Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

On ihan tavallinen ilta teini-ikäisen Millan (nimi muutettu) perheessä. Milla lähtee tapaamaan kavereita, Millan vanhemmat ja pikkuveli menevät saunaan. Illalla Milla ei ole tullut sovittuun aikaan kotiin eikä vastaa puhelimeen. Vanhemmat ovat huolissaan eikä pikkuveli saa unta. Iltayhdeltätoista tulee melkein pelottavin mahdollinen soitto. Joku haluaa puhua Millan huoltajan kanssa. Vanhemmille kerrotaan, että Milla on joutunut sairaalaan alkoholimyrkytyksen vuoksi.
Kaikille puhelua ei koskaan tule ja asiat menevät murrosiän kuohuissakin hyvin. Nuorten humalajuominen on vähentynyt ja alkoholinkäytön aloitus on siirtynyt myöhemmäksi viimeisten viidentoista vuoden aikana. Silti lääkkeiden, huumeiden, nuuskan ja alkoholin käyttöä esiintyy jo alakouluikäisillä. Aikuisten sekä nuorten tietous ja reagointi ovat avaintekijöitä, kun halutaan puuttua ongelmiin ajoissa.
Alkoholinkäytön yleisyys vaihtelee kyselytutkimusten mukaan paljon iän mukaan. Suurin osa nuorista tutustuu alkoholijuomiin jo alaikäisinä, ja esimerkiksi siinä, missä 12-vuotiaista 98 prosenttia ilmoitti olevansa raittiita, 16-vuotiaisen keskuudessa heitä oli enää 41 prosenttia.
Millan perhe ei ole siis ongelmineen yksin. Millan perhe on aivan tavallinen perhe ja Milla on tavallinen nuori. Se ei tarkoita sitä, että Milla ei tarvitsisi apua.

Päihdeilta Hervannassa 15.5.2018
Pohjois-Hervannan koululla reagoidaan asiaan järjestämällä avoin info-ilta 15.5.2018 klo 18.00-20.00 koulun liikuntasalissa. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Hervannan koulun vanhempainyhdistys ja siihen pyydetään ennakko-ilmoittautumisia 13.5.2018 mennessä Internetissä sivulla https://pohentuki.yhdistysavain.fi löytyvällä lomakkeella, jolla voi myös kertoa tulkkitarpeesta sekä lähettää tilaisuudessa nimettömänä esitettäviä kysymyksiä ja lähettää toiveita puhujille.
Tilaisuus on tarkoitettu Hervannan ja lähialueiden lasten vanhemmille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Myös nuoret ovat tervetulleita tilaisuuteen.
Koulu järjestää tilaisuuteen tulkkauksen, joka on varattava etukäteen viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Tulkkia voi pyytää ilmoittautumislomakkeen kautta tai suoraan rehtorilta Helmi-viestillä.
Mukana tilaisuudessa puhumassa ja vastaamassa yleisön kysymyksiin ovat ylikonstaapeli Jarmo Toikkanen, jolta kuullaan poliisin näkökulma nuorten päihteiden käyttöön, päihdelääkäri Pekka Salmela aiheenaan erityisesti kannabis, Nora Salmijärvi kaupungin ehkäisevän päihdetyön yksiköstä puhumassa ennaltaehkäisystä ja yhteistyöstä nuorten ja koulujen kanssa, Anne Mikkola Ehyt ry:stä jolta kuullaan päivitetyt tiedot tupakasta, nuuskasta ja muista nikotiinituotteista ja Mari-Katri Lempinen nuorisokeskus Kupolista esittämässä näkökulman Hervannan tilanteesta. Paikalla esittäytymässä on myös Sari Nurminen Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFamista.
Tilaisuudessa saadaan vastauksia useisiin vanhempia askarruttaviin kysymyksiin, kuten siihen, mitä on syytä tietää nykypäihteistä tai miten kertoa päihteistä lapsilleen, miten tunnistaa päihteiden käyttö lapsesta, miten riippuvuus syntyy ja mistä päihderiippuvaiselle saa hoitoa. Myös sitä pohditaan, millainen tilanne Hervannassa on nuorten keskuudessa päihteiden suhteen.

Milla saa apua
Sunnuntai-iltapäivänä Milla pääsee sairaalasta kotiin. Olo on huono ja Milla on tehnyt päätöksen, ettei enää juo. Päätös on hyvä, sillä vaikka alle 15-vuotiailla yleisimpiä tapaturmaisia kuolemansyitä olivat liikennetapaturmat, 15–29-vuotiailla kuljetustapaturmien lisäksi merkittäviä kuolemansyitä olivat itsemurhat ja tapaturmaiset myrkytykset. Millan perhe saa apua Millan tapauksessa rutiininomaisesti tehtävän lastensuojeluilmoituksen jälkeen. Milla saa sairaalassa myös psykiatrisen arvioinnin, jonka mukaan Milla on ”halunnut vain kokeilla”.Lasten hoidossa toimivan lääkärin mukaan nuoria päätyy esimerkiksi Pirkanmaan alueella vastaavien kokeilujen seurauksena sairaalahoitoon viikoittain.
Tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien välillä ei ole eroja raittiiden nuorten määrässä eikä juuri humalajuomisen yleisyydessäkään lukuun ottamatta 16-vuotiaita, joista raittiita poikia oli selvästi suurempi osuus kuin tytöistä. Sukupuolten ero kasvaa iän myötä ja pojat alkavat käyttää keskimäärin enemmän päihteitä kuin tytöt.
Kun suomalaisten nuorten humalajuominen on vähentynyt selvästi ja tasaisesti 2000-luvulla, ollen nykyään Euroopan keskitasoa, se on edelleen yleisempää kuin Ruotsissa, Norjassa tai Islannissa. Yhtä usein humalaan juovat itsensä Italian, Irlannin tai Hollannin nuoret. Euroopassa pahin tilanne on esimerkiksi Tanskassa, Italiassa ja Espanjassa.
Suomalaisten tutkimusten mukaan paikkakunnalla tai nuoren perhetaustalla näytä olevan tässä suhteessa merkitystä.

Lähteet: www.nuortenlinkki.fi
Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-5051. 2016. Helsinki: Tilastokeskus

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest