Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kuva: Hervantalainen Juuso Manninen kisaa parin päivän päästä Ironman-kisoissa Havaijilla. Tämä kuva on otettu ennen kisamatkaa, kun Manninen teki lepopäivänään kevyen, 50 kilometrin iltalenkin Hervannasta Kangasalle ja Valkeakoskelle. Kuvaaja: Tanja Ikonen

 

Hervantalainen Juuso Manninen, 24, on parhaillaan Havaijilla valmistautumassa yhteen maailman kovamaineisimpaan kisaan eli triathlonin MM-kilpailuihin, Ironman -kisaan. Siinä uidaan ensin 3,8 kilometriä. Sitten vuorossa on 180 kilometriä pyöräilyä ja lopuksi juostaan maratoni eli noin 42 kilometriä.
Tämä on seitsemäs kerta, kun Manninen vetää Ironman -kisan läpi. Viimeksi toukokuussa hän voitti Lanzarotella 18–24-vuotiaiden Ironman-osakilpailun. Sillä hän sai paikan Havaijin MM-kilpailuihin, jotka käydään 14. lokakuuta.
– Tavoitteena on päästä kolmen parhaan joukkoon. Aikaa suoritukseen toivottavasti kuluu noin yhdeksän tuntia.
Manninen osallistui jo viime vuonna Havaijin MM-kilpailuun sijoittuen silloin seitsemänneksi. Manninen on valmistautunut tulevaan kisaan huolellisesti. Hän oli elo–syyskuussa neljä viikkoa harjoitusleirillä Espanjassa. Siellä harjoitustunteja kertyi yli 30 viikossa.
– Hervannassa parhaita harjoittelupaikkoja ovat Hervannan uimahalli, yleisurheilukenttä ja Suolijärven maastot.

Manninen on syntyperäinen hervantalainen. Hän on käynyt päiväkodit ja koulut Hervannassa. Uimisen Manninen aloitti 10-vuotiaana ja kävi Kalevan urheilulukion. Uimista hän harjoitteli määrätietoisesti aina 19-vuotiaaksi asti kunnes häntä houkuteltiin kokeilemaan triathlonia. Sille tielle Manninen jäi. Triathlon vaatii Mannisen mukaan kolmea asiaa: harjoittelua, oikeaa lajitekniikkaa ja päätä. Harjoitukset ovat pitkiä kestävyysharjoituksia. Yksi esimerkki tästä on Mannisen lepopäivän kevyt iltalenkki. Silloin hän saattaa pyöräillä Hervannasta Kangasalle ja Valkeakoskelle. Matkaa kertyy noin 50 kilometriä ja aikaa kuluu noin 1,5 tuntia. Kovat treenit ovat sitten erikseen.
– Harjoitusleirillä harjoitus saattaa kestää seitsemän tuntia putkeen. Oikea lajitekniikka on tärkeää Mannisen mukaan siksi, että kroppa kestää pitkät harjoitukset.
– Jos ei ui oikealla tekniikalla, kroppa menee rikki. Päätä taas vaaditaan, koska kisoissa urheilija on yksin.
– Kisoissa ei ole ketään treenikaveria. Siinä pitää olla pää kunnossa.

Kuinka paljon Mannisen syödä, että hän jaksaa hurjat urheilusuorituksensa?
– Ihan älyttömiä määriä.
Aamulla Manninen syö puuroa, leipää ja kahvia. Treenin jälkeen on vuorossa toinen aamiainen. Sitten lounas ja jossain vaiheessa välipala.
– Olen viime aikoina innostunut smoothieista välipalaksi. Olen laittanut lehtikaalia, marjoja ja banaania niihin.
Usein päivällisella Manninen syö pastaa.
– Kyllä siinä makaronilaatikkoa menee yleensä puoli vuokaa, kun ryhtyy syömään.
Harjoitusleireillä on pakko syödä suklaata.
– Energiaa kuluu niin paljon tuntikausien harjoitusten aikana, ettei kerta kaikkiaan pysty syömään niin isoja määriä ruokaa. Välillä on pakko syödä levy suklaata, kun kroppa huutaa energiaa.
Kisoissa Manninen saa energiaa muun muassa energiageeleistä.

Hervannan Sanomat on mukana tukemassa Mannisen kisataivalta Havaijilla.
Kilpailu-ura Mannisella on vasta alussa, vaikka menestystä on tullut jo kovasti.
Hän on kilpaillut nuorten sarjassa, eli 18–24-vuotiaiden sarjassa, josta viimeisimpänä on Ironman-kisan voitto. Nyt Havaijilla Manninen tähtää podiumpaikoille.
Seuraavana vuonna hän voi siirtyä yleiseen sarjaan.
– Triathlonistit ovat usein parhaimmillaan vasta 30–35-vuoden iässä eli kilpauraa on vielä hyvin jäljellä.
Manninen opiskelee urheilun ohessa liikunnanohjaajaksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Vierumäen yksikössä. Hänen on määrä valmistua jouluun mennessä. Manninen aikoo toistaiseksi pysyä Hervannassa.
– Viihdyn Hervannassa hyvin. Jos Suomessa asun, niin mielelläni pysyn Hervannassa.

Freija Metsähalme

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest