Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kirkkoherra Ari Paavilaiselle Eteläinen seurakunta on tuttu alue. Tällä hetkellä Sastamalan kirkkoherrana toimiva Paavilainen valittiin vastikään Tampereen Harjun seurakunnan kirkkoherraksi, jossa tehtävässä Paavilainen aloittaa huhtikuussa tai toukokuun alussa. Liki kymmenen vuotta sitten Paavilainen oli Hervannan seurakunnan kappalainen yhdentoista vuoden ajan. Paavilainen on myös ehtinyt urallaan toimia vuoden ajan uskonnonopettajana Lempäälän Hakkarin yläasteella ja varsinainen työura alkoi Harjun seurakunnassa, johon hän on nyt palaamassa.
– Olen hyvillä mielin menossa takaisin Harjun seurakuntaan, Paavilainen sanoo.
Paavilainen pohtii, että uudessa työssä aloittaminen on erilaista kuin ensimmäisellä kerralla kirkkoherraksi valituksi tullessa. Nyt hän tuntee alan vaatimukset ja tietää, millainen työ on edessä. Ensimmäiseksi Paavilainen pitää edellisestä työstä kertyneet lomat. Siirtymävaihe on tarpeen, sillä tällä hetkellä ajatukset ovat vielä tiiviisti Sastamalan seurakunnan asioissa.

Tampere tuntuu kodilta
Tampereen seutu on aina tuntunut Paavilaisen kotipaikalta ja siteet esimerkiksi Hervantaan ovat vahvat: työtehtäviä tulee tuttujen seurakuntalaisten perheisiin yhä vieläkin.
– Hervannasta on jäänyt hyviä muistoja, Paavilainen sanoo. – Mutta on ollut myös vaikeita aikoja, jotka liittyvät Hervantaan.
Paavilainen toimi Hervannassa työssään vuodesta 1998 alkaen. Elettiin laman jälkimainingeissa ja toisaalta taas esimerkiksi teknologiajätti Nokian loistokauden aikaa. Nämä asiat näkyivät seurakunnan arjessa suurina sosioekonomisina eroina.
– Olen luonteeltani sellainen maalaispoika ja olin silloin sellainen vilpitön poikanen. Hervanta oli ympäristönä erilainen kuin mihin olin tottunut Harjun seurakunnan ja Lempäälän jälkeen. Aluksi oli vaikea tottua lähiön toimintaympäristöön, Paavilainen sanoo.
Hervannan aika muovasi voimakkaasti Paavilaisen käsitystä seurakuntatyöstä ihmislähtöisemmäksi.
– Olisi helppoa olla tekemisissä vain kivojen asioiden ja hyvin toimeentulevien ihmisten kanssa, Paavilainen sanoo. – Mutta se pisti huomaamaan, että kirkon työlle on kysyntää ja tarvetta siellä, missä ei mene hyvin.

Erityyppiset työympäristöt antavat kokemusta
Muutoinkin Paavilaisen työympäristöt ovat olleet erityyppisiä. Kun Hervannassa seurakunta oli pienellä alueella, Sastamalassa Paavilainen työskenteli ympäristössä, jossa seurakunta muodostui seitsemän kirkonkylän suuresta kokonaisuudesta, jossa alueelliset pitäjät ja paikkatietoisuus olivat ihmisille tärkeitä. Kappeliseurakunnat olivat pitkään samoilla alueilla eläneille ihmisille ja suvuille tärkeitä identiteetin paikkoja.
– Hervanta ja varsinkin 90-luvun Hervanta oli kontrastina ”ei kenenkään maa”. Nyt Hervannalla on jo pidempään historiaa ja ihmisillä alkaa olla vahvemmat juuret Hervantaan, Paavilainen pohtii.
Ambivertiksi tunnustautuvat Paavilainen sanoo viihtyvänsä sekä seurassa että yksin. Seurakuntatyö itsessään on moottori, joka ylläpitää työtä. Esimerkiksi koulumaailma oli Paavilaisen mielestä suljetumpi yhteisö, kun taas seurakuntatyössä on mukana ihmisten elämässä tiiviimmin. Se tarjoaa näköalapaikkoja elämään.
– Työssä on vaikeaa erotella henkilökohtainen elämä ja työ toisistaan. Toisaalta ero näiden välille on tärkeä tehdä. Henkilökohtaiseen vakaumukseen perustuva työ läpäisee elämän ja vaikka työn voi erottaa henkilökohtaisesta elämästä, elämänkatsomusta ei voi.
Oman henkilökohtaisen elämän ilonaiheita ovat vaimon ja neljän lapsen muodostaman perheen lisäksi moottoripyöräily, liikunta ja luonto. Ylöjärven Viljakkalassa sijaitsevassa kodissa kotiinpalaajaa odottaa lisäksi pieni perhoskoira. Perhe on näillä näkymin jäämässä Viljakkalaan asumaan, sillä siellä sijaitsevasta kodista on jo totuttu kulkemaan työmatkoja.
– Harjun seurakunnan alue on varmaankin muovaantumassa Hervannan alueen tyyppiseksi, sillä siellä rakennetaan paljon ja sinne on syntymässä jotakin uutta, hän sanoo. – Seurakunnan roolikin muuttuu ja meidän tulee yhä enemmän miettiä, miten voimme auttaa ihmisiä arjessa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest