Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannassa sijaitsevat päiväkodit Pelipuisto, Pääskynen, Pulmunen ja Kisapuisto lopettavat toimintansa kesäkuun loppuun mennessä. Pelipuiston, Pääskysen ja Pulmusen lapset ja henkilökunta siirtyvät elokuussa pääsääntöisesti Kanjonin koulun pihaan perustettaviin väistötiloihin uuteen Hervannan päiväkotiin, Kisapuiston lapset taas pääsääntöisesti Maijalanpuiston ja Pallopuiston päiväkoteihin. Lopetettavien päiväkotien lasten vanhemmille on lähtenyt lähiviikkoina kysely, jossa tiedusteltiin toiveita lapsen uudesta päiväkotipaikasta ja tarjottiin mahdollisuutta siirtyä toiseen päiväkotiin kuin siihen, johon lapset omasta päiväkodista siirtyvät.
Tampereen kaupungin päiväkoti- ja kouluverkosta tehty selvitys sai aikaan paljon keskustelua, kun selvitystä ja siihen pohjautuvaa suunnitelmaa esiteltiin yleisölle viime elokuussa yleisötilaisuudessa. Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurivaliokunnan päätös palveluverkon tiivistämisestä vaikuttaa myös hervantalaispäiväkoteihin.
– Tarkoitus on poistaa käytöstä epäkäytännöllisiä, toiminnallisesti haavoittuvia ja liian pieniä tiloja sekä sisäilmakohteita, kertoo päiväkodinjohtaja Marika Pihkanen.
Pihkanen toimii Helapuiston, Pelipuiston ja Pääskysen päiväkotien ja Etelä-Hervannan Konetalon ja Pelipuiston esiopetuspisteiden johtajana ja huhtikuun alusta myös Pulmusen päiväkoti kuuluu Pihkasen alueeseen. Näistä Kisapuiston ja Pelipuiston kohteissa on kärsitty sisäilmaongelmista. Samoin sisäilmaongelmista kärsinyt Telkän päiväkoti lopetettiin jo vuodenvaihteessa. Tiiviisti pienellä alueella sijaitsevat päiväkodit on rakennettu samoihin aikoihin ja sen ajan määräysten mukaisiksi. Nykyvaatimuksiin eivät tilojen ilmanvaihto ja tilojen toimivuus enää riitä.
– Olemme menossa parempaa kohti, korostaa Pihkanen. – Pääsemme jo väistötiloissa puhtaisiin ja terveisiin tiloihin ja lopulta kohti uutta Etelä-Hervannan koulun yhteydessä sijaitsevaa uutta ja nykyaikaista päiväkotia.

Sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet oireita
Pihkasen lähityötoverina Pelipuiston päiväkodin apulaisesimiehenä työskentelee Minna Leppäkangas-Sipiläinen. Leppäkangas-Sipiläisen mukaan ilmanvaihdon riittämättömyys on aiheuttanut oireita sekä työntekijöissä että lapsissa.
– Jo kaksi vuotta sitten päiväkodin lapsimäärää vähennettiin sen takia, hän sanoo. – Haasteita tuo se, että ryhmiä täytyy jakaa esimerkiksi nukkumaan ja syömään eri huoneisiin. Se on myös resurssikysymys, hän lisää.
Väistötiloihin ei viedä ilman puhdistusta mitään sisäilmakohteista.
– Olemme kauhean iloisia, että pääsemme uusiin puhtaisiin tiloihin, Marika Pihkanen toteaa. – Vanhemmilta on tullut tästä pääasiassa hyvää palautetta, sillä hekin haluavat, että lapset ovat turvallisissa tiloissa. Toki kulkeminen Pohjois-Hervantaan asti on mietityttänyt osaa vanhemmista. Juuri siksi heidän toiveitaan lapsen päiväkotipaikasta kysytään nyt.
Vuonna 2023 valmistuvaa Etelä-Hervannan koulun yhteyteen rakennettavaa päiväkotia molemmat odottavan innolla. Tilat vastaavat nykyaikaisia varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman vaatimuksia. Esimerkiksi ryhmäkokoja ei uusissa tiloissa säädellä pakon vaan tarpeen mukaan.
– Kun esimerkiksi päivä- ja vuorohoito ovat saman katon alla, päivähoitoa voidaan tarjota lapselle hänen tarpeidensa mukaisesti samassa paikassa. Perheiden elämäntilanteet muuttuvat nopeasti ja päiväkodin pysyminen samana antaa lapselle jatkuvuutta, sanoo Minna Leppäkangas-Sipiläinen.
Muutos koskee Hervannan alueella noin kahta sataa lasta. Vielä lapsilta ei ole tullut palautetta muutoksesta, sillä päivähoitoikäisille lapsille elokuu on vielä kaukana. Pihkanen ja Leppäkangas-Sipiläinen kokevat tarpeelliseksi sen, että lapsia osallistetaan hankintoihin liittyen uuteen päiväkotiin siirtyessä. Tärkeää on myös se, että uuteen paikkaan siirtyvät tutut ja turvalliset aikuiset ja kaverit.
– Jos lähtee pienestä isoon taloon, voi olla pelkoa isosta päiväkodista, jossa on paljon lapsia. On tärkeää muistaa, että toimimme yhä pienryhmäperiaatteella, Leppäkangas-Sipiläinen sanoo. – Muutos vaatii toki kasvattajilta ammattitaitoa ja pedagogista silmää.
KUva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest