pestä, homeitiöt lähtevät liikkeelle ja jos ne pääsevät keuhkoihin saakka, ne eivät sieltä poistu. Me teemme toimenpiteen asianmukaisesti hengityssuojaimilla suojattuina.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Ilkka Raulamo

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest