Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ohjelmistoyritys Unikie vahvistaa nyt Suomen toimintojaan. Keski-Euroopan autojättien kanssa sopimuksia solminut yritys siirsi pääkonttorinsa isompiin toimitiloihin Hermiaan. Unikie toimittaa autoteollisuuden ohjelmistoratkaisuja alan suuryrityksille mm. Müncheniin. Yritys kehittää Al Visionin alustaansa perustuvia konenäkö- ja hahmotunnistusratkaisuja, joiden avulla autot ja muut koneet osaavat tunnistaa ja väistää eteen tulevan ihmisen tai esteen. Toimitusjohtaja Esko Mertsalmi sanoo, että tekniikka kehittyy tälläkin hetkellä hurjaa vauhtia. Yhdysvaltalainen muun muassa sähköautoja valmistava Tesla on Mertsalmen mukaan ollut alalla uudisraivaaja, joka on esittänyt uuden tavan rakentaa auto. Isot automerkit uudistavat nyt itseään Teslan esimerkin sanelemana ja se tietää alan ohjelmistoyrityksille töitä. Unikien asiakkaat ovat alansa johtavia yrityksiä, ”joiden kanssa jokainen haluaisi tehdä töitä”. Asiakkuudet ovat pääosin luottamuksellisia, sillä isojen asiakkaiden kanssa asioitaessa on vaikeaa saada referenssilupaa.

Kasvuyritys työllistää jo 250 henkilöä

Vuonna 2015 perustettu Unikie on kasvanut merkittäväksi ohjelmistokehitysyritykseksi Suomessa. Viime vuoden konserniliikevaihto oli noin 16 miljoonaa euroa ja tänä vuonna yrityksessä odotetaan 30 miljoonan euron ylittämistä. Yritys tarjoaa ohjelmistokehityspalveluja sekä kehittää korkean teknologian ohjelmistokehitysratkaisuja teknologiateollisuudelle. Unikie työllistää yli 250 ohjelmistokehittäjää Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa ja Kokkolassa. Sen lisäksi toimipisteet löytyvät Palo Altosta ja Berliinistä. Asiakkaina mm. M-Files, Ponsse, Sandvik, Sanoma, Solita, Valmet ja Yliopiston Apteekki.
– Ideana on ollut kehittää yrityskonseptia hyville tekijöille ja asiakkaan tarpeisiin vastaamalla, kertoo Mertsalmi. – Yritys työllistää noin 250 henkilöä alihankkijat mukaan luettuina.
Unikie on tähdännyt alusta asti kansainvälisille markkinoille. Yritys myy autoteollisuuden imussa digitalisaation vaatimaa teknologiaa kansainvälisille asiakkailleen. Mertsalmen mukaan älykäs, ympäristönsä huomioiva auto on väistämättä tulevaisuudessa yleistyvää teknologiaa. Haasteitakin alalla on: vielä toistaiseksi autoalan yritykset kehittävät omia järjestelmiään, jotka eivät välttämättä vielä ymmärrä toisiaan ja toisaalta haasteita asettaa myös tietoturvalainsäädäntö, sillä järjestelmä, jossa autojen sijainti on tiedossa, asettaa haasteita sekä tietoturvan että datan määrän suhteen. Tarpeellinen teknologia on jo olemassa ja Mertsalmen mukaan suurimman esteen teknologian yleistymiselle asettaakin ihminen.
– Ihmiset eivät ole vielä valmiita täysin automatisoidulle liikenteelle. Sen sijaan avusteisesta liikenteestä ollaan kiinnostuneita enemmän, Mertsalmi sanoo.
Mertsalmi toteaakin, että robottiautot tulevat todennäköisesti yleistymään ensin suurissa metropoleissa, joissa on paljon liikennettä ja myöhemmin muualla. Ajankohtaa sille kukaan ei vielä tiedä. Joka tapauksessa yrityksessä eletään nyt kiinnostavia aikoja ja rekrytointeja tehdään myös Tampereen yksikössä.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest