Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan uimahallissa on pimeää ja hiljaista. Tyhjät altaat saavat tilat kaikumaan entistä enemmän. Hankeinsinööri Panu Hirvonen sytyttää halliin valot ja lähtee esittelemään tutuksi tullutta tilaa. Halli odottaa nyt tyhjänä remonttia.
– Suunnitelmat on tehty ja tarjouspyynnöt saatu, kertoo Hirvonen. – Remontin hinta kasvoi alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna 1,5 miljoonalla ja kokonaisbudjetiksi tuli 5,7 miljoonaa euroa, hän lisää.
Lisäkustannusten syiksi Hirvonen arvelee hallin haastavaa sijaintia maan alla. Tasoerot tuovat remonttiin haasteita, sillä hallin ja sen takana sijaitsevan parkkihallin korkeus on matala. Parkkihalliin ei korkeuden vuoksi voi ajaa kuorma- tai betoniautoa ja remonttiin tarvittava betoni täytyy tuoda halliin joko kuljettimella tai vetämällä putki maan pinnalta.
– Tarjouksissa on ehkä myös varauduttu yllätyksiin, sanoo Hirvonen. – Suuria yllätyksiä ei pitäisi tulla, sillä altaitten runko on tutkittu tarkkaan. Tiedämme, että altaiden betoni on rapautunut jopa puolen tai yhden kolmasosan alueelta.
Hirvonen kertoo, että betonissa on hallin neljän vuosikymmenen aikana tapahtunut alkaalikiviainesreaktio. Vedessä oleva kloori on tunkeutunut altaan seinään ja kastellut sitä. Neljäkymmentä vuotta sitten ei rakennettu nykyvaatimusten mukaisia vesieristyksiä. Vesi on rapauttanut altaiden betonia.
– Samanlaisia ongelmia korjattiin Kalevan uintikeskuksen remontissa, Hirvonen kertoo.

Remontti kestää 14 kuukautta

Tällä hetkellä remontti odottaa valtuuston päätöstä lisämäärärahasta. Kokous pidetään marraskuussa ja myönteisen päätöksen saamisen jälkeen remontti kestää 14 kuukautta. Remontin suunniteltu valmistumisaika on maaliskuussa 2021. Hirvonen sanoo, että hallia ei voida avata enää ennen remontoinnin valmistumista. Sille on aiemmin annettu lisäaikaa ja tämänhetkinen kunto ei mahdollista hallin käyttöä. Hirvonen esittelee miesten puolen sauna- ja pesutiloja.
– Pääosa pinnoista on neljäkymmentä vuotta vanhoja ja ne uusitaan kokonaan, samoin sähköt ja vesijohdot. Tilajako pysyy pääosin samana, mutta naisten puolelle rakennetaan toinen sauna. Miesten puolella on ollut kaksi saunaa jo aiemminkin.
Hirvonen kertoo, että nyt tyhjillään olevaan kuntosaliin suunniteltiin remontin alussa poreammetta ja kylmäallasta. Ne olisivat kuitenkin nostaneet budjettia entisestään, joten paikalle tulee remontin valmistuessakin kuntosali. Suunnitelma pore- ja kylmäaltaista putosi pois suunnitelmista jo ennen kilpailutusta.
Hirvonen avaa teknisen puolen oven, johon yleisöllä ei ole pääsyä ja esittelee siellä altaan pohjan betonirakenteiden rapautumista kuivalta puolelta. Hän kertoo, että altaan runko vesipiikataan puhtaaksi, mutta loiskekourut joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudelleen kokonaan. Hallin vedenkäsittelylaitteet on vaihdettu kymmenen vuotta sitten ja ne jäävät.
Hirvonen jatkaa matkaa ohi pohjavettä pumppaavan järjestelmän ja kiipeää kapeisiin ja jyrkkiin kierreportaisiin. Sieltä on pääsy parkkihallin puolelle, tosin helpompikin reitti löytyy leveämpiä portaita pitkin.
– Tästä kannetaan materiaalit sisään ja ulos, sanoo Hirvonen päästyään kuntosaliin johtavan leveämmän portaikon päähän. – Remontissa riittää kyllä kantamista, mutta toisaalta maanalaisuus tekee hallista kiinnostavan kohteen, jota on valmistuttuaan mukava esitellä, hän lisää.
Hirvonen pohtii, että hallin alun perin rakentaneilta olisi hienoa kuulla kokemuksia hallin rakentamisesta.
– Siitä on jo neljäkymmentä vuotta, joten työelämässä heistä ei varmasti ole enää kukaan.
Hervannan uimahalli on palvellut jo pitkään ja remontin jälkeen se jatkaa palveluaan monelle tärkeänä liikuntapaikkana. Vuosittain se on tähän asti palvellut 70 000 kävijää.
– Lisääkin mahtuisi, sanoo Panu Hirvonen.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest