Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

H+ on jo 15-vuotias yritys, vaikka sen omistaja Janne Syrjä onkin toiminut sen johdossa vasta parin vuoden ajan. Ravintolaitteita, pesulakoneita, niiden varaosia ja huoltoja toimittava yritys tekee puolet tuotostaan laitemyynnistä, puolet niiden huolloista.
– Kilpailua on alalla paljon, sanoo Janne Syrjä.
Hervantalaisittain tuttuja ovat esimerkiksi Speak Easy- ja Heval-ravintolat, joihin Syrjän yritys on toimittanut keittiölaitteita.
– Myös yksittäisiä laitteita meiltä menee paljon, Syrjä toteaa.

Asiakkaina suuria ketjuja ja yksittäisiä ravintoloita
Yrityksellä on myös suuria asiakkaita, joille toimitetaan paljon laitteita kerralla. Sellaisia ovat esimerkiksi Toas tai YH-kodit. Isoille asiakkaille menee noin tuhat jääkaappia tai liettä vuodessa. Myös Atrian Sibylla-ravintolaketju kuuluu yrityksen suuriin asiakkaisiin. Sibyllalle on yrityksen varastossa varattu pitkät pätkät hyllymetrejä.
– Suurin osa laitteistamme tulee Italiasta Milanon alueelta, Syrjä sanoo.
Ihan tyhjästä pari vuotta sitten H+:n yrittäjänä aloittanut Syrjä ei alalle tule. Hänellä on parinkymmenen vuoden tausta ravintola-alan myynnistä jo ennestään, joten hän on tottunut alan hektisyyteen. Kun ravintolassa rikkoutuu jääkaappi tai pakastin, kyse on päivystysluonteisesta asiasta, sillä pakastimessa tai jääkaapissa saattaa olla tavaraa tuhansien eurojen edestä.
– Periaatteessa meidän huollolla ei ole päivystystä, Syrjä sanoo. – Mutta päivät voivat venyä pitkiksi. Jos esimerkiksi kylmäsäilytyslaite on rikki, ravintola ei voi odottaa sen uusimista viikonlopun yli, hän lisää.

Alalle opitaan käytännön kautta

Työllistämistä yritykseen vaikeuttaa se, että Syrjän yrityksen toimialalle ei voi kouluttautua suoraan missään. Työ opettaa tekijäänsä. Sähköasentajan tutkinto on hyvä alku, mutta Syrjä arvioi, että alan ammattilaiseksi oppiminen vie senkin jälkeen noin kolme vuotta.
– Laitteiden huollot opitaan käytännön kautta, hän sanoo. Usein työntekijät tulevat alalta jo valmiiksi tai oppimaan työtä yrityksessä.
Vaikka kilpailua on alalla paljon, Syrjä sanoo että kilpailijoiden kanssa tehdään myös yhteistyötä. Kun on kiire, työtä jaetaan myös muihin yrityksiin.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest